6 padomi, kā neapkaunot sevi, runājot svešvalodā

Lai iemācītos tekoši runāt kādā svešvalodā, nebūt nepietiek ar dažām, pie vārdnīcām pavadītām nedēļām. Dodoties neilgā atpūtā uz kādu zemi, kurā ļaudis runā jums svešā mēlē, bieži vien nākas izjust nepatīkamas emocijas, kad lauzīto un greizo valodu mēģinām papildināt ar improvizētu zīmju komunikāciju. Taču, pat īpaši neiedziļinoties valodas apguvē, no šādām situācijām iespējams izvairīties.

Etiķetei ir liela nozīme

Labas manieres ir universālas. Ja svešvalodā spēsiet pateikt tik daudz kā "labdien", "paldies", "lūdzu" un "nav par ko", jūsu sarunas partneri būs saprotošāki arī tad, ja visu pārējo viņu valodā nezināsiet. Pirms došanās ceļā, varat izmantot internetu, lai noskaidrotu etiķetes pamata iezīmes valstī, uz kuru dodaties. Piemēram, Parīziešiem patiks skaļš "bonjour!" tikko pēc ienākšanas veikalā, bet Vidējos Austrumos nedēvējiet priekšmetus arābiski, ja vien to īpašniekiem nav pienākums dot tos jums.

Iemācieties vismaz galvenās frāzes

Lai arī cik maz laika jums būtu kādas svešvalodas apguvei, pamata frāzes tomēr būtu jāzina: "Kur ir tualete?"; "Cik tas maksā?"; "Atvainojiet!"; "Ēdiens ir burvīgs!" Lai apgūtu šādus izteicienus, nav nepieciešamas pat minimālas zināšanas konkrētās valodas gramatikā – pietiks ar kādu bukletu vai ceļvedi, kurā norādīti "atslēgas frāžu" tulkojumi. Jāatceras, ka viedtālruņu un planšetdatoru laikmetā šim uzdevumam lieliski noderēs dažādas programmas un aplikācijas.

Patrenējieties izrunāt vārdus

Nav visai patīkami, kad jūsu svešzemju sarunas partnera sejas izteiksme liecina, ka jūsu tikko teiktajam vai nu vispār nav jēgas, vai, sliktākajā gadījumā, tas nozīmē kaut ko pavisam, pavisam citu... Interneta vietnes Forvo.com piedāvātā tiešsaistes audio vārdnīca noderēs, lai uzzinātu, kā pareizi izrunāt atsevišķus vārdus vai frāzes. Bet RhinoSpike aplikācija ļaus noklausīties, kā jūsu augšupielādēto tekstu izrunā kāds, kam attiecīgā valoda ir dzimtā.

2 triki, kā vieglāk atcerēties vārdus

• Vizualizējiet vārdus. Lai iemācītos jaunu svešvalodas vārdu, izmantojiet metodi, ko nereti pielieto pat sākumskolas pasniedzēji – saistiet vārdus ar kādu priekšmetu vai parādību. Radītās asociācijas, protams, var būt neloģiskas un pat dīvainas, taču, lai kas notiktu, jūs tās nekad neaizmirsīsiet.

• Izmantojiet mūziku. Atcerēties kādas svešvalodas vārdus var palīdzēt dziesmas attiecīgajā valodā. Pierādīts, ka mūzika vienmēr "iesēžas" atmiņā daudz labāk nekā tas, ko izlasām vai dzirdam citus sakām – reiz bērnībā dzirdētās dziesmas varam taču nodziedāt vēl tagad, vai ne?

Izmantojiet tehnoloģiju priekšrocības

Tik tiešām, moderno tehnoloģiju sniegtās iespējas ir ideāli izmantojamas jaunu valodu apguvē. Aplikācija Word Lens pārtulkos vārdu, ja tam pietuvināsiet savu viedtālruni, bet Google Goggles rīks piedāvā tulkot tekstu no tikko uzņemtas fotogrāfijas. Toties Jibiggo palīdzēs situācijā, kad nekādi nevarat saprast, ko saka viesmīlis vai veikalnieks – ļaujiet viņam ierunāt jūsu tālrunī, lai acumirklī saņemtu tulkojumu. Viedtālrunis vai planšetdators būtībā ir teju neaizvietojams rīks tiem, kam bieži nākas ceļot.

Jautājiet citiem pēc palīdzības

Kad izsmeltas visas „ātrās” valodas apguves iespējas, der atcerēties, ka vairumā gadījumu ar valodu saistītas problēmas vai neizpratni var risināt arī ar viesnīcas konsjerža palīdzību. Droši jautājiet hoteļa personālam, kā pareizi tiek tulkota vai izrunāta kāda frāze, jo visbiežāk šie ļaudis ir kompetenti arī daudzos, ar valodām saistītos jautājumos.


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Brauc ar klasi Alūksni! Alūksnes TIC
Skolēniem viens no gaidītākajiem notikumiem neatkarīgi no mācību mēneša un gadalaika, ir klases ekskursijas kopā draugiem un saviem skolotājiem! | Skatīt vairāk
no 3.00 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.05.2024 - 11.05.2024 Aktuālās izstādes Liepājā Liepājas reģiona TIB
Iepazīsties ar šī brīža aktuālajām izstādēm Liepājā – ieplāno un iedvesmojies! | Skatīt vairāk
AAE - Dubaija! Latvia Tours
Saules un jūras baudītājiem piemērotākais laiks ir pavasaris un rudens, jo tieši tad var iegūt lielisku iedegumu, bet vakaros atvēsināties kādā | Skatīt vairāk
no 736.00 EUR
Larnaka, Kipra. Aviobiļetes Estravel Latvia
Lidojums Rīga - Larnaka - Rīga // 1 x nedēļā // 7 naktis Kiprā // Pēdējā brīža cenas meklējiet ŠEIT | Skatīt vairāk
no 199 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.1473279sec.