Meklējot tapas Seviļā...

Esot Spānijā - un īpaši Seviļā, jāaizmirst par "Mišelin" zvaigznēm apbalvotiem restorāniem, vislabākā maltīte "spīd" dodoties iekšā vispārbāztākajā Seviļas bārā. Jo nu... vietējie jau reti kad kļūdās savās izvēlēs. Andalūzijas reģiona ugunīgā galvaspilsēta ir jau vēsturiski pasaulē slavena ar savām "tapām" jeb uzkodām - un "tapeo" jeb staigāšana pa bāriem, medot tapas ir viena no "must-do" aktivitātēm, atrodoties pilsētā.

Bet kas ir autentiska Seviļas tapu pieredze? Kas jānogaršo un kas jāmeklē tapu bāros?

Tapat būtībā ir nelieli šķīvji bāros pasniedzamo uzkodu. Oriģināli tās bija vienkārši našķi, ko pasniedza pie dzērieniem - olīvju bļodiņa, iespējams tortilja (spāņu - no kartupeļiem), kāds šķiņķis, asā spāņu desa (chorizo), bet laika gaitā tapas jau arī ir pārveidojušās - un nu par tapām var saukt arī mazas porcijas restorānu ēdienu. Šobrīd ar vārdu tapa vairāk tiek izprasts ēdiena izmērs, ne vairs tā saturs.

Leģenda vēsta, ka tapu koncepts radies 13.gadsimtā, kad Karalis Alfonso X ēda mazas porcijas ēdiena pie saviem vīniem, jo tā viņiem lika dakteris. Tas esot "panesies" arī starp citiem. Cits stāsts vēstī, ka tapas radušās tad, kad alkohols kļuvis arvien dārgāks - un cilvēki vairs nav varējuši atļauties dzert un ēst vienlaicīgi, tāpēc izlīdzējušies ar uzkodām - tapām.

Seviļas tradicionālās tapas

Starp tradicionālajām tapām ietilpst šķiņķis - parasti "jamón ibérico" tipa, kas nāk no Analūzijā audzētām cūkām, kas barotas ar zīlēm. Tāpat populāri tapās pasniegt ir arī cūkgaļas šķiņķi viskija mērcē.

Ierasta tapu sastāvdaļa ir arī aukstās zupas - gaspačo, ko pasniedz glāzē. Arī citas spāņu zupas - kā piemēram, salmorejo, ir populāra. Protams, neiztikt arī bez dārzeņiem - spinātu salāti ar turku zirņiem un ķimenēm. Fritētas zivis (arī kalmāri), dažādi sieri, pupiņas, paprika, sviesta pupas, maize, un protams - olīvas. Tās visas ir tapu sastāvdaļas!

Seviļā kopumā ir aptuveni 3000 tapu bāri - un klasiski šie bāri jau atpazīstami pa gabalu, jo tajos karājas tradicionālie cūku šķiņķi. Uz sienām ir vēršu cīņu plakāti, apkārt ir keramiskas flīzes. Tapu bārs parasti ir bez sēdvietām - tikai ar stāvvietām. Protams, iespējams iegādāties arī alkoholu. Laika gaitā arī tapu bāri ir pārveidojušies - ir iespējams atrast arī gastrobārus, kur pasniegtās tapat būs kas daudz vairāk nekā ierastās. Protams, par to arī būs jāsamaksā atbilstoši...

Tā kā spāņu kultūrā ir ierasts staigāt apkārt pa bāriem, nevis visu vakaru pavadīt vienā, Seviļas aptuveni 3000 tapu bāri atrodas netālu viens no otra. Izbaudi šo iespēju - vienā vakarā apmeklēt, piemēram, 5 vai 10 bārus!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Māra Upmane-Holšteine un Aigars Apinis Valmieras TIC
19.maijā pl.16.00 aicinām uz Stāstnieku Pēcpusdienu Akustikā kopā ar mūziķi Māru Upmani-Holšteini un aktieri Aigaru Apini. | Skatīt vairāk
40 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Ēģipte skolēnu RUDENS brīvlaikā Estravel Latvia
Esiet tālredzīgi un gudri! iegādājieties ceļojumu skolenu RUDENS brīvlaikam jau tagad! Hurgada vai Šarm-el-Šeiha | Skatīt vairāk
no 685 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.13215709sec.