Dobelē gaidāms sulīgākais festivāls - Dobeles Ābolu svētki

Dārzkopības institūta Ceriņu dārzā 2022. gada 1. oktbrī norisināsies Latvijas sulīgākais festivāls – Dobeles Ābolu svētki!

Latvijas sulīgākais festivāls, kā jau katru gadu, oktobra pirmajā sestdienā pulcēs vienkopus novada un apkārtnes mājražotājus, dārzkopjus, lai piedāvātu labāko, kas nācis no dabas. Šīs ražas svinības ir kultūras pasākums un gadatirgus, kura centrālais tēls ir ābols. Šajā dienā ābolu tematika ieņem goda vietu gan dažādās sporta aktivitātēs, gan atrakcijās maziem un lieliem, gan dzīvespriecīgā izklaides un muzikālajā programmā.

Dobeles Ābolu svētki ir ne tikai īpašs pilsētas notikums, bet arī svarīgs mirklis dārzkopības nozarei, atzīmējot gan ražas svētkus, gan arī godinot nozares profesionāļus. Ābeles tēls daudzkārt ir minēts latviešu folklorā. Tas saistās ar mātes mīlestību un gara skaidrību. Dārzkopības institūta Latvijas ģenētisko resursu kolekcijā ir vairāk kā 1000 ābeļu šķirņu un šogad, jau 11. reizi tiks pasniegts arī augstākais augļkopības nozares apbalvojums – “Ābolu ordenis". Apbalvojums tiek piešķirts par augstu profesionālu meistarību, kas ir sekmējusi nozares atpazīstamību un attīstību.

Biedrība “Selekcionāra Pētera Upīša biedrība” paplašinās arī Pētera Upīša Dārzkopības muzeja āra ekspozīciju, muzeja ēkas priekšā uzstādot vides objektu – skulptūru “Ābols”. Skulptūru ir veidojis akmeņkalis Libērijs Peļņa, tās materiāls ir Latvijas laukakmens. Libērijs Peļņa ir strādājis pie atjaunotā Dobeles atbrīvošanas pieminekļa izveides, kurš no jauna radīts 1996. gadā. Skulptūras tēlniece ir Inta Berga. Jaunais vides objekts/skulptūra “Ābols” akcentēs ne tikai Dobeles novadu kā vadošo augļkopības zinātnes centru, bet tādējādi arī tiks popularizēts ikgadējo Dobeles Ābolu svētku simbols.

Svētku dienā Dārzkopības institūta zinātnieki būs sastopami īpaši radītā Ābolu laboratorijas dārza lapenē, kurā ikvienam būs iespēja izzināt ābolu audzēšanas noslēpumus, atklāt to garšas veidošanās nianses un atrast piemērotākās ābeļu šķirnes savam dārzam. Ābolu izstādē un dārzā būs aplūkojamas visdažādākās ābolu šķirnes, īpaši izceļot Latvijā radīto šķirņu unikalitāti. Zinātnieki arī piedāvās nobaudīt ābolu pārstrādes produktus, kas tapuši Dobelē.

Ābolu svētku laikā Dārzkopības institūtā mājražotāju un amatnieku tirdziņā īpašā stendā varēsiet sastapt šī gada Dobeles novada pašvaldības Grantu saņēmējus uzņēmējdarbības uzsākšanai vai attīstībai. Aicinām izbaudīt šo jauno uzņēmēju īpaši gatavotos ēdienus, kurus piedāvās Bergi Food no Vecauces pagasta un Rūtenberga lauku labumu maltīte no Penkules pagasta.

Pirmo reizi pēc administratīvi teritoriālās reformas Dobelē Ābolu svētku laikā tiks godināti jaundzimušie mazuļi, kuri 2021. gadā dzimuši vēsturiskajā Dobeles novadā. Pasākuma mērķis ir godināt Dobeles novada ģimenes, stiprinot to piederību novadam. Par piemiņu jaundzimušajiem pašvaldība dāvinās spēka piepildītu etnogrāfisko Kurzemes un Dobeles apriņķa saktiņu, kādas reiz nēsājuši apriņķa ļaudis un kas arī attēlota Dobeles novada ģerbonī. Mazuļu godināšanas noslēgumā – muzikāli interaktīva izrāde bērniem “Dzeltenais stāsts” - par rudeni un visu to, kas mūs priecē un pārsteidz dabā un ap mums.

Ābolu dienas ietvaros apmeklētāji aicināti interesanti izstaigāt institūta dārzu, piedaloties Āboldienas orientēšanās spēlē visai ģimenei, vai individuāli iepazīt vairāk kā 1000 dažādas ābeļu šķirnes un hibrīdus.

Svētku atraktīvo programmu papildinās arī Āboldienas atklātais šaha turnīrs Dārzkopības institūta Ķiršu mājā, izstāde “Īrisi” Dārzkopības institūta izstāžu zālē, sajūtu darbnīca pašiem mazākajiem un aktivitātes rudenīgajā dārzā. Tāpat apmeklētāji varēs iemūžināt skaistos mirkļus Ābolu svētku foto stūrītī, apskatīt ābolu, bumbieru un pīlādžu izstādi un piedalīties degustācijās dārza lapenē. Kārumniekus sagaida dažādi ābolu gardumi dārza svētku tirdziņā un āra kafejnīcā, savukārt īpašu atmosfēru radīs dzīvo skulptūru muzikālais kvartets, kas ikvienam radīs rudenīgu prieka sārtumu vaigos! Par muzikālo noformējumu rūpēsies muzikālā apvienība “Ziņģes brāļi” no Bauskas.

Aicinām ikvienu šo dienu pavadīt jautrā, interesantā un garšām bagātā Latvijas sulīgākajā festivālā – Dobeles Ābolu svētkos! 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Labi būt pavasarī - Bauskas novadā! Bauskas TIC
Izdots jaunais kultūras un tūrisma ceļvedis „Labi būt Bauskas novadā” - aplūko un iedvesmojies brīvdienām! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Skati Bauskas tūrisma objektus Lieldienās! Bauskas TIC
Lieldienu darbalaiks galvenajos tūrisma objektos. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54521918sec.