Durbes pils pagalmā notiks Keramiķu diena

16. jūlijā no 12.00 līdz 16.00 Durbes pils pagalmā (M. Parka ielā 7, Tukumā), atzīmējot leģendārā Tukuma keramiķa Jāņa Krieva 140 jubileju, norisināsies nebijis pasākums - “Keramiķu diena. Jānim Krievam 140”. Pasākuma programmā sarunas ar keramiķiem, keramikas darbnīca un tirdziņš, loterija, muzikāls pārsteigums no folkloras kopas “Suitu vīri”. Pasākums notiek norišu cikla “Tiekamies Tukumā” ietvaros.

Tukums jau izsenis pazīstams ar savu keramikas tradīciju un par tās pamatlicēju uzskatāms vecmeistars Jānis Krievs (1882-1948). Viņš meklēja jaunas pieejas, lai saimniecības traukus veidotu jau ar māksliniecisku kvalitāti, piešķirot vērību trauku formai, rotājumiem un glazūrai. J. Krievs uzskatāms par pionieri, jo pirms tam keramikas darbnīcās Latvijas teritorijā masveidā darināja vien vienkāršus saimniecības traukus ar pieticīgu dekoru vai pat bez tā. Savulaik viņa darbnīca Tukumā guva lielu popularitāti un pieprasījumu - viņa podniecībā ražotie trauki kļuva par Tukuma vizītkarti. 1930. gados zināmā saukļa “Tukums mākslas, amatu un dārzu pilsēta” pamatā ir viņa ieguldījums pilsētas attīstībā.

No 12.00 līdz 16.00 Keramiķu dienas apmeklētājiem atklāsim interesantus faktus par keramiku Tukumā. Aicināsim uz sarunu ar bijušajiem Tukuma rūpkombināta keramikas ceha darbiniekiem. Noskaidrosim vairāk par keramiķiem, kas šobrīd turpina tradīciju Tukuma novadā. Klātienē aicinām satikt keramiķus Ivaru Grasi, Anniju Kansku no “Cerannic”, Elvīru Mahti no “Mahte create”, Velgu Melni, Intu Kalniņu, Maiju Taubi no “MTMusTur”, Daci un Alisi Zvaigznes no “Mēness bļoda” un  pie viņiem iepirkties keramikas tirdziņā Durbes pils pagalmā.

Apmeklētāji aicināti vērot keramikas veidošanas demonstrējumus uz virpas un izzināt vērienīgo ceļu, kā necila māla pika kļūst par gatavu podu. Aktīvākie varēs piedalīties radošajā keramikas darbnīcā un kopā ar MTMusTur meitenēm darināt savu māla mākslas darbu vai izveidot suvenīru no gatavas formas. Jau pēc nedēļas, 23. jūlijā, “Garās vasaras mazo svētku” laikā, būs iespēja saņemt sevis radīto darbu jau izdedzinātā, gatava produkta veidā.

No plkst. 13.00 līdz 14.30 Durbes pils pagalmā viesosies folkloras kopa “Suitu vīri” no Alsungas. Juris Lipsnis, Pauls Leimanis, Juris Šteinbergs, Arnis Gercāns dziedās un spēlēs dūdas, mutes ermoņiku, bungas un cītaru. Lai koncerts būtu patīkams un ērti baudāms, apmeklētājus aicinām ņemt līdzi savus sēdēšanai paredzētus krēslus vai pledus.

Plkst. 14.30 izlozēsim laimīgos loterijas uzvarētājus. Dalība loterijā ir ar derīgu pasākuma biļeti. Balvās - keramikas darinājumi no jaunajiem keramiķiem.

Pasākuma laikā apskatāma vērienīgā Tukuma muzeja keramikas kolekcija Tukuma muzeja 85 gadu jubilejai veltītā izstādē “ARTEFAKTUM”. Durbes pils telpās eksponēta Jāņa Krieva un citu Tukuma keramiķu darinājumi. Pasākuma laikā būs atvērta arī Jaņa Rozentāla glezniecības un jūgendstila priekšmetu izstāde “Ieraudzīt Rozentālu”.

Informācija par biļetēm

Dalība pasākumā un pils apskate ir ar muzeja ieejas biļeti: skolēniem, studentiem un pensionāriem, personām ar invaliditāti 1,50 EUR; pieaugušajiem 2,50 EUR; ģimenes biļete 5,00 EUR un 6,00 EUR. Dalība radošajā darbnīcā – 2,00 EUR.

Par Durbes pili

Durbes pils ir vienīgā no agrākajām Latvijas muižu kungu mājām, kur pilnībā rekonstruēts 19. gs. beigu un 20. gs. sākuma vēsturiskais interjers un radīts priekšstats par vācbaltu kultūru. Tā uzskatāma par vienu no Kurzemes klasicisma arhitektūras pērlēm, ko ietver ainavu parks un rotonda ar garāko gājēju tiltu Latvijā.

Durbes pils darba laiki

Pavasara un vasaras sezonā (20. aprīlis - 20. oktobris)

No otrdienas līdz svētdienai: 10.00–17.00

Pirmdienās: slēgts

Rudens un ziemas sezonā (21. oktobris - 19. aprīlis)

No otrdienas līdz piektdienai: 10.00–17.00

Sestdienās un svētdienās: 11.00–16.00

Pirmdienās: slēgts

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Latvija
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Pārgājiens Alūksnē Alūksnes TIC
Ieplāno 13.aprīli, lai trīs stundu aizraujošā pārgājienā uzzini viduslaiku mantojuma faktus, nostāstus un teikas! Dosimies Alūksnes viduslaiku pils | Skatīt vairāk
12 EUR
Putnu dienas pārgājiens Dzērbenē Cēsu TIC
Kopā ar LOB Cēsu putnu grupas pārstāvjiem Agnesi Gaili un Mārtiņu Plataci dosimies dabā, vērosim dažādas putnu sugas un atpazīsim to balsis! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::4.39182591sec.