Limbažiem ir 800: Informē par kultūras aktualitātēm Limbažu novadā

2023. gada 18. jūlijā Limbažu Vecajā rātsnamā, norisinājās preses konference par kultūras pasākumiem Limbažu novadā šovasar: “Limbažiem ir 800” svētku notikumiem, Nacionālā Kino centra rīkotā Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma norisi novadā un Limbažu novada domes un foruma kopīgi rīkotajiem kino pasākumiem septembrī.

Hanzas pilsēta Limbaži šajā gadā svin 800. dzimšanas dienu, pilsētā svētki tiek svinēti gada garumā, katru mēnesi dzīvojot īpašās sajūtās “Limbaži ir”. Augusts ir svētku nedēļas mēnesis, no 29. jūlija līdz 6. augustam pilsēta iekrāsosies svētku krāsās, svinēt kopā ar limbažniekiem aicināts ikviens pilsētas viesis. Pasākums iezīmējies par novada šī gada galveno notikumu.

Preses konferenci atklāja Limbažu novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Dagnis Straubergs: “Pirms 800 gadiem Limbaži pirmo reizi parādījās rakstos. Domāju, ka ne tikai Latvijā, bet arī Baltijā daudziem ir pārsteigums, ka pilsētai jau ir 800 gadi. Pilsēta nes līdzi bagātu tradīciju un vērtību bagāžu, kuru ikdienas mēs izceļam un pievēršam īpašu uzmanību arī svētku norišu plānošanā un īstenošanā, lai pilsētnieki un pilsētas viesi justos labi un justu šo īpašo svētku noskaņu.”

Konference norisinājās Limbažu Vecajā rātsnamā. Pasteļtoņos gleznoti kuģi, klintis, cilvēki, nami, ainavas: motīvi it kā no pasakām, it kā no flāmu glezniecība. Tāda aizplīvurota pasaule dveš no minētā nama mansarda stāva sienu gleznojumiem. Mūsdienās šie sienu gleznojumi atzīti par valsts nozīmes mākslas pieminekli. Limbažu muzeja galvenais speciālists Gundars Plešs par rātsnama sienu gleznojumiem atklāja: “Kad pilsēta atrada finansējumu šo ēku arhitektoniski un mākslinieciski izpētīt, tika secināts, ka mansarda stāva telpās ir augstvērtīgs interjers, kuru būtu vērts atsegt vai iekonservēt, bet katrā ziņā nesabojāt.”

“Pēc vairāku gadu darba, piesaistīta dažāda finansējuma, mēs esam nonākuši līdz brīdim, kad ir tikuši noņemti apmēram 14 krāsu slāņi no šiem skaistajiem gleznojumiem, kuri par laimi nav tikuši būtiski bojāti un šobrīd priecē rātsnama viesus”, nobeigumā muzeja speciālists.

Par “Limbažiem 800” svētku programmu un galvenajiem notikumiem ieskicēja Limbažu novada pašvaldības Kultūras pārvaldes vadītāja, L800 projekta vadītāja Evija Keisele: “Limbažiem ir 800 iezīmē laika līniju no 2022. gada novembra līdz 2023. gada novembrim, šī koncepcija ir svētki gada garumā. Saukli “Limbaži ir” mēs attīstām ar domu katru mēnesi izdzīvot kādu sajūtu, nedaudz ieskicējot, piemēram, februārī “Limbaži ir mīlestība”, jūlija mēnesī “Limbaži ir ziedoši”, bet svētku mēnesī augustā “Limbažiem ir 800”.”

“Svētku kulminācijas nedēļa tiks atklāta 29. jūlijā, kad Limbažu estrādē muzicēs grupa “Skyforger” un vietējā folkloras kopa “Delve”. Visu svētku nedēļu Limbažu Lielezerā ikviens ir aicināts doties ekskursijā ar īpašo 800 gades kuģīti. 3. augustā burvīgs Kaspara Zemīša un Daumanta Kalniņa koncerts Burnieku kvartālā. 4. augustā dosimies tradicionālajā svētku gājienā, kurā ierasti piedalās pašvaldības iestādes, uzņēmumi un iedzīvotāji. Pēc gājiena Limbažu estrādē koncerts kopā ar grupām “Labvēlīgais tips” un “Citi zēni”.”

“5. augustā svētku galvenā diena – rosība Lielākajā Hanzas tirgū Latvijā, kas norisināsies Baumaņu Kārļa laukumā un tā apkārtnē, kā arī dažādi seno prasmju paraugdemonstrējumi un darbnīcas pilsdrupās. Visas dienas garumā pilsētu apvīs dažādi kultūras un sporta un notikumi jebkurai gaumei. Vakara noslēgumā Limbažu estrādē muzikālais baudījums ar grupām “Astro’n’out”, “Bermudu Divstūris”, “Baritoni”, “Skinny Cheese” un “Sqara”, bet plkst. 00:00 800 sekunžu garš svētku salūts. Kulminācijas svinības noslēgsim 6. augustā, kad uz Lielezera peldošās skatuves muzicēs Valts un Valters Pūces, kā arī aktrise Marija Bērziņa.”

Svētku laikā tiek īstenoti dažādi radoši projekti. “Svētku dienās norisināsies īpaši loloti projekti, tai skaitā, “800 kliņģeru parāde”, kurā aicinām piedalīties cepējus un konditorus no visas Latvijas, kā arī 800 pēdu garais svētku galds, kur baudīt pašmāju meistaru gardumus”, papildina Evija Keisele.

Limbažu novads un pilsēta piedāvā plašas tūrisma iespējas ikvienam ceļot gribētājam. Limbažu novada pašvaldības aģentūras “Lauta” vadītāja Ilze Millere iezīmēja galvenos apskates objektus un pasākumus novadā, kurus apmeklēt līdz pat gada beigām. Aktuālās norises un apskates objekti atrodami mājaslapā www.visitlimbazi.lv.

Limbažu pilsēta un novads svētkus svin gada garumā un īpašs svētku norises papildinājums būs septembrī plānotais Baltijas jūras dokumentālo filmu forums, kas līdz šim interesentus priecēja Rīgā, bet šogad viesosies Liepupē.

Zane Balčus, Nacionālā Kino centra projekta “Baltijas jūras dokumentālo filmu forums” vadītāja: “Pēc ierastās foruma norises Rīgā, mūsu komanda vēlējās parādīt dalībniekiem, kādu vietu Latvijā, kas nav tikai mūsu galvaspilsēta. Pēc pagājušā gada foruma un Ivara Zviedra iniciatīvas mēs nonācām Limbažu novadā. Mēs esam priecīgi, ka divas foruma dienas norisināsies Liepupē, kā arī divi brīvdabas kino seansi.”

“4. septembrī Liepupes muižas dārzā tiks izrādīta Salomes Džaši (Gruzija) filma “Dārza savaldīšana”, savukārt, 5. septembrī Limbažos Baumaņu Kārļa laukumā notiks ukraiņu režisores Alisas Kovaļenko jaunākās filmas “Mēs nepazudīsim” brīvdabas seanss, un tajā piedalīsies pati režisore”, par plānotajiem seansiem atklāj Baltijas jūras dokumentālo filmu foruma vadītāja.

Svētku norisei iespējams sekot līdzi oficiālajā vietnē www.limbazi800.lv , sociālo tīklu profilos - facebook lapā “Limbažiem ir 800” un instagram profilā @limbazisvin.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Latvija
Sējas svētki Ausekļu dzirnavās! Bauskas TIC
Baudi notikumiem bagātu dienu Ausekļu dzirnavās! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.04.2024 - 30.04.2024 Īpašs piedāvājums ģimenēm  Gulbenes novada TIC
Izglītojošais un interaktīvais centrs “Dzelzceļš un Tvaiks” Gulbenē iepriecinās apmeklētājus, dāvājot iespēju piedalīties brīnišķīgā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.52698612sec.