Tukuma muzeja pasākumi un izstādes martā

PASĀKUMI

Izstādes “Harijam Blunavam 100” atklāšana

9. martā 12.00 Tukuma Mākslas muzejā notiks akvareļu izstādes “Harijam Blunavam 100” atklāšana.
Izstādē ietverta Tukuma mākslinieku grupas dalībnieka Harija Blunava (1924-2006) akvareļu izlase no Tukuma muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Talsu novada muzeja, 1991. gada barikāžu muzeja, Lapmežciema pagasta muzeja, Ģ. Eliasa Jelgavas mākslas un vēstures muzeja, Ogres Vēstures un Mākslas muzeja un Jāņa Blunava privātās kolekcijas.  
Pats mākslinieks savulaik atzinis: “Akvareļglezniecība ir mana lielā mīlestība, tās pulsējumam esmu ļāvies visu savu mākslinieka dzīvi. Tiešums, gaisīgums, krāsu izteiksmīgums un neierobežotas iespējas akvareļlapās skan kā aicinājums. Aicinājums tvert mirkli.”

Ieeja izstādes atklāšanas pasākumā ir bezmaksas. Izstāde apskatāma no 2024. gada 9. marta līdz 2. jūnijam. Informācija: 25494677, [email protected] Adrese: Harmonijas iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Ekskursija Durbes pils izstādē ar kuratori, mākslas zinātnieci Inu Līni

16. martā 12.00 un 14.00 Durbes pilī interesenti aicināti uz tematisko ekskursiju “Ko mēs zinām un nezinām par angļu dekolēto fajansu?” kopā ar kuratori, mākslas zinātnieci Inu Līni.

Ekskursija notiks izstādē “Zili baltās pasaules valdzinājums. Angļu dekolētais fajanss Latvijā, 18.– 20. gs.”, kas ikvienam apskatāma vēl tikai līdz šī gada 31. martam. Izstāde apmeklētājiem sniedz estētisku baudījumu, atklājot gluži pārsteidzošo dekolētā fajansa trauku un to dekoru daudzveidību. Eksponēti grezni priekšmeti no 13 Latvijas muzejiem un 2 privātkolekcijām - Daiņa Bruģa kolekcija Bauskā, Agritas Tipānes kolekcija Rīgā. To vidū daudzi priekšmeti ir ar trīs gadsimtu senu vēsturi. Ekskursijas laikā būs iespēja uzzināt plašu informāciju par dekolēšanas tehnikām, dekolos izmantotajām krāsām, kā arī trauku lietošanu un zīmju nozīmi.

Dalība: ar Tukuma muzeja dienas biļeti 5.00 EUR. Cenā iekļauta visa Durbes pils apskate. Ar Dienas biļeti iespēja vienas dienas laikā apskatīt vēl arī pārējās 6 Tukuma muzeja struktūrvienības (Tukuma Mākslas muzeju, Tukuma Pils torni, Tukuma Audēju darbnīcu, Pastariņa muzeju, Džūkstes Pasaku muzeju, Mākslas galeriju “Durvis”).

Iespēja izvēlēties ērtāko ekskursijas sākuma laiku - plkst. 12.00 vai plkst. 14.00. Vēlama iepriekšēja pieteikšanās: 26305946. Adrese: M.Parka iela 7, Tukums. Plašāk par izstādi: www.tukumamuzejs.lv

Pavasara saulgrieži

23. martā 13.00 Pastariņa muzejā notiks Pavasara saulgrieži. Ģimenes ar bērniem gaidītas izzināt saulgriežu tradīcijas, kā arī piedalīties saules raušu cepšanā, sviesta kulšanā un krāsotu olu ripināšanā. Modināsim pavasari, klausoties putnu balsīs un šūpojoties lielajās šūpolēs. Ar dabas materiāliem krāsosim olas, tādēļ līdzi jāņem nevārīta ola krāsošanai un skaista ola konkursam. Atjautīgākie aicināti piedalīties mīklu minēšanas konkursā.

Dalība: 3.00 EUR, informācija un pieteikšanās līdz 22. martam: 28651091, [email protected]. Adrese: Zentenes pagasts “Bisnieki”, Tukuma novadā. www.tukumamuzejs.lv

Atzīmējot TLMS “Durbe” 50 gadu jubileju

30. martā 11.00 – 14.00 Tukuma Audēju darbnīcā un Durbes pilī notiks pasākums, atzīmējot Tautas lietišķās mākslas studijas “Durbe” 50 gadu jubileju. Uz pasākumu aicināti TLMS “Durbe” bijušie un esošie dalībnieki un vadītāji.

Plkst. 11.00 Tukuma Audēju darbnīcā notiks izstādes “Kā Tukumā tapa audējas. Audējām 50” atklāšana.

Plkst. 12.00 Durbes pilī notiks TLMS “Durbe” 50 gadu jubilejas svinīgais pasākums. Programmā: Ieskats audēju 50 gadu vēsturē – no pirmsākumiem līdz mūsdienām, uzrunas un apsveikumi. Pasākumā uzstājas: Tumes jauktais koris Martas Ozolas vadībā, dalībnieki no Tukuma Vidējās paaudzes deju kolektīva “Vidums”, vadītājs Intars Kleinhofs.

Dalība pasākumos – bezmaksas. Informācija: 25622267, [email protected]. Adrese: Tidaholmas iela 3, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

ĪPAŠAIS PIEDĀVĀJUMS

Īpašais piedāvājums skolām

No 19. marta līdz 28. martam Durbes pils, atzīmējot Komunistiskā genocīda upuru piemiņas dienu, aicina pieteikties tematiskai ekskursijai “Sibīrijas vēstules. Rakstīt, lai atcerētos”.

Ekskursijas piedāvājums 6.- 9. klašu audzēkņiem. 

Ekskursijas programmā:

    • izstādes “Sibīrijas vēstules” apskate un saruna par Latvijas iedzīvotāju deportāciju un deportēto cilvēku likteņstāstiem;

    • Tukuma muzeja īsfilma “Pazudinātās paaudzes stāsti. Sibīrija” un diskusijas par filmā  redzēto;

    • praktisks uzdevums “Ko Tu ņemtu līdzi?”;

   • kas ir vēstules uz bērza tāss? Kāpēc vēstuļu rakstīšana nebrīves apstākļos bija svarīga? Kāda ir to simboliskā nozīme mūsdienās?

    • praktisks uzdevums “Vēstījums uz bērza tāss”.

Dalības maksa: 24.00 EUR + ieejas biļete 1,50 EUR no personas (līdz 20 personām, par katru nākamo personu + 1,20 EUR). Skolotājiem, kas pavada grupu, dalība ir bezmaksas.

Informācija un iepriekšēja pieteikšanās: 25721502, [email protected]. Adrese: M.Parka iela 7, Tukums. Plašāk par izstādi tīmekļa vietnē www.tukumamuzejs.lv 

Adīšanas nodarbība kopā ar Maiju Gotvonī

23. martā 10.00-14.00 Tukuma Audēju darbnīcā notiks adīšanas nodarbība ar izcilo meistari Maiju Gotvonī. Interesentiem būs iespēja apgūt adīšanas tehniku - izklaidus reglānu staros.

Maija Gotvonī vada nodarbības Adīšanas skolā “Grietaknits”, azartiski mācot dažādas interesantas adīšanas tehnikas. Plašāk Facebook: #BienesPavediens un #Maija Gotvonī.

Radošās darbnīcas ilgums: 4 stundas. Dalība: 10.00 EUR no personas. Plašāka informācija un ieteikšanās līdz 21. martam: 25622267. Vietu skaits ierobežots! Adrese: Tidaholmas ielā 3, Tukumā. www.tukumamuzejs.lv

IZSTĀDES

Mākslas izstāde “KLUSĀK. Klusā daba Tukuma muzeja mākslas kolekcijā”


Līdz 3. martam Tukuma Mākslas muzejā atvērta izstāde “KLUSĀK. Klusā daba Tukuma muzeja mākslas kolekcijā”. Skatāmi Tukuma muzeja mākslas kolekcijas skaistākie klusās dabas žanra darbi.

Eksponēti Borisa Bērziņa, Induļa Zariņa, Ojāra Ābola, Līvijas Endzelīnas, Leonīda Āriņa, Imanta Vecozola mākslas darbi un citu nozīmīgu Latvijas mākslinieku interpretācijas par klusās dabas žanru, iedvesmojot apmeklētājus apstāties un atklāt skaistumu, kas mūs ikdienā ieskauj, bet varbūt bieži pazūd tā ierastumā.

Izstāde no 2023. gada 2. decembra. Informācija: 25494677, [email protected] Adrese: Harmonijas iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Izstāde “Harijam Blunavam 100”

JAUNUMS! No 9. marta līdz 2. jūnijam Tukuma Mākslas muzejā skatāma akvareļu izstāde “Harijam Blunavam 100”.
Izstādē ietverta Tukuma mākslinieku grupas dalībnieka Harija Blunava (1924-2006) akvareļu izlase no Tukuma muzeja, Latvijas Nacionālā mākslas muzeja, Talsu  novada muzeja, 1991. gada barikāžu muzeja, Lapmežciema pagasta muzeja, Ģ. Eliasa Jelgavas mākslas un vēstures muzeja, Ogres Vēstures un Mākslas muzeja un Jāņa Blunava privātās kolekcijas.  
Pats mākslinieks savulaik atzinis: “Akvareļglezniecība ir mana lielā mīlestība, tās pulsējumam esmu ļāvies visu savu mākslinieka dzīvi. Tiešums, gaisīgums, krāsu izteiksmīgums un neierobežotas iespējas akvareļlapās skan kā aicinājums. Aicinājums tvert mirkli.”

Izstāde apskatāma no 2024. gada 9. marta līdz 2. jūnijam. Informācija: 25494677, [email protected] Adrese: Harmonijas iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv
TLMS “Rota” izstāde

Līdz 23. martam Tukuma Audēju darbnīcā skatāma Kultūras un tautas mākslas centra “Ritums” Tautas lietišķās mākslas studijas “Rota” izstāde “Mēs, māsiņas, rakstītājas”.

TLMS “Rota” darbības misija ir saglabāt dzīvu tautas mākslu, izzinot arheoloģiskos un etnogrāfiskos materiālus, apgūt aušanas un rokdarbu tehnikas, popularizēt šīs zināšanas citiem interesentiem. Studiju vada Aija Krūmiņa. Katru gadu tiek veidotas tematiskas izstādes gan Latvijā, gan ārzemēs.

Izstāde no 20. janvāra. Informācija: 25622267, [email protected]. Adrese: Tidaholmas iela 3, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Izstāde “Kā Tukumā tapa audējas. Audējām 50”

JAUNUMS! No 30. marta līdz 25. maijam Tukuma Audēju darbnīcā skatāma izstāde “Kā Tukumā tapa audējas. Audējām 50”, kas tapusi atzīmējot TLMS “Durbe” 50 gadu jubileju.

Izstādē ieskats audēju 50 gadu vēsturē – no pirmsākumiem līdz mūsdienām - apskatāms TLMS “Durbe” dalībnieču labākais veikums, kā arī eksponēti priekšmeti no Tukuma muzeja krājuma - Tukuma mākslas muzeja aušanas pulciņa darbi no senākiem laikiem.

Informācija: 25622267, [email protected]. Adrese: Tidaholmas iela 3, Tukums. www.tukumamuzejs.lv
Zili baltās pasaules valdzinājums. Angļu dekolētais fajanss Latvijas muzejos un privātkolekcijās

Līdz 31. martam Durbes pilīs otrajā stāvā skatāmā izstāde “Zili baltās pasaules valdzinājums. Angļu dekolētais fajanss Latvijas muzejos un privātkolekcijās”. Tajā apkopoti Latvijas muzejos un privātkolekcijās esošie 18. - 20. gs. angļu dekolētā fajansa paraugi no 13 Latvijas muzejiem un 2 privātkolekcijām - Daiņa Bruģa, Agritas Tipānes.

Izstāde sniedz ieskatu nozīmīgā lietišķi dekoratīvās mākslas jomā - 18. gadsimtā Anglijā atklāto un ražošanā ieviesto keramikas trauku dekorēšanas paņēmienu ar mehāniski pārnesta attēla (dekola) palīdzību, kas ļāva ātrāk un lētāk radīt greznus un vizuāli pievilcīgus traukus, nodrošinot angļu fajansa ražošanai nepieredzētu uzplaukumu. Ekspozīciju papildina bagātīgs informatīvais materiāls par nozares attīstību, dekolēšanas tehnikām, izmantotajām krāsām, ražotāju zīmju skaidrojumu.

Izstāde no 2022. gada 10. novembra. Informācija: 26305946, 25721502 [email protected]. Adrese: M.Parka iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Andas Poikānes un Ievas Kaulas mākslas darbu izstāde

Līdz 8. aprīlim Mākslas galerijā “Durvis” skatāma Andas Poikānes un Ievas Kaulas mākslas darbu izstāde “Nepālas ziedi”.
Izstādes ierosmes avots ir abu mākslinieču ceļojuma piezīmes par Nepālu. Zīmējumi, veidojumi un fotogrāfijas ir radītas sirsnīgā pateicībā ceļā sastaptajiem ļaudīm un māksliniekiem starptautiskajā plenērā “Mundum”. Nepālas iespaidus piesātina dzīvesziņa, laipnība un krāsu prieks.

Tēlnieci Andu Poikāni un mediju mākslinieci un keramiķi Ievu Kaulu vieno radoši meklējumi dažādas mākslas formās, bet nozīmīga kļuvusi pieredze keramikā.

Izstāde no 24. februāra. Informācija: 28391437, [email protected]. Adrese: Brīvības laukumā 21, Tukumā. www.tukumamuzejs.lv

Ievas Krūmiņas fotoizstāde “Par tēviem un meitām”

Līdz 12. maijam Džūkstes Pasaku muzejā skatāma Ievas Krūmiņas fotoizstāde “Par tēviem un meitām”. To papildina Tukuma muzeja krājuma priekšmeti, kas atspoguļo fotogrāfijās redzamo tēvu nodarbošanos.

Izstādes autore ir talantīgā fotogrāfe, mājas interjeru priekšmetu, personalizētu dāvanu un skaistumlietu radītāja Ieva Krūmiņa. Ievas radītajās fotogrāfijās izstādē atspoguļojas tēvu un meitu sirsnīgās attiecības, neizmērāmais prieks par kopābūšanu, rūpes vienam par otru, savstarpējā mīlestība un cieņa no piedzimšanas brīža līdz pat pieaugušam vecumam. Ievas fotogrāfijas iedvesmo, iepriecina, dara lepnu un vedina aizdomāties par mums vissvarīgāko – ģimeni.
Izstāde no 2023. gada 14. novembra. Informācija: 26513314, [email protected]. Adrese: Džūkstes pagasts, Lanciņu skola, Tukuma novadā. www.tukumamuzejs.lv.

Izstāde “Mainīgais Tukums”

Līdz 14. jūlijam Tukuma Pils tornī izstāde “Mainīgais Tukums”. Izstādē eksponētas vēsturiskas kartes, kas uzskatāmi atspoguļo ne tikai savam laikmetam raksturīgo pasaules uztveri, bet arī 770 gadu laikā vēsturisko apstākļu ietekmēto Tukuma nosaukuma mainīgumu, kas uztverams kā viena no apdzīvotas vietas identitātes pārmaiņu izpausmēm.
Izstāde no 2023. gada 2. decembra. Informācija: 25622131, [email protected]. Adrese: Brīvības laukums 19a, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Tukuma muzeja izstāde “Sibīrijas vēstules”

Līdz 3. novembrim Durbes pilī skatāma Tukuma muzeja izstāde “Sibīrijas vēstules”.
Izstādes mērķis ir izcelt Latvijas simbolisko dokumentāro mantojumu, UNESCO programmas „Pasaules atmiņa” Latvijas nacionālajā reģistrā iekļauto nomināciju “Sibīrijā rakstītas vēstules uz bērza tāss” un ar to saistīto cilvēku likteņstāstus. Izstādi papildina izstādes kuratores Agritas Ozolas 2023. gadā sagatavotā grāmata “Sibīrijas vēstules”, kurā ir gan vēstuļu teksti oriģinālvalodās un tulkojumā, gan vēstuļu autoru likteņstāsti un vēsturiskas fotogrāfijas.
Šīs izstādes angļu un franču valodas versija no šī gada 13. jūnija līdz 30. septembrim bija skatāma Francijā, Strasbūras universitātes nacionālajā bibliotēkā.

Izstāde no 2023. gada 3. novembra. Informācija: 26305946, 25721502, [email protected]. Adrese: M.Parka iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Tukuma muzeja krājuma izstāde “ARTEFACTUM V”

Līdz 3. novembrim Durbes pilī Tukuma muzeja krājuma dinamiski mainīgā izstāde “ARTEFACTUM V”. Ekspozīcijā skatāms Jāņa Krieva (1882-1948) podnieka darbnīcas un Tukuma keramikas ceha veikums. Izstādē ir izvietoti arī Tukuma muzeja jaunieguvumi – keramiķu Antona Brūveļa apgleznotais māla šķīvis (20. gs. 60. gadi) un Ivetas Jēkabsones veidotā māla bļoda (2023), ārstes Edītes Bogužas ģimenes dāvinātie māla podi. Glezniecību pārstāv Tukuma mākslinieka Anša Artuma (1908-1997) klusās dabas ar keramikas traukiem un sadzīves priekšmetiem.

Izstāde no 2023. gada 1. novembra. Informācija: 26305946, 25721502 [email protected]. Adrese: M. Parka iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Jauna krājuma ekspozīcija “No mākslas krājuma”

Tukuma Mākslas muzejā apskatāma jauna mākslas krājuma ekspozīcija “No mākslas krājuma”. Apskatei pieejama Tukuma muzeja grafikas kolekcija, kā arī pasteļi un akvareļi - mākslas darbu izlase, kam ir īpaša vērtība tieši Tukuma muzeja vēsturē.

Anti-reflektīvais stikls ļauj apmeklētājiem 53 mākslas darbus baudīt bez traucējošiem vides atspulgiem. Ekspozīcija tapusi, pateicoties SIA “Groglass” anti-reflektīvā stikla dāvinājumam.

Ekspozīcija no 26. janvāra līdz 2024. gada 9. februārim. Informācija: 25494677, [email protected] Adrese: Harmonijas iela 7, Tukums. www.tukumamuzejs.lv

Informācija par Tukuma muzeju darba laikiem un cita aktuālā informācija atrodama Tukuma muzeja interneta vietnē www.tukumamuzejs.lv un katra muzeja Facebook lapās.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Latvija
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.77921605sec.