Pirmo reizi Tukuma Audēju darbnīcā notiks profesionālās pilnveides izglītības programma «Tradicionālās aušanas pamati»

2024. gada 2. martā Tukuma Audēju darbnīcā (Tidaholmas ielā 3, Tukumā) pirmreizējs notikums – sešas interesentes uzsāk mācības profesionālās pilnveides izglītības programmā “Tradicionālās aušanas pamati” un, tai noslēdzoties, dalībnieces saņems apliecību par programmas apguvi. Programma ir saskaņota Tukuma novada pašvaldībā un Latvijas Nacionālajā kultūras centrā. To izstrādājusi Vineta Šulca, izmantojot Tautas lietišķās mākslas studijā “Durbe” uzkrāto pieredzi.

Profesionālās pilnveides izglītības programmas “Tradicionālās aušanas pamati” mērķis ir nodrošināt iespēju interesentiem izzināt tradicionālās aušanas procesu un praktiski apgūt aušanas amata pamatprasmes. Realizējot šo programmu, Tukuma muzejs vēlas veicināt etnogrāfisko tradīciju pārnesi mūsdienu sabiedrībā, kā arī sekmēt tradicionālās aušanas kā nacionālās kultūras neatņemamas sastāvdaļas attīstību.

Programmu realizē Tukuma muzeja struktūrvienība “Profesionālās tālākizglītības centrs “Tukuma muzejs””. Nodarbības vada Tukuma Audēju darbnīcas vadītāja Vineta Šulca. Nodarbībās dalībnieces izzinās aušanas vēsturi, iepazīs aušanā izmantojamos rīkus un piederumus, to uzbūvi, darbības principus un pielietojumu. Dalībnieces iepazīs arī aušanas procesā izmantojamos materiālus un apgūs to sagatavošanu darbam. Lai nonāktu līdz patstāvīgi austam izstrādājumam, dalībnieces apgūs krāsu mācību, audumu sējumu mācību, tehnisko zīmējumu risināšanu un steļļu iekārtošanu. Katra izaudīs paraudziņus dažādās tehnikās un apstrādās tos.

Profesionālās pilnveides izglītības programmas īstenošanas ilgums ir 160 stundas. Tā kā programmas saturs ir balstīts uz praktisku prasmju apguvi, tad lielākā daļa – 130 stundas, būs praktiskās nodarbības, bet 30 stundas – teorētiskās nodarbības. Programmas noslēgumā katra dalībniece projektēs un noaudīs noslēguma darbu.

Jauniegūtās zināšanas un prasmes dalībnieces varēs likt lietā un aust patstāvīgi vai arī savas aušanas prasmes turpināt pilnveidot un kļūt par TLMS “Durbe” dalībnieci.

Par Tukuma Audēju darbnīcu

Tukuma Audēju darbnīca ir vieta darbīgiem un radošiem cilvēkiem, kas vēlas apgūt un attīstīt aušanas prasmes un citus rokdarbu veidus, izzināt etnogrāfiskās tradīcijas, tekstīliju tapšanas procesu, iepazīt tautastērpu darināšanas un valkāšanas nianses, kā arī radoši izpausties, darinot savu tautastērpu vai kādu citu tekstīliju. Klātienē apskatāmas vairāk nekā 40 stelles, tai skaitā 19.gs. mehāniskās – trizuļu un sviru – stelles, 20. gadsimta sākuma pusautomātiskās jeb Vilumsona stelles.

Audēju darbnīcas paspārnē darbojas Tautas lietišķās mākslas studija „Durbe”. Dalībnieces īpašu uzmanību pievērš tautastērpu pētniecībai un izgatavošanai, radot etnogrāfisko tērpu kolekcijas Tukuma muzeja krājumam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.04.2024 - 04.05.2024 Golfa diena Madonā Madonas TIC
Pļavu golfa laukums "Kalnozoli" atklāj jauno sezonu ar Vislatvijas golfa dienu. | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49994493sec.