Autors: Ilze Salna
Avots: BalticTravelnews.com/Bild.de
Starptautiska pētnieku komanda nākusi klajā ar sensacionālu atklājumu:
vairākas alū un pienā esošas dabiskās sastāvdaļas veicina vielmaiņu un pasargā
no aptaukošanās. Tiesa gan, atklājums veikts, pagaidām eksperimentējot tikai ar
pelēm.
Laboratorijas pelēm, kas kopā ar barību saņēma alū un pienā sastopamo
vitamīnu nikotinamīdu ribosīdu, netika novērota aptaukošanās pat pie ļoti
barojošas diētas. Turklāt peles, kas saņēma papildus minētā vitamīna devu, uzrādīja
arī lielāku izturību būrī ievietotajā ritenī, salīdzinot ar sugas māsām, kas
papildus vitamīnu nesaņēma. Tāpat pelēm, kas saņēma vairāk ribosīda,
nostabilizējās cukura līmenis asinīs un insulīna rādītāji.
Eksperimenta veicēji gan piebilst – minētā iedarbība novērojama vien
tad, ja specifiskais vitamīns tiek uzņemts ievērojami lielākās devās, nekā tas
dabiski atrodams pienā un alū. Tomēr zinātnieki cer, ka aktīvo vielu ar laiku
varētu izmantot kā uztura bagātinātāju vielmaiņas traucējumu novēršanā.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.