Vai zini, kādēļ spāņi vakariņas ēd vēlu?

Atrodoties jebkurā Spānijas pilsētā, pat darba dienās, desmitos vakarā var novērot, ka vecpilsētu ielas, tāpat kā vietējie restorāni, ir pilnas ar cilvēkiem. Cilvēki izbauda tradicionālus spāņu ēdienus – kā tapas (uzkodas), gambas al ajillo (garneles ar ķiploku), cocido Madrileño (sautējums), kā arī paeljas un citus ēdienus. Restorāni, kafejnīcas un cita veida iestādes ir piepildītas, tajās ir milzīga dzīvība, kamēr šajā laikā citās valstīs pavāri jau uzkoptu virtuvi, gatavojoties doties mājup.

Lai arī ceļotāji bieži spāņu vēlās maltītes noraksta uz šīs valsts – un Vidusjūras iedzīvotāju mentalitāti, īstais iemesls ir nedaudz savdabīgāks – spāņi vienkārši jau 70 gadus dzīvo citā laika joslā, nekā tiem vajadzētu.

Tam par pamatu ir 1940.gadā ģenerāļa Francisko Franko lēmums mainīt Spānijas laika zonu, par vienu stundu pulksteni pagriežot uz priekšu. Šāds lēmums tika pieņemts, lai solidarizētos ar nacistisko Vāciju.

Lai arī pulkstenis tika pagriezts uz priekšu, kara un citu notikumu laikā, tam netika pievērsta pārāk liela vērība – spāņi tikai turpināja dzīvot savu dzīves ritmu. Pusdienlaiks vienos kļuva par pusdienlaiku divos dienā, savukārt vakariņas pārcēlās no pulksten 8 vakarā uz 9 vakarā.

Pēc otrā pasaules kara, laika zona mainīta netika, taču pērn, 2016.gadā Spānijas premjerministrs Mariano Rahojs paziņoja, ka valdība strādā pie plāna, kas paredzēs darba dienu noslēgt pulksten 6 vakarā (šobrīd tā noslēdzas 8 vakarā). Viens no šī plāna punktiem arī paredz izvērtēt iespēju pulksteni pagriezt 60 minūtes atpakaļ – šāda ideja gan izraidījusi dažādas diskusijas Spānijā.

Esošā laika sistēma nozīmē to, ka rīti sākas vēlāk un arī vakari beidzas vēlāk – kas ir parocīgi gan tūrisma industrijai, gan arī restorānu kultūrai. Tādas tūristu vietas kā Maljorka, Ibiza un Menorka jau paziņojušas, ka ir stingri pret iespēju griezt pulksteni atpakaļ.

Tomēr pašiem spāņiem, dzīvošana nepareizajā laika zonā rada neērtības – Spānijā arī ir ieviests divu stundu pusdienu pārtraukums ("Siesta"), kas nozīmē, ka dienai sākoties 9 no rīta, tā noslēdzas tikai 8 vakarā. Daudzi uzskata, ka tas ietekmē spāņu produktivitāti, kā arī darba kultūru. Šobrīd arī notiek diskusijas par to, ka vajadzētu pārtraukt "Siestas" jeb garā pusdienu pārtraukuma esamību, jo vairs tikai 18% iedzīvotāju atzīst, ka pilnvērtīgi izmanto divu stundu pārtraukumu – piemēram, diendusai. Daudzi spāņi atzīst, ka siestas un garās dienas dēļ, nepārtraukti izjūt līdzīgas sajūtas, kādas ir ceļotājiem, mainot laika joslas – nogurumu, apmulsumu.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Mahe - Indijas okeāna pērle Estravel Latvia
Jaunums! Atpūta Seišelu salās. Lidojums no Rīgas, privāti transfēri, 7 naktis viesnīcā // ceļojuma plāns saskaņojams individuāli | Skatīt vairāk
no 1484 EUR
Turcija. Atpūta kūrortos 6 - 9 naktīm Estravel Latvia
Plašs viesnīcu klāsts, ēdināšana atbilstoši iuzvēlētajam, papildu pakalpojumus jautājiet Estravel Latvia konsultantam // Sezona ir sākusies! | Skatīt vairāk
no 385 EUR
"The Sound Poets" koncerts  Madonas TIC
"The Sound Poets" atklās savu vasaras koncertsezonu Brāļu Jurjāņu memoriālajā muzejā "Meņģeļi" 31. maijā, plkst. 19.00. | Skatīt vairāk
Liellaivu sacensības Dienvidkurzemes novada tūrisma centrs
31. maijā Grobiņas pilsētas svētku ietvaros notiks Kuršu liellaivu airēšanas sacensības, kas jau kļuvušas par vienu no gaidītākajiem svētku | Skatīt vairāk
Tez Tour
NEDĒĻAS LASĪTĀKAIS
Populārakie piedāvājumi
APMEKLĒTĀKIE UZŅĒMUMI
Baltijas tūrisma objekti

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com

 
Total Timed::1.41286612sec.