Tukuma Pils tornī skatāma ekspresizstāde par 1949. gada 25. marta notikumiem

No 25. marta līdz 2. aprīlim Tukuma Pils tornī (Brīvības laukumā 19a) skatāma ekspresizstāde ““KRASTA BANGAS” AIZRAUTIE”.

1949. gada 25. martā staļiniskais totalitārais režīms īstenoja vislielāko slepeno operāciju Baltijas valstīs, kas ieguva kodētu nosaukumu “Krasta banga”. Uz Sibīrijas tālēm no visiem Latvijas novadiem un pilsētām aizveda vairāk nekā 44 tūkstošus iedzīvotājus, ieskaitot bērnus un vecus vai darba nespējīgus cilvēkus.

Pieminot šo notikumu, izstādei no Tukuma muzeja krājuma izraudzīti priekšmeti, kuri liecina par izsūtīšanas brīdi. Matildes Frišfeldes (1922–1998) atmiņu pierakstā atspoguļota deportācijas norise Sēmes pagastā, Ērika Apaļā (1919–1980) dienasgrāmata dokumentē braucienu no Anneniekiem līdz nometinājuma vietai Omskas apgabalā un dzīves skarbumu.

Tukuma Pils torņa vadītājs Alfrēds Moseičuks par izstādi stāsta: “Deportētajiem bija atļauts ņemt līdzi personīgās mantas (līdz 1500 kg uz vienu ģimeni). Īsajā laika sprīdī, kas viņiem bija dots mantu sapakošanai, bija teju neiespējami izdarīt tālredzīgu izvēli. Anna Šēniņa (1885) bija paņēmusi pašas darinātos rokdarbus, ko lietoja nometinājumā Omskas apgabala Uļjanovskas rajonā. Četru mazu bērnu māte Anna Menģele (1909) uztraukumā bija piemirsusi paņemt pārtiku. Izstādē apskatāma bļoda, kuru pilnu ar ēdienu Meņģeļu ģimenei iedeva kāda nepazīstama sieviete 25. martā stacijā Tukums II, sniedzot nenovērtējamu atbalstu.”

Šo noziegumu realizēja Latvijas PSR Valsts drošības ministrija (VDM) PSRS VDM vadībā. Dažas dienas pirms 25. marta Latvijā bija noorganizētas 55 dzelzceļa jeb “iekraušanas” stacijas, kur bija 33 ešeloni – pavisam 1974 vagoni. Stacijā Tukums II stāvēja ešelons Nr. 97333. Transportēšanu līdz stacijai veica operatīvās grupas, kurās bija  operpilnvarotais, VDM karavīrs un daži vietējā iznīcinātāju bataljona kaujinieki. No Tukuma apriņķa uz Omskas, Tomskas un Amūras apgabaliem deportēja 1660 iedzīvotājus (no tagadēja Tukuma novada – 1701). Represēto vidū bija arī 15 ģimenes no Tukuma.

Par Tukuma Pils torni

Tukuma Pils tornis atrodas pilsētas vecākajā mūra ēkā un ir daļa no vairākkārt postītās un atjaunotās Livonijas ordeņa pils, kas izbūvēts laika posmā starp 1767. un 1787. gadu. Savulaik tas kalpojis kā cietums un noliktava, bet kopš 1995. gada tajā atrodas muzejs, kas atspoguļo pilsētas vēsturi, stāstot par Tukumu un tukumniekiem.

Aktualizēta ekspozīcija „Savējo stāsti, ne svešo”, kurā uzmanība pievērsta tukumnieku likteņiem 20. gadsimta politisko notikumu kontekstā. Muzejā pieejams arī ekspozīcijas katalogs, kurā lasāmi stāsti par tukumniekiem un priekšmetiem, kas muzejā apskatāmi.

Muzeja virtuālajā ekspozīcijā skatāmas UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” Latvijas Nacionālajā reģistrā iekļautās Sibīrijā rakstītas vēstules uz bērza tāss. Pieejams arī katalogs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50860906sec.