Karstvīns silda un dzesē vienlaikus - interesanti fakti par ziemas dzērienu

Ziemassvētku tirdziņā uzkost karstu desu vai sauju piparkūku, piedzerot karstvīnu – daudziem no mums tas kļuvis par neatņemamu svētku gaidīšanas laika sastāvdaļu. Karstvīns, gatavots uz sarkanā vai baltā vīna bāzes, pievienojot garšvielas, sasilda rokas, atdzesē pēdas un ātri sakāpj galvā. Kāpēc tas tā, mēģināsim noskaidrot.

Jau antīkajā pasaulē vīns tika uzlabots ar pipariem, lauru lapām un safrānu, saldināts ar medu, - tas aprakstīts senākajā zināmajā pasaules pavārgrāmatā De re coquinaria („Par ēdiena gatavošanu”).

Jāatceras, ka vīna temperatūra sildīšanas laikā nedrīkst pārsniegt 80 grādus, jo augstākā temperatūrā alkohols iztvaiko, negatīvi ietekmējot dzēriena garšas kvalitāti. Galvenās garšvielas karstvīna gatavošanā ir cukurs, kanēlis, krustnagliņas, citrona miza un zvaigžņveida anīss. Svaigi gatavotu karstvīnu var atpazīt pēc mirdzoši sarkanas krāsas. Ja vīns tiek ilgāku laiku uzturēts karsts, tas kļūst brūngans.

Karstais dzēriens ir klasiska izvēle ziemas mēnešos, taču izrādās, ka tā sildošā iedarbība ir tikai iedoma. Alkohols paplašina asinsvadus, tāpēc ķermeņa ārpusei kļūst silti, taču vienlaikus šis siltums tiek paņemts no ķermeņa iekšienes. Iekšējiem orgāniem tādā situācijā ir grūti saglabāt nepieciešamo temperatūru, un šis ir viens no iemesliem, kāpēc cilvēki alkohola reibumā nosalst ātrāk.

Kāpēc reibums no karstvīna iestājas ātrāk? – siltuma ietekmē gremošanas sistēma ir labāk apasiņota un alkohols spēj organismā izplatīties ātrāk. Viena krūzīte karstvīna ar 10 alkohola saturu palielina alkohola līmeni asinīs aptuveni par 0,25 promilēm. Otrs iemesls, kāpēc galva pēc karstvīna dzeršanas sāp vairāk un nepatīkamāk, - nereti karstvīna gatavošanai netiek izmantoti labas kvalitātes vīni. To nepatīkamā garša vienkārši tiek nomākta ar garšvielu un cukura palīdzību.

Un vēl viens ieteikums – vislabākais līdzeklis pret karstvīna traipiem ir sāls. Svarīgi ir sāli uz vīna traipa uzbērt iespējami ātri – sāls higroskopiskā struktūra ātri uzsūc šķidrumu no auduma. Pēc tam atliek to vienkārši noslaucīt nost, un ideālā gadījumā traips būs prom. Ja traips ir jau pažuvis, sāls nepalīdzēs. Tādā gadījumā var mēģināt vīna traipu no auduma izņemt ar bezkrāsainu stiklu tīrīšanas līdzekli.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.06.2025 - 15.06.2025 Sagaidīsim lustīgi un sportiski! Jurmala Golf Club & Hotel
Nepalaid garām – piesakies jau tagad un Ielīgosim kopā! Tradicionālais Ielīgošanas turnīrs pāros! | Skatīt vairāk
Aviobiļetes - vasara, rudens un ziema SKY24.LV
Populāri galamērķi, turp un atpakaļ. Pērc līdz 20.06. // Akcijas vietu slaits ir ierobežots - Neatlieciet! | Skatīt vairāk
no 79 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 06.06.2025 - 13.06.2025 Skaistuma un veselības tūre uz Narvu Nikos Travel
Unikāla autortūre tiem, kuri vēlas notievēt, uzlabot veselību, atbrīvoties no stresa un uzzināt, kā vingrot mājās un saglabāt iegūtos rezultātus- | Skatīt vairāk
787 EUR
Viesu māja “Vintāža” TAKA
Viesu māja “Vintāža” piedāvā atpūtu pašā Dervanišķu ezera krastā, banketu zāli svinību rīkošanai (līdz 45 cilvēkiem). | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2025 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2025 1st-studio.com

 
Total Timed::4.4890852sec.