Milzu oga varenam mielastam – gardais un daudzveidīgais ķirbis

Ķirbis ar riekstu garšu, ķirbis cepšanai, spageti ķirbis, muskata ķirbis, dekoratīvais ķirbis – šie un citi ķirbju šķirņu nosaukumi jau saka priekšā, cik daudzveidīgs ir lielās ogas pielietojums. Galu galā, ir arī omes ķirbis – tas visparastākais, kas izaudzis kompostkaudzē un kopā ar citiem lauku labumiem nonācis virtuvē. Rimi Gardēdis, šefpavārs Normunds Baranovskis skaidro, ko ar šo rudens bagātību iesākt, lai tā ne tikai neaizietu bojā, bet arī atvieglotu ikdienas maltīšu pagatavošanu.

Kā uzglabāt veselu ķirbi?

Prātīga apiešanās ar šīm lielajām ogām saglabās to krāšņumu un uzturvērtību līdz pat nākamajai siltajai sezonai. Gardēdis Normunds Baranovskis iesaka ķirbi uzmanīgi transportēt no dārza, tirgus vai veikala uz mājām, ja iecerēts to nesagrieztu novietot ilgtermiņa uzglabāšanai. Būtiski, lai netiktu bojāta ķirbja miza, un tas jāglabā telpā, kurā nav augstas temperatūras, caurvēja un mitruma, – tad lielā oga nebojāsies pat mēnešiem.

Sagriezta ķirbja gabalus, kam iztīrītas sēklas, arī iespējams uzglabāt istabā, taču tikai dažas dienas – ne ilgāk par nedēļu. Griezuma vietā ķirbis izdala sulu, kas apkalst, pārtop par plēvīti un uz laiku pasargā no ārējās vides ietekmes.

Sagataves ēdienreizēm

Kad ķirbis ir atgādāts mājās, gadās attapties, ka vakariņu pagatavošanai šīs rudens veltes tomēr būs par daudz. Tāpēc lieko ķirbja daļu var sagatavot turpmākajām ēdienreizēm. Svaigu ķirbi, sagriežot gabalos un ieliekot slēgtā traukā, ledusskapī var uzglabāt pāris nedēļu, savukārt saldētavā – mēnešiem. Sagataves var izmantot kā piedevas gaļas ēdieniem, izcepot cepeškrāsnī un karstu apberot ar garšvielām.

Ķirbja gabalus var arī izcept vai novārīt bez garšvielām, sablendēt, sapildīt pa porcijām zip-lock slēgtajos maisiņos un uzglabāt saldētavā. Ķirbju biezenis bez garšvielām ir piemērots arī zīdaiņiem, tāpēc jaunie vecāki biezeni var pagatavot lielākā daudzumā, sasaldēt mazulim piemērotās porcijās un atkausēt, kad vajag. Ķirbju biezenis ir piemērots arī kā piedeva sautējumiem, pankūku mīklai, krēmiem un kūkām.

Daudzveidīgs pielietojums

“Tradicionālais jeb omes ķirbis ir kā vissezonas riepas – universāls. To var vārīt, marinēt, spiest sulā, izmantot zupās, kaltēt, cept. Ķirbju biezzupā var paslēpt teju jebkuru dārzeni, un tās var gatavot gan klasiski pikantas, gan arī pievienojot kanēli, muskatriekstu un citas ziemai raksturīgas garšvielas. Ķirbja sēklas var kaltēt un grauzt kā uzkodas vai pievienot salātiem, zupām un citiem ēdieniem,” skaidro Normunds Baranovskis.

Nedrīkst aizmirst bērnības ziemas garšu – marinētu ķirbi ar krustnagliņām. Taču, lai ar to iekārdinātu arī mūsdienu jaunāko paaudzi, plānākas ķirbja šķēles var sadalīt, izspiežot ar piparkūku formām, un burkās pildīt, piemēram, ķirbju zvaigznes. Un, ja pievienosi arī plānas cidoniju šķēlītes, ķirbis iegūs ananasa garšu. Savukārt pārpalikumus var savārīt biezenī. Ķirbjus var arī sālīt un fermentēt 3–4% sālsūdenī.

No ķirbjiem var spiest sulu, taču, lai balansētu saldumu garšā, ieteicams pievienot arī ābolu, burkānu vai citrusaugļu sulu. Ja ķirbja sulu vēlies uzglabāt ilgāk par pāris dienām, tā jākarsē. Savukārt no izspiedumiem var cept pankūkas.

Sulas spiešanai gan nederēs muskatķirbis, taču to var izmantot pankūku, biezzupu un jo sevišķi ievārījumu pagatavošanai. Saldā ķirbja masa kā bāze, kam pievienoti āboli, upenes vai citas ogas un augļi, var tapt par negaidīti gardu piedevu desertiem.

Kaltēt var ne tikai gabaliņos sagrieztus svaigus ķirbjus, bet arī cukura sīrupā vārītus, pagatavojot sukādes. Savukārt cepšanai piemēroti ir arī mazie ķirbīši, kurus cepeškrāsnī var likt veselus ar visu mizu un pēc tam izgrebt aromātisko biezeni ar karoti.

Visbeidzot, ķirbis var kļūt arī par dizaina objektu – mazie daudzveidīgo formu ķirbīši piešķirs rudenīgi mājīgu noskaņu interjerā. Savukārt lielākos ķirbjos var izgrebt acis, muti vai kādus fantāzijas tēlus un ar tiem izdekorēt māju Helovīnam.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.12.2024 - 14.12.2024 Bauskas muzejā Ziemassvētku izstāde Bauskas TIC
No 2024. gada 30. novembra līdz 2025. gada 5. janvārim Bauskas muzejā būs apskatāma Ziemassvētku izstāde “Kur mājo brīnums?”. | Skatīt vairāk
Latvija
Latvijas izaicinājums'25 sākas Veclaicenē Alūksnes TIC
Iesāc jauno 2025. gadu ar aktīvu atpūtu un ļaujies aizraujošu ainavu, cienījamu kilometru un izklaidējošu uzdevumu pilnā piedzīvojumā pašā ziemas | Skatīt vairāk
Apceļo Cēsu novadu Ziemassvētkus gaidot! Cēsu TIC
Katrs Cēsu novada iedzīvotājs un viesis tiek aicināts piedalīties aizraujošās Ziemassvētku eglīšu medībās – īpašā svētku akcijā “Ak, | Skatīt vairāk
Piedzīvojums "Rūķu ciems Lielajos Kupros"  Madonas TIC
Ja gribiet noķert īstu Ziemassvētku sajūtu, tad ar klasi vai ģimeni 11.-19. decembrī plānojiet ciemošanos "Lielo Kupru rūķu ciemā" pie Madonas! | Skatīt vairāk
15 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.09779811sec.