Kas ceļotājam jāzina, dodoties uz Bulgāriju

Dodoties uz svešām valstīm, jāpatur prātā, ka dažas sadzīviskas lietas, ko mājās uztveram par pašsaprotamām, ārzemēs var būt citādas. Dodoties uz Bulgāriju, ceļotājiem noderēs šāda informācija.

Elektrība. Elektrības spriegums Bulgārijā ir 220V.

Pasts un telefons. Pasts tiek apzīmets ar vārdu POST. Darba laiks: katru dienu 8.00-17.00. Telefona automātu tīkls Jums palīdzēs sazvanīt jebkuru pasaules vietu. Automātos tiek izmantotas kartes, kuras var iegādāties pasta nodaļās, viesnīcās vai kioskos. Zvani no automāta ir lētāki, nekā no viesnīcas. Bulgārijas starptautiskais kods – 359. Zvanot uz Latviju jāuzgriež: 00371 + pilsētas kods Latvijā + telefona numurs. Bulgārijā darbojas mobilie sakari, kuru pakalpojumus veic: Mobico, Mobitel, Globul.

Nauda. Bulgārijas naudas vienība ir leva (BGN). Apgrozībā atrodas banknotes ar nominālvērtību 100, 50, 20, 10, 5, 2, 1 un monētas 50, 20, 10, 5, 2, 1 stotinku vērtībā. Naudu (eiro un dolārus) var samainīt visās bankās un maiņas punktos, kā arī vairumā viesnīcu. Maiņas kurss katru dienu var svārstīties. Naudu ieteicams mainīt tikai bankā. Ieteicams uzmanīgi sekot līdzi tam, ko dara maiņas punkta darbinieki. Bankā maiņas procedūra ir drošāka, viss tiek izdrukāts un Jūs saņemsiet oficiālu kvīti, turklāt Jums obligāti būs jāuzrāda pase. Norēķini ar elektronisko maksājumu kartēm Bulgārijā nav plaši izplatīti.

1 eiro = 1,96 BGN

Bankas. Bankas strādā no 9.00 līdz 16.00. Izejamās dienas – sestdiena un svētdiena.

Veikali. Lielākā daļa veikalu strādā no 9.00 līdz 19.00-21.00. Kā suvenīrus var iegādāties darinājumus no keramikas, ādas, koka, stikla, dažādus izšuvumus, vīnu u.c.

Dzeramais ūdens. Krāna ūdeni nav ieteicams dzert. Iesakām pirkt dzeramo ūdeni pudelēs.

Dzeramnauda. Tradicionāli viesmīļiem un viesnīcu darbiniekiem atstāj dzeramnaudu 5-10% apmērā no rēķina summas (atkarībā no apkalpošanas kvalitātes), bet tas nav obligāti.

Apģērbs. Bulgārijā nav īpašu ģērbšanās prasību un uzvedības normu. Viesiem ir jāciena valsts tradīcijas un paradumi. Dodoties ekskursijā, velciet ērtus apavus un neaizmirstiet galvas segu un saules brilles.

Ārsti un slimnīcas. Piepešas slimības vai nelaimes gadījumā caur viesnīcas administrātoru izsauciet ārstu (ārsta izsaukuma cena ir apmēram 60 eiro, kurus tūrists apmaksā pats). Par sniegtajiem medicīniskajiem pakalpojumiem pieprasiet sekojošus dokumentus: izziņu no ārsta, kurā uzrādīta diagnoze, un rēķinu par medicīnas pakalpojumiem ar ārsta parakstu un zīmogu, zāļu recepti un kvīti par izrakstītajām zālēm. Pēc Jūsu prasības pieteikuma, pases, apdrošināšanas polises un ārstēšanās rēķina iesniegšanas apdrošināšanas kompānijā, Jums tiks atmaksāti iztērētie līdzekļi. Ārstēšanās slimnīcā, transports, ātrās palīdzības pakalpojumi būs apmaksāti, ja Jūs esat apdrošināti un savlaicīgi griezāties pie apdrošināšanas kompānijas pārstāvja (adreses norādītas polisē). Lūdzu uzmanīgi izlasiet visu informāciju, kas norādīta apdrošināšanas polisē.

Drošība. Pastāvīgi nēsājiet galvas segu, saules brilles, lietojiet aizsargkrēmu. Vismaz pirmajās dienās izvairieties no ilgstošas uzturēšanās saulē, jo Jūs varat ātri apdegt. Nav ieteicams dzert stipri atdzesētus dzērienus. Bulgārijas kūrorti tiek labi apsargāti, tomēr nav ieteicams nesāt līdzi lielas naudas summas un dokumentus. Katrā viesnīcā var iznomāt seifu. Pases nozaudēšanas gadījumā nepieciešams nekavējoši sazināties ar savas valsts tuvāko vēstniecību (rezidē Varšavā, Polijā). Jums būs nepieciešams laiks, lai nokārtotu formalitātes, kas Jums būs arī papildus izdevumi.

Video un foto uzņemšana. Stingri aizliegts fotografēt un filmēt militāros un citus valsts nozīmes objektus. Ir aizliegts fotografēt arī dažos muzejos. Ja ir vēlēšanās iemūžināt filmiņā vietējos iedzīvotājus (īpaši lauku apvidus), nepieciešams iepriekš palūgt atļauju.

Transports. Bulgārijā ir labi attīstīts autobusu un dzezceļa satiksmes tīkls. Pilsētās kursē autobusi, trolejbusi, dažās pilsētās arī tramvaji un metro. Sabiedriskā transporta biļetes var iegādāties transporta līdzeklī. Pilsētās Jūs varat izmantot arī dzeltenos taksometrus. Lielākā daļa no tiem ir aprīkota ar skaitītājiem, kas darbojas dažādos cenu režīmos atkarībā no diennakts laika un nedēļas dienas.

Automašīnu noma. Automašīnas noma uz vienu diennakti izmaksās no 40 līdz 150 eiro atkarībā no spēkrata tipa. Mašīnu var nomāt personas ne jaunākas par 18 gadiem, kurām ir starptautiskā autovadītāja apliecība.

Ierobežojumi preču ievešanai. ES valstīs nepastāv ierobežojumi personisku priekšmetu ievešanai. Par personiskas lietošanas priekšmetiem tiek uzskatīti: 800 cigaretes, 400 cigarellas, 200 cigāri, 1 kg tabakas, 10 l alkoholisko dzērienu, 20 l stiprināta vīna (piem., portvīna vai heresa), 90 l vīna, no kuriem līdz 60 l var būt dzirkstošais vīns, 110 l alus.

Imunoloģijas profilakse. Obligāta vakcinācija nav nepieciešama. Papildus informāciju Jūs varat saņemt pie sava ģimenes ārsta vai Latvijas infektoloģijas centrā pa tālruni 67014560.

 

 

 

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
“ŠEFA UZKODAS” pasākumu mājas Dvietē TAKA
Dvietē atrodas pasākumu māja, kuru var rezervēt un rīkot pilnīgi jebko! | Skatīt vairāk
Atpūta un Gardēžu vakariņas Igaunijā Estravel Latvia
1 nakts 2 personām, brokastis un vakariņas Michelin ceļvedī ieteiktā restorānā, kā arī spa piedāvājums // līdz 31.05. | Skatīt vairāk
no 225 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 01.05.2024 Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā! Jurmala Golf Club & Hotel
Tas brīdis ir pienācis! Jauno sezonu uzsācis Jurmala Golf Club & Hotel mājīgais restorāns! Ar lielāko prieku uzņemsim un parūpēsimies par tavām | Skatīt vairāk
no 6.50 EUR
Ēģipte skolēnu RUDENS brīvlaikā Estravel Latvia
Esiet tālredzīgi un gudri! iegādājieties ceļojumu skolenu RUDENS brīvlaikam jau tagad! Hurgada vai Šarm-el-Šeiha | Skatīt vairāk
no 685 EUR
Uzņēmumi


Novatours
,


Rixwell Old Riga Palace Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.78975201sec.