Alūksnes evaņģēliski luteriskā baznīca , baznīcas

Pils iela 25

Pašā pilsētas centrā atrodas vairāk nekā divus gadsimtus vecā Alūksnes evaņģēliski luteriskā baznīca.

Tā būvēta no 1781. līdz 1788. gadam Rīgas arhitekta Kristofa Hāberlanda vadībā un iesvētīta 1788. gada 23. jūlijā. Baznīca būvēta purvainā vietā netālu no ezera, tādēļ tika uzbērts uzkalniņš, bet baznīcas pamatiem izmantoti divi tūkstoši ozolkoka pāļu.

Baznīca būvēta klasicisma stilā no vietējā laukakmens. Tā glabā izcilu retumu — Ernsta Glika latviešu valodā tulkotās Bībeles pirmizdevumu.

Baznīcas torņa augstums ir 55,5 metri. 1786. gadā tornī uzlikts gailis, ko vietējie ļaudis izmanto arī kā laika apstākļu prognozētāju. Tornī augšup ved platas ozolkoka kāpnes.

Baznīcas altārglezna "Kristus kristīšana"— nezināma autora darbs — restaurēta 2000. gadā. 2006. gadā pabeigta slavenā ērģeļmeistara Augusta Martina būvētā instrumenta restaurācija. Ērģeles, tāpat kā altāris, durvis, interjera dekoratīvā apdare un kancele ir valsts nozīmes mākslas pieminekļi.

Dievnamā atrodas arī 2005. gadā atklātā piemiņas plāksne Bībeles tulkotājam, mācītājam E. Glikam.

2006. gadā Alūksnē notika pirmās Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas rīkotās Luterāņu dienas. Divās dienās Alūksnē pulcējās 1700 kristiešu.

Alūksnes evaņģēliski luteriskā baznīca, baznīcas

Adrese: Pils iela 25
Mājas lapa: www.aluksne.lv
Avots:
Jūsu atsauksme var būt pirmā!

Lūdzam norādīt Jūsu kontaktus, tie netiks publicēti!

Kontaktinformācija ir nepieciešama, lai atsauksme nebūtu anonīma un nepieciešamības gadījumā mēs varētu ar Jums sazināties, lai precizētu detaļas. Reģistrējies ar savu Facebook kontu un dati nebūs jaievada.

Paldies!

Kontaktinformācija: