Intervija: Agita Doniņa dalās ar ārvalstu studentu pieredzi Turībā un Latvijā

Ja šķiet, ka apmaiņas programmās studēt dodas tikai latvieši un pie mums jau neviens nebrauc, tad tā nebūt nav. Tūrisma un viesmīlības nozare ir tā joma, kuru studēt arī pie mums ļoti iecienījuši ārvalstu studenti. Lielākā daļa no tiem, kuri izvēlējušies studēt tūrisma, viesmīlības vai pasākumu organizēšanas jomas un iegūst uzturēšanās atļaujas Latvijā, izvēlas studēt Biznesa augstskolā Turība. Travelnews.lv devās uz interviju ar Starptautiskā tūrisma fakultātes dekāni Agitu Doniņu.

Travelnews.lv: Ārvalstu studenti pie mums vairāk studē vai iziet prakses?

Agita Doniņa: Studējot ir jāiziet arī prakse. Pilna laika ārvalstu studenti, kursi studē Turībā, tieši tāpat kā Latvijas studenti, katra studiju gada nobeigumā iziet praksi. 

Studēt gribētāju skaits kļūst arvien lielāks. Šajā mācību gadā bakalaura programmā apmēram puse no visiem uzņemtajiem 130 pirmkursniekiem ir ārvalstu studenti. To skaidroju ar diviem faktiem. Pirmkārt, Turībā Tūrisma un viesmīlības nozares uzņēmumu vadības studiju programma jau 10 gadus tiek īstenota arī angļu valodā. Otrkārt, programma jau vairākus reizes ir izgājusi ANO  Pasaules Tūrisma organizāciju organizācijas  tedQual auditu un ieguvusi šīs organizācija kvalitātes sertifikātu.

Travelnews.lv: Kuru valstu pārstāvji šeit sastopami visbiežāk?

Agita Doniņa: Šogad sevišķi liela interese ir no Uzbekijas un Indijas. Jau ierasti ir arī studenti no Gruzijas, Baltkrievijas, Korejas. Daudzi  Baltkrievijas, Uzbekistānas studenti izceļas ar ļoti augstu motivāciju.

Travelnews.lv: Kā ar dzīvošanu šeit? Kur studenti mitinās un vai papildus meklē darba iespējas?

Agita Doniņa: Pietiekami un arī labā kvalitātē pieejamas kopmītnes tepat Turībā. Bet daudzi jau sākumā rosīgi meklē iespējas īrēt dzīvokli un darba iespējas. Zīmīgi, ka piestrādāšanai šie studenti ļoti veiksmīgi prot atrast "savas saknes", proti, uzbeku, gruzīnu restorānos. Jāsaka, ka visi gribētu pastrādāt, ja vien būtu atbilstošas iespējas.

Travelnews.lv: Kurš dzimums prevalē ārvalstu studentu vidū?

Agita Doniņa: Interesanti, nekad nebiju par to aizdomājusies. Man tomēr liekas, ka puiši. Laikam sapratuši, ka Latvijā tūrisma vide ir ļoti sievišķīga, un viņi brauc "atšķaidīt" (smejas), jo kā nekā pārsvarā tūrisma profesijas savās saknēs ir vīriešu amati.

Travelnews.lv: Kuri ir tie uzņēmumi, kur studentiem izdodas iegūt pieredzi Latvijā? Vai vispār ir pretimnākoši ārvalstniekiem?

Agita Doniņa: Jāsaka, ka  atvērtāki ir uzņēmumi, kur strādā Turības beidzēji, un līdz ar to viņi labāk izprot situāciju. Piemēram, vienmēr atsaucīga ir viesnīcu Monika Riga Centrum, Tallink vadība, arī ceļojumu aģentūras Travel Art vadītāja. Un kā jau teicu, šo studēt gribētāju ar katru gadu paliek arvien vairāk, un līdz ar to aug vajadzība pēc prakses vietām, tāpēc visu studentu vārdā aicinu atsaukties uzņēmumus, kuri gatavi ieguldīt jaunajā amata meistarā un iegūt paši savam uzņēmumam!

Travelnews.lv: Kā rāda pieredze – vai kāds veiksmīgi iekārtojas un arī izvēlas palikt Latvijā?

Agita Doniņa: Piemēram, pavasarī maģistrantūras programmu absolvēja Mengul Shagiyeva, kura arī tika uzaicināta darbā un šobrīd strādā Latvijā.

Travelnews.lv: Vai studenti ir mācīties griboši vai to visu vairāk uztver kā piedzīvojumu?

Agita Doniņa: Šajā sakarā viennozīmīgi var teikt, ka apmaiņas daudzi ārvalstu studenti izmanto visas iespējas, kas vien tiek piedāvātas. Vasarās, piemēram, viņi nemaz neraujas apciemot dzimteni – labāk pamaina vidi un dodas praksē uz Spāniju, Grieķiju vai kādu citu Eiropas valsti. To latviešiem gan vajadzētu mācīties no cittautiešiem.

Travelnews.lv: Kādas ir lielākās problēmas, ar kādām nākas saskarties sadzīviski?

Agita Doniņa: Jau minētais prakses vietu trūkums Latvijā. Daudzi ārvalstu studenti labprāt izietu praksi Latvijā, taču diemžēl nevaram nodrošināt pietiekami daudz atbilstošu prakses vietu. Daudzi arī ir pirmo reizi ārpus savas valsts robežām, līdz ar to valodas un pieredzes trūkums ļoti sarežģī iejušanās procesu

No vairāk komiskās puses var minēt simtiem gadījumu, kurus sakrājis šo studentu, kā mēs jau esam iesvētījuši – studentu tēvs - Imants Bergs - Turības Studiju attīstības un starptautiskās sadarbības prorektors. Viņš ar šīm sadzīviskajām situācijām saskaras ik uz soļa. Viens gadījums bijis, kad reiz Berga kungs baudījis teātra izrādi un atnākusi kārtējā īsziņa "Steidzami piezvani!". Viņš no uztraukuma atstājis zāli, bet izrādījies, ka studentam interesējis, kam par godu kaut kur Rīgā notiek salūts...?

Smieklīgi ir skati, kad lekcijās daudzi dienvidu tautu pārstāvji sēž cepurēs un cimdos – viņiem pie mums ļoti, ļoti salst. Sadzīviskos kuriozus nemaz nevar saskaitīt. Tas būtu pavisam atsevišķs un interesants stāsts. 


Paldies dekānei Agitai Doniņai par sarunu! Drīzumā plānojam tikties arī ar kādu studentu, lai palūkotos uz Latviju viņu acīm.

Vairāk informācijas interneta vietnē www.turiba.lv


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 Pastaigas vecpilsētā gida pavadībā Liepājas reģiona TIB
Katru sestdienu un svētdienu plkst. 12.00, gids ar zaļi sarkano Liepājas karodziņu rokās gaidīs pie koncertzāles “Lielais dzintars”. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 29.04.2024 - 04.05.2024 Svinēt ziedoni ūdenstornī Liepājas reģiona TIB
4. maijā Karostas ūdenstornī, Ģenerāļa Baloža ielā 29, Liepājā, notiks vienas dienas mūzikas, mākslas un laikmetīgā teātra festivāls | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.04.2024 - 04.05.2024 Izpēdo Dienvidkurzemi Liepājas reģiona TIB
“Izpēdo Dienvidkurzemi” ir aizraujošs pārgājienu seriāls, kas piedāvā neaizmirstamu piedzīvojumu un brīnišķīgu laika pavadīšanu svaigā | Skatīt vairāk
Orientēšanās sezona sākas jau 16.aprīlī! Alūksnes TIC
Orientēšanās pasākumam HORIZONTS šogad lieli svētki - uzsākta 40.jubilejas sezona. Tiekamies jau otrdien, takās kas bija tik populāras! | Skatīt vairāk
no 2.00 EUR
Uzņēmumi


Jūrmalas TIC
,


Biznesa augstskola Turība
,


SIXT Latvija
,


Dome Hotel
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.22135115sec.