PVD atgādina – pārtikas produktus iegādājies, uzglabā un gatavo droši

Lai maltīte gan svētkos, gan ikdienā būtu droša, iegādājoties, uzglabājot un gatavojot pārtikas produktus, der atcerēties vienkāršas, taču svarīgas patiesības.

Pārtikas iegāde

1.    Iepērcies tikai legālās tirdzniecības vietās;

2.    „Ratiņtirgotājiem” un citām aizdomīgām tirdzniecības vietām ej ar līkumu;

3.    Nepērc nezināmas izcelsmes, apšaubāmas kvalitātes pārtikas produktus;

4.    Apskaties pārtikas produkta derīguma termiņu; pērc tik daudz, cik vari paspēt izlietot derīguma termiņa ietvaros;

5.    Izpēti produkta etiķeti. Ja Tev vai Taviem tuvajiem ir alerģija, pārliecinies, vai produkts nesatur alergēnus vai vielas, pret kurām ir nepanesamība;

6.    Pārbaudi, vai produkta iepakojums nav bojāts;

7.    Pārliecinies vai produkti, kas ātri bojājas (piena produkti, gaļa, zivis, olas), veikalā tiek uzglabāti atbilstošā temperatūrā un apstākļos;

8.    Nebaidies preci pasmaržot, lai pārliecinātos, vai tai nepiemīt neraksturīga smarža;

9.    Cerams, ka nebūs nepieciešams, bet saglabā pirkuma čeku, lai nepieciešamības gadījumā pierādītu pirkuma faktu;

Par novērotiem pārkāpumiem pārtikas tirdzniecības vietās informē PVD, zvanot uz uzticības tālruni – automātisko atbildētāju 67027402.


Pārtikas uzglabāšana

10.    Paskaties produkta marķējumā, kādā temperatūrā tas jāuzglabā, lai nesabojātos;

11.    Pārtikas produktus, kas jāuzglabā aukstumā no 0°C līdz +6°C, piemēram – gaļu un gaļas produktus, pienu un piena produktus, zivis un zvejas produktus, salātus ar krējumu, saldos ēdienus, konditorejas izstrādājumus ar krēmu, nekavējoties ieliec ledusskapī;

12.    Jēlos produktus no gatavajiem uzglabā atsevišķi;

13.    Ledusskapī svaigus dārzeņus vai, piemēram, sieru, neturi blakus jēlai gaļai vai zivīm;

14.    Produktus uzglabā slēgtos traukos vai rūpīgi nosegtus.


Ēdiena gatavošana

15.    Pirms sāc gatavot ēdienu, ar ziepēm nomazgā rokas; mazgā rokas arī pēc darbošanās ar jēlproduktiem, tualetes apmeklējuma un kontakta ar dzīvniekiem;

16.    Sasaldētos pārtikas produktus atkausē vai nu ledusskapī, vai tekošā aukstā ūdenī, vai mikroviļņu krāsnī;

17.    Produktus, kas vienreiz ir atkausēti, atkārtoti nesasaldē, jo tādējādi pasliktinās produktu organoleptiskās īpašības (garša, krāsa, konsistence u.c.) un uzturvērtība;

18.    Gatavos produktus un jēlproduktus apstrādā atsevišķi – nelieto vienus un tos pašus virtuves piederumus – dēlīšus, nažus, traukus vai arī tos rūpīgi nomazgā ar trauku mazgāšanas līdzekli pēc tam, kad tie izmantoti jēlproduktu apstrādei;

19.    Karsto ēdienu pasniedz uzreiz pēc pagatavošanas vai arī uzglabā to karstumā no +60°C līdz +65°C ne ilgāk kā divas stundas vai arī atdzesē pēc iespējas ātri un novieto aukstumā;

20.    Izvairies no ēdienu atkārtotas sildīšanas; ja to dari, tad ne biežāk kā divas reizes, jo tā ēdiens zaudē kvalitāti, turklāt tas vairs nebūs arī tik drošs. Ēdiens jāsilda vismaz +75°C temperatūrā;

21.    Mērces, kuru gatavošanā izmantots krējums un majonēze, salātiem labāk pievienot neilgi pirms ēdiena pasniegšanas; salātus – rasolus, siļķes kažokā, kulinārijas izstrādājumus neuzglabā pārlieku ilgi istabas temperatūrā - ja neapēd visu tajā pašā dienā, novieto aukstumā un apēd ne vēlāk kā nākamajā dienā;

22.    Kūkas, tortes ar krēmu neuzglabā ilgstoši istabas temperatūrā, jo krēmā var savairoties mikroorganismi, kas var kļūt par saindēšanas iemeslu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Ieelpo pavasari Pelēču ezera purva takā Preiļu novada TIC
Pelēču ezera purva dabas izziņas taka pavasarī aicina apmeklētājus iepazīt unikālu purva ainavu un daudzveidīgu augu un dzīvnieku pasauli. | Skatīt vairāk
Latvija
Iepazīsti Rundāles apkārtni! Bauskas TIC
Dodoties Rundāles virzienā, nokļūsti īstenā vēstures ceļojumā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 20.05.2025 - 26.05.2025 Auto orientēšanās sacensības ”Prieka tūre" Balvu TIC
31.maijā Ziemeļlatgalē - Balvu novadā norisināsies tradicionālās auto orientēšanās sacensības dāmām ”Prieka tūre”. | Skatīt vairāk
Ieelpo pavasari Kristus Karaļa kalnā Preiļu novada TIC
Vairāk nekā 220 koka skulptūras, kas attēlo Bībeles tēlus un ainas, harmoniski iekļaujas apmēram 20 hektāru plašā ainavā kopā ar dārziem un | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com

 
Total Timed::4.01035404sec.