Iveta Liniņa: «Lidl» ienāk ar patīkamām pārmaiņām [1]

Šī situācija ir ļoti laba, tāpēc, ka Latvijas tirgū jau sen vajadzēja papildus spēlētāju, kas varētu esošajiem tīkliem likt uzlabot gan preču, gan apkalpošanas kvalitāti un izveidot sabiedrībai draudzīgākas cenas. Svarīgi, lai veidojas veselīga konkurence un tirgus kopumā izlīdzinās, ņemot vērā lielveikalu tīklus, uzskata Biznesa augstskolas Turība Komercdarbības katedras asoc. profesore, programmu direktore Iveta Liniņa.

Kvalitātei jāpieaug

Visā Latvijā ar Lidl ienākšanu tirgū kopumā turpmāk ir jābūt kvalitatīvākai precei, labākām cenām un jāuzlabojas apkalpošanas kvalitātei. Jo līdz šim Latvijā ir divi stabili tirgotāji, kuri pārvalda un ietekmē lielāko tirgus daļu. Līdz ar to, visas trīs iepriekšminētās lietas paliek otrajā plānā. Uzņēmums ir gatavs pelnīt, bet nereti – nerēķinoties ar patērētāju. Mums ļoti bija vajadzīgs jauns konkurējošs uzņēmums, lai šo situāciju mainītu, lai paceltu augstāk kopējo latiņu. Vienkārši šobrīd esošie tirgotāji ir tādā situācijā, ka var brīvi izvēlēties un faktiski vadīt tirdzniecību visā Latvijā. Un mums, patērētājiem, ir jāpakļaujas viņu iegribām. Šobrīd ir radusies situācija, kurā tas var tikt mainīts uz labo pusi, bet to parādīs laiks.

Ieguvēji būs patērētāji

Iepriekšējie mēģinājumi iegūt Latvijas tirgu ir izgāzušies, piemēram, Somu Prisma vai Igauņu Selver, kas neizturēja konkurenci un izgāja ārā no tirgus. Kā atzina Selver, Latvijā tirgus konkurences cīņa nav bijusi godīga. Šajā situācijā Lild ir liels un spēcīgs un ir pamatota cerība, ka uzņēmums spēs izcīnīt savu vietu tirgū, kas patērētājiem tikai nāks par labu.

Mūsu situācijā tirgus noteikumus šobrīd veido Maxima un Rimi. Nav apdraudējuma un konkurences cenas, sortimenta un preču kvalitātes ziņā. Mums mazumtirdzniecībā ir daudz preču, kuras ir atšķirīgas no rietumu valstīm kvalitātes ziņā. Kvalitātes latiņu nosaka tieši pasūtītājs, nevis pats ražotājs. Kopumā, vēlos vērst uzmanību – konkurences situācija ir izveidojusies tāda, kas rada šos riskus par cenu un preču kvalitāti.

Laipna apkalpošana kultūra

Domāju, ka Lidl ienāks ar kvalitatīvām precēm un nevis ar samazināto kvalitāti, kas varētu likt mainīt arī savu politiku jau esošajiem veikalu tīkliem. Gribētu, lai kvalitāte ir ne tikai zema cena, bet patiešām labs produkts un pakalpojums. Protams, ka cenu politika būs jāpārskata esošajiem veikalu tīkliem, lai pielāgotos Lidlam, ja viņš jau būs spējīgs šajā konkurences cīņā iesaistīties.

Kopumā, visvairāk uztrauc tieši apkalpošanas kvalitāte un es ceru, ka Lidl spēs ieviest jaunu kultūru šajā ziņā, apmācot savus pārdevējus tādā līmenī, lai apkalpošanas kvalitātes izaugsme potenciāli attīstītos arī pārējos veikalos. Pārdevējam ir jāspēj konsultēt pircējs par viņam interesējošiem jautājumiem. Ja veikals strādā līdz plkst.22, nedrīkst jau 21.30. veikals būt pusaizvērts ar darbojošos tikai vienu kasi. Pārdevējam ir jāprot paskaidrot par preci, preces sastāvu. Preču plauktiem vienmēr ir jābūt piepildītiem. Svarīgas ir arī pārdevēja vienkāršās manieres: smaids, sasveicināšanās, laipna un patīkama apkalpošana.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

1 Anna 10/15/2021 10:55 Par kādu kvalitāti "Turībā" var runāt virzot šādus murgainus rakstus? Paldies, apstiprinājāt savu zemo līmeni.
Cik par šo rakstu samaksāts, kāpēc tas nav atzīmēts kā reklāma?
Atvēram tirgu super-kvalitatīvai poļu precei Lidlā? Urā!


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Lieldienas Rīgas Motormuzejā Motormuzejs
Aicinām apmeklēt Rīgas Motormuzeju Lieldienu brīvdienās! 29. martā būs iespēja piedalīties Lieldienu aktivitātēs - olu meklēšanā muzeja | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.02.2024 - 20.03.2024 Ar vilcienu uz Gulbeni Gulbenes novada TIC
Kāpiet vilcienā un dodieties uz Vidzemes ziemeļaustrumiem– uz Gulbeni, kur sagaidīs aizrautīgi tūrisma speciālisti un uzņēmēji, ļaujot izbaudīt | Skatīt vairāk
Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 23.03.2024 SARUNAS “Krauze pret Krauzi” Jaunmoku pilī Tukuma TIC
23. martā pulksten 19.00 Jaunmoku pils Kolonnu zālē iemīļotas TV ētera personības, brāļi Arnis un Valters Krauzes, aicina uz jautru sarunu vakaru. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56544518sec.