Slavenās Atēnu akropoles kariatīdes piedzīvo tīrīšanu

Kā varētu iedomāties, labi pazīstamās un cildinātās kariatīdes jeb jaunavu statujas, kas rotā Erehtejona templi Atēnu akropolē, teju 25 gadsimtu laikā bijušas pakļautas visdažādākajām stihijām. Tādēļ nu tās piedzīvo atdzimšanu – skulptūras tiek attīrītas, lai jau drīz interesenti tās varētu uzlūkot pavisam jaunā gaismā.

Kariatīdes, kuras savulaik balstīja daļu no Erehtejona tempļa, patlaban tiek rūpīgi attīrītas. Šis process norit Akropoles muzejā Atēnās, kur skulptūras apskatāmas kopš septiņdesmito gadu beigām. Lai gan skulptūru atjaunošanas darbi aizsākās jau 2011. gadā, katras kariatīdes tīrīšana aizņem vismaz septiņus mēnešus. Sagaidāms, ka skulptūras, kuras kaltas ap 420. gadu pirms mūsu ēras, Akropoles muzeja apmeklētājiem atkal būs skatāmas šī gada jūnijā.

Viena no Erehtejona tempļa kariatīdēm kopš 19. gadsimta atrodas Britu muzejā Londonā, bet pārējās piecas tika demontētas un aizstātas ar kopijām 1979. gadā, lai oriģinālus pasargātu no skābā lietus iedarbības un piesārņojuma.

Kā atzīst muzeja direktors Dimitris Pantermalis, skulptūru – īstu antīkās pasaules dārgumu – tīrīšana tiek veikta turpat uz vietas, lai izvairītos no to pārvietošanas. Turklāt notiekošajā ļauts ielūkoties arī muzeja apmeklētājiem.

"Procesā mēs atbrīvojamies no netīrumiem, nosēdumiem un cita piesārņojuma, kurš uz skulptūrām galvenokārt nokļuvis tieši pēdējā gadsimta laikā," viņš pastāstījis. "Tas viss tiek darīts ar ārkārtīgi lielu piesardzību, lai izvairītos no iespējamiem bojājumiem." Kariatīžu tīrīšanai tiek izmantota lāzertehnoloģija, kas izstrādāta speciāli šim nolūkam – šādā veidā iespējams atbrīvoties no tumšās nosēdumu kārtas uz to virsmas, neskarot pašu marmoru.

Erehtejona templis Senajā Grieķijā bija veltīts dievietei Atēnai un Poseidonam. Pēcāk šeit bijusi baznīca, franku pils un turku harēms. Lai gan Grieķijas senākie zināmie tempļu pīlāri cilvēka veidolā ir vismaz gadsimtu vecāki, Erehtejona kariatīdes ir visplašāk pazīstamās, un tās plaši atdarināja gan Senajā Romā, gan pat renesanses periodā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.04.2024 - 04.05.2024 Plāno kāzas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Iedvesmojies populārākajām laulību slēgšanas vietām Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis Valmieras TIC
19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini. | Skatīt vairāk
40 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 19.04.2024 - 04.05.2024 Ekskursiju ceļojums - 𝐆𝐑𝐈𝐄𝐊̧𝐈𝐉𝐀! Latvia Tours
Pēc jaukā brauciena, tiem, kas Grieķijā vēlas uzturēties ilgāk, iesakām pagarināt savu atpūtu vienā no piedāvātajām Tasas salas viesnīcām. | Skatīt vairāk
no 1089 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.04.2024 - 06.05.2024 Ekskursija Valmieras novadā Valmieras TIC
5.maijā aicinām atklāt Valmieras novada stāstus pirmajā no Lielās Valmieras novada autobusu ekskursijām - "Uz saldējuma galvaspilsētu" Rūjienas pusē! | Skatīt vairāk
35 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.51071906sec.