Balvu novadā atzīmēs Nacionālo partizānu bruņotās pretošanās dienu

2022.gadā pirmo reizi Latvijas vēsturē tika atzīmēta Nacionālo partizānu bruņotās pretestības atceres diena. Arī šogad, 2. un 3.martā, Balvu novada pašvaldība organizē vairākus pasākumus, lai akcentētu šīs dienas nozīmību Latvijas vēsturē.
Nacionālo partizānu bruņotās pretošanās atceres dienā, 2.martā, norisināsies pasākumi vecāko klašu skolēniem gan Balvu Novada muzejā, gan Stompaku nometnes vietā.

Turpinot atceres dienas pasākumus, 3.martā rīts sāksies ar svinīgu ziedu nolikšanu pie pieminekļa Latgales partizānu pulka kritušajiem karavīriem, turpinājumā Balvu Kultūras un atpūtas centrā būs Zinātniskie lasījumi, kur uzstāsies Mg.hist. Zigmārs Turčinskis, Mg.hist. Inese Dreimane, Mg.philol. Evita Zaremba-Krīgere, Mg.hist. Roberts Ķipurs, Dr.habil.philol. Janīna Kursīte un Dr.philol. Ingus Barovskis. Par muzikālo noformējumu parūpēsies vīru kopa “Vilki”.

Dienas otrajā pusē, piedaloties arī aizsardzības ministrei Inārai Mūrniecei, Stompaku nometnes teritorijā Balvu novada Susāju pagastā norisināsies piemiņas pasākums un jauno bunkuru iesvētīšana Stompaku nometnes vietā.

Par Nacionālo partizānu bruņotās pretošanās atceres dienu ir noteikts 2. marts, jo 1945. gadā 2. martā Viļakas (bijušā Abrenes) apriņķa Stompaku purva salās notika lielākā kauja Latvijas nacionālo partizānu kara vēsturē. Toreiz ap 350 Latgales mežabrāļu izcīnīja smagu kauju ar uzbrūkošā čekas karaspēka skaitlisko pārspēku, paliekot nesakauti un organizēti atkāpjoties, izvairījās no draudošā aplenkuma un papildu zaudējumiem.

Dabas liegums “Stompaku purvi” ir unikāla teritorija ar dabas bagātībām un kultūrvēsturisko mantojumu. Purva austrumu daļas salās 2. Pasaules kara laikā bija ierīkota partizānu apmetne, kura bija lielākā Baltijā un Ziemeļeiropā. Tajā bija 24 bunkuri un vairākas virszemes būves. Uz Nacionālo partizānu mītnēm dabas liegumā “Stompaku purvi” ved marķēta taka. Izstaigājot dabas taku, iespējams uzzināt arī par teritorijā mītošajiem putniem, dzīvniekiem un augiem.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.04.2024 - 30.04.2024 Svini kāzas Jaunpils pilī!  Tukuma TIC
Jaunpils pils ir lieliska vieta kāzu svinēšanai. Senie pils mūri un brīnišķīgā apkārtne padarīs jums tik svarīgos brīžus patiešām | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53463101sec.