Trīs valstis, kur ceļojums kļūst par piedzīvojumu dvēselei

Trīs valstis, kur ceļojums kļūst par piedzīvojumu dvēselei

Ceļošana ir viena no vērtīgākajām un burvīgākajām dzīves pieredzēm - tā dāvā ilgi kāroto atpūtu no ierastā, ļauj iepazīt pasaules daudzveidību un krāšņumu, kā arī sarūpē paliekošas atmiņas. Tomēr, ja vēlamies gūt pilnvērtīgu iespaidu par savu izvēlēto ceļojuma galamērķi, patiesā valsts garša mīt aiz labiekārtotām pludmalēm un viesnīcu brokastīm - cilvēkos, tirgos, garšās, aromātos un pieredzēs. Tūroperators “Novatours” ir apkopojis trīs galamērķus, kas apbur ceļotājus ar savu autentisko raksturu un sadzīvi.

Bulgārija

Bulgārija, pirmkārt, pārsteidz ar savu dabas krāšņumu un daudzveidību. Šajā valstī ir pieejama gan pasakaina, gaišu smilšu klāta Melnās jūras piekraste, gan apburoši skaisti un nedaudz mežonīgi kalnu masīvi. Nezinātājus Bulgārijā pāsteidz augsti attīstītās spa tradīcijas, īpaši piejūras reģionā, kur jau izsenis tiek piekoptas ārstniecisko dūņu un minerālūdens procedūras.  

Ko zināt par cilvēkiem

Bulgāri ir sirsnīgi, taču var šķist arī skarbi vai pārlieku tieši – tas nav nepieklājības jautājums, bet gan kultūras īpatnība. Bulgārijas ļaudīm ir raksturīgs lepnums, sirsnība un praktiskums – tie novērtē gan savas valsts dabu un vēsturi, gan vienkāršas, taču gardas lietas dzīvē, ko visbiežāk iegūs tirgū. Valsts vēstures līkloču un mantojuma rezultātā bulgāriem piemīt arī aizdomīgums, ko līdzsvaro dzīvesgudrs humors. Turklāt viņi joprojām tic dažādām māņticībām – piemēram, marta sākumā visi nēsā sarkani-baltas dzijas saitītes jeb “martenicas”, lai atvairītu ļaunumu un drīzāk sagaidītu pavasari. Viņi labprāt dalās ar tradīcijām, bet sagaida cieņu pret tām. Un lai cik mulsinoši tas arī nebūtu, bulgāri, sakot “jā”, krata galvu, bet kad vēlas pateikt “nē”, tie māj ar galvu. 

Ko noteikti nogaršot

Banitsa – kārtainā mīklas izstrādājums ar fetas sieru un olām, ko tradicionāli ēd brokastīs.

Shopska salāti – populārākie bulgāru salāti no tomātiem, gurķiem, paprikas un tradicionālā bulgāru baltā siera, ko sauc par sirēnu.

Kavarma – sautēta gaļa ar dārzeņiem un garšvielām, bieži tiek pasniegta ar rīsiem.

Tarator – auksts jogurta un gurķu zupas ēdiens, lieliski piemērots karstām dienām.

Lukanka – bulgāru sālītas desas izstrādājums ar unikālu garšvielu maisījumu.

Mekici – rauga pankūkas, bieži pasniedz ar medu vai sieru.

Rakija – spēcīgs augļu destilāts, ko parasti gatavo no plūmēm vai vīnogām.

Kā iekļauties vietējo sabiedrībā un sajūtā

Lai patiešām iejustos bulgāru ikdienā, vērts apciemot tirgu, kur viss notiek bez steigas, bet ar sparīgu kaulēšanos, izdzert tasi kafijas vietējā kafejnīcā, kur visi viens otru pazīst, un vakarā baudīt nesteidzīgu pastaigu, kā to dara bulgāri. Bulgārijā daudz kas notiek nedaudz lēnāk, bet patiesāk un dziļāk - vietējie novērtē sirsnīgu klātbūtni vairāk nekā formālas pieklājības frāzes. Ikviens ceļotājs, kas ir pieklājīgs, uzklausi ar interesi un atvērtību – ātri tiek pieņemts kā viens no savējiem.

Melnkalne

Brīnišķīgā Adrijas jūras pērle Melnkalne apbur savus viesus ar ainavu kontrastiem – no Adrijas jūras zilgmes līdz majestātiskiem kalniem, kas drosmīgi slejas debesīs tikpat kā no pašas piekrastes. Tāpat šeit notiek satikšanās starp seno un mūsdienīgo – vēsturiskie ciemati ar bruģētām ielām un klosteriem mijas ar modernām promenādēm un jahtu ostām. Taču viena no maģiskākajām pieredzēm ir vietējo iedzīvotāju nesteidzīgs dzīves ritms, kas aicina uz “fjaka” - mierpilnu dzīves baudīšanas mākslu.

Ko zināt par cilvēkiem

Melnkalnieši ir viesmīlīgi un izteikti draudzīgi, īpaši, ja ceļotājs izrāda cieņu pret vietējām paražām. Tāpat viņiem ir raksturīgs temperaments, tiešums un humors – melnkalnieši vienmēr teiks, ko domā, bet ar smaidu. Tauta ir ļoti ģimeniska, mīl garas sarunas, un bieži vien uzaicinās ciemos, ja sajutīs patiesu interesi. Ikdienas gaitās ļoti iemīļota ir kafija, kas nav tikai ieradums – tā ir kultūras sastāvdaļa un sociāls rituāls, kurā tiek apspriests viss – no politikas līdz laikapstākļiem.

Ko noteikti nogaršot

Kačamak - sātīgs, putrveidīgs ēdiens, kas gatavots no kukurūzas miltiem, dažreiz sajaucot ar kartupeļiem. Pasniedz ar sieru un rūgušpienu.

Cicvara - no kukurūzas miltiem un jaunā siera (kajmak) gatavots putrveidīgs ēdiens, ko pasniedz ar vārītiem kartupeļiem vai rūgušpienu.

Japrak - vīnogu lapu tītenis, ko pilda ar gaļu, rīsiem un dažādām garšvielām.  

Jēra gaļa pienā – gaļa lēni tiek gatavota pienā kopā ar garšvielām un kartupeļiem.

Popeci – sulīga gaļa, kas tiek pildīta ar sieru vai ar kūpinājumu, un pēc tam apcepta vai grilēta. Pasniedz ar kartupeļiem, svaigiem salātiem vai maizi..

Vīns – Melnkalnē ir senas vīna darīšanas tradīcijas. Valstī ražo gan sarkano, gan balto vīnu. Sarkanvīns "Vranac" ir īpaši novērtēts tā bagātīgās garšas un aromāta dēļ. Iecienīti ir arī baltvīni, piemēram, “Krstač”, kas lieliski sader ar vietējiem zivju ēdieniem.

Rakija - stiprs tradicionāls alkoholiskais dzēriens, ko gatavo, destilējot dažādus augļus.

Kā iekļauties vietējo sabiedrībā un sajūtā

Lai iekļautos Melnkalnes dzīves ritmā, jāmācās baudīt mirkli – bez steigas, ar atvērtu sirdi. Vietējie necenšas aizpildīt katru minūti, bet novērtē vienkāršas lietas: labu kafiju, sarunu ēnā un jūras tuvumu. Vakaros melnkalnieši dodas nesteidzīgā “šetnja” – pastaigā, kas nav tikai kustība, bet arī sabiedrisks notikums. Un Melnkalne ir par sarunu - draudzīgu, atklātu, sirsnīgu un ieinteresētu - tāpēc ir vērts palūkoties, kas sagaida aiz vienkāršas, laipnas sasveicināšanās, ļaujoties sarunu līkločiem.

Tunisija

Nelielā Ziemeļāfrikas valsts Tunisija ir kā labi slēpts dārgakmens. No vienas puses to apskalo Vidusjūra, no otras puses to ieskauj Sahāras tuksnesīgiem plašumi. Vienlaikus tā ir arī kā maģiskas krustceles, kurās mijas arābu un franču kultūras, apburoši lēns dzīves temps un vietējo iedzīvotāju karstasinīgums ar neizsmeļamu spēju priecāties par dzīvi. Tunisija ir valsts, kuras tirgus trokšņi, vecpilsētu smaržas un sajūtu palete paliek atmiņā ilgi.

Ko zināt par cilvēkiem

Tunisieši ir sirsnīgi un viesmīlīgi – īpaši, ja redz cieņu pret viņu paražām un dzīvesveidu. Viņu raksturā jūtams gan Ziemeļāfrikas temperaments, gan Vidusjūras mierīgums – viņi ir dzīvespriecīgi, bet ar stingru pamatu savās tradīcijās. Sarunas ir svarīga ikdienas sastāvdaļa – gan tirgos, gan pie piparmētru tējas glāzes vai kafijas – tās var būt ilgstošas, dzīvīgas un pārsteidzoši atklātas.

Ko noteikti nogaršot

Kuskuss - tradicionāli kuskuss Tunisijā tiek gatavots māla konusa formas traukā (tajine) kopā ar dārzeņiem un gaļu.

Brik - kraukšķīga mīklas kabatiņa ar olu, tunci un kapariem.

Lablabi - aunazirņu zupa, kas bagātināta ar ķiplokiem un ķimenēm, pasniegta kopā ar maizi.

Masfouf - saldā kuskusa versija - ar cukuru, granātābolu sēklām, datelēm.

Muloukhia - tiek uzskatīts par vienu no populārākajiem Tunisijas ēdieniem. Muloukhia ir augs, kura lapas tiek izmantas biezas mērces pagatavošanai, ko pasniedz kopā ar liellopu gaļu un ēd ar maizi.

Bambalouni - jeb yoyos ir saldie virtuļi, viens no populārākajiem Tunisijas desertiem, ko bieži pārdod uz ielas.

Kā iekļauties vietējo sabiedrībā un sajūtā

Tunisijā viss notiek ar vieglumu un ritmu, kas sākotnēji var pārsteigt, bet ātri vien ievilina savā plūdumā. Te neviens nesteidzas, un dienas skaistums slēpjas detaļās – rīta gaismā pār medīnu jumtiem, aromātiskā tējā, mākslā runāt par dzīvi pat ar svešinieku. Lai iekļautos vietējo ritmā, pietiek ar atvērtu prātu un vēlmi klausīties – tunisieši augstu vērtē cieņu pret savām paražām un kultūras mantojumu. Absolūti vērts ir ļauties sarunām – kas nav tikai virspusīgs vārdu virknējums, bet veids, kā tiek dalīta kultūra. Un, ja kāds aicina apsēsties uz brīdi – šis noteikti ir jāpieņem, jo šāda pieredze var kļūt par dienas un ceļojuma vērtīgāko mirkli.
 
Visas trīs valstis - Bulgārija, Melnkalne un Tunisija - latviešu ceļotāju lokā ir salīdzinoši maz iepazītas, kā labi glabāti dārgakmeņi gaidot, kad tiks atklāti. Valstu trijotne ir viegli sasniedzama no Rīgas ar tiešajiem lidojumiem - lidojums uz Bulgāriju un Melnkalni ir vien aptuveni 2.5 h ilgs, savukārt uz Tunisiju - 4.5 h ilgs. Ir laiks doties iepazīt šīs autentiskās valstis!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brīvdienu māja “Pakrasti” TAKA
Brīvdienu māja “Pakrasti” piedāvā 2 guļbaļķu mājas, jauku lauku pirtiņu ar slotām, lapenes pie ezera un pludmali, laivu nomu. | Skatīt vairāk
Atpūtas parks “Stalkers” TAKA
Labiekārtotais parks atrodas gleznainā vietā Daugavas krastā meža ielokā dabas parka “Daugavas loki” teritorijā. | Skatīt vairāk
Atpūtas komplekss “Beļmonti” TAKA
Atpūtas komplekss “Beļmonti” piedāvā naktsmītnes 3 viesu mājās (kopā 20 guļvietas), pirti, ugunskura vietas, labiekārtotas peldēšanas vietas. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com

 
Total Timed::1.10376191sec.