Reiņa trases golfs ierauj azartā līdz pat pirmajam salam

Ja pirmajā mirklī atpūtas vieta Reiņa trase Siguldā asociējas tikai ar ziemas sporta priekiem un slēpošanas trasi, tad kļūdāties. Vasaras sezonā tur iespējams atpūsties tikpat pilnvērtīgi kā ziemā, sākot ar volejbolu un futbolu, un beidzot ar velosipēdu un kanoe izbraucieniem. Taču izrādās pats galvenais un iespaidīgākais ir golfa spēle. Uzzinot, ka par golfa sezonas noslēgumu neviens pat vēl nedomā, Travelnews.lv intervēja mārketinga menedžeri Juri Austriņu par golfa spēles vērtībām un kultūru Latvijā.

Lielais golfs Reiņa trasē pieejams jau kopš 2008. gada, un no maza 3 bedrīšu laukuma izaudzis līdz gana nopietnam 9 bedrīšu laukumam, kur sacensības notiek gandrīz katru nedēļu.

Esmu pārsteigta, kad Juris stāsta par golfa sezonas ilgumu: "Vispār golfu var sākt spēlēt tikko pēc sniega nokušanas, kas vidēji ir aprīļa sākums. Savukārt beigas nemaz tik ātri nepienāk. Pie mums tas parasti ir pirmais noturīgais sals, bet golfu var spēlēt arī ziemā. Esmu redzējis golfa fanātus laukumā pat decembra vidū. Pagājušā gadā beidzām aktīvo turnīru sezonu 20. novembrī, noslēgumu apvienojot ar valsts svētkiem."

Lai runātu par vispārējo golfa kultūru Latvijā, kopā ar Juri nolēmām lasītājam vispirms dot koncentrētu ieskatu golfa spēlē kā tādā. Tātad, kas īsti notiek laukumā?

Vide – liela, iekopta un skaista pļava, kura papildināta ar šķēršļiem sarežģītības līmenim – mežiem, dīķiem, ielejām, smilšu bunkuriem, kalniņiem. Tajā izvietotas 18 (tikai divās vietās Latvijā), 9 vai 6 bedrītes, kurās ar golfa nūju jāiesit bumbiņas.
Mērķis un noteikumi – spēli veido atsevišķu bedrīšu izspēle no starta līdz bumbiņas iesišanai bedrītē. Izspēles garums svārstās no 100 – 500 metriem. Uzdevums – ar mazāko sitienu skaitu izspēlēt visas bedrītes. Tā arī veidojas sacensība.
Spēlētāju skaits – pirmkārt, var spēlēt viens pats, tad tā ir sacensība ar laukumu jeb "PAR" skaitli (professional average result), kas ir aprēķināts vidējais konkrētā laukuma labākais rezultāts. Otrkārt, var sacensties vairāki cilvēki, tad uzvar tas, kurš ar mazāko sitienu skaitu pieveic vairāk bedrītes. Treškārt, sapulcējoties turnīros, 9 bedrīšu laukumā reizē neiziet vairāk par 36 – 40 cilvēkiem.
"Zaļā karte" – tāda jāiegūst līdzīgi kā autovadītāja tiesības, ja vēlies sākt tam nopietni pievērsties un spēlēt īstā standarta golfa laukumā. Tas ir apliecinājums speciāliem kursiem, kuros profesionāla golfa trenera pavadībā apgūst golfa noteikumus, etiķeti un praktiskās iemaņas
Inventārs un izmaksas – inventāru, kas ir nūjas un bumbiņas, parasti sāk iegādāties pēc "Zaļās kartes". Labu iesācēja nūju komplektu var nopirkt sākot no 230 Ls. Bumbiņas var iegādāties arī lietotas. Spēle laukumā izmaksā no 10 līdz 30 Ls. Bet, lai tikai pamēģinātu spēli, pietiks ar pāris latiem.
Apģērbs – šī gan ir reize, kad laukumā neiet jebkādā sporta apģērbā. Ir savi noteikumi, taču tos nav sarežģīti izpildīt sava skapja ietvaros – polo krekli ar apkaklītēm, auduma bikses, viegli, zemas zoles sporta apavi. Stils ir gana konservatīvs, kas saistīts ar golfa džentlmenisko izcelšanos. Tāpēc arī laukumā nekad netiksi ielaists T-kreklā, džinsos vai īsos svārkos.

Pēc īsās instruktāžas esmu gatava pamēģināt. Juris stāsta, ka golfa laukumā šobrīd vairāk tomēr sastopami vīrieši: "Kā jau teicu, golfs ir džentlmeņu sports, jo viss balstās uz pašu goda prātu – punktus skaita paši spēlētāji, ētikas kodeksus ievēro bez treneriem un pieskatītājiem. Vecums, kad cilvēks sāk saprast būtību un tiešām izbaudīt cīņu ar sevi ir vidēji 12 – 14 gadi. Agrāk tam īsti nav jēgas. Bet augšējai robežai nav ierobežojumu."

Visbeidzot nonākam arī pie galvenā jautājuma – kā ir ar golfa kultūru Latvijā, cik augstu tā jau vērtējama? Juris Austriņš: "Maksimālā kapacitāte noteikti vēl nav sasniegta. Kopš 1989. gada, kad Latvijā golfs vispār parādījās, tagad ir tas mirklis, kad tikai sāk kliedēties stereotipi par golfu kā konservatīvu un garlaicīgu pastaigu. Novēlu visiem pamēģināt tieši tāpēc, ka azarts, kurš ierauj, liek saprast, ka tas nav nemaz tik vienkārši un ātri, un liek pamatīgi uzvarēt sevi. Un brīdinu – tas nenotiks pusstundā :) Gaidām ciemos!"

Vairāk informācijas par Reiņa trasi www.reinatrase.lv


KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.04.2024 - 01.05.2024 Rīko konferences un seminārus Bauskā! Bauskas TIC
Iepazīsties ar Bauskas novada konferenču un semināra telpu piedāvājumu! | Skatīt vairāk
Latvija
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk
Sējas svētki Ausekļu dzirnavās! Bauskas TIC
Baudi notikumiem bagātu dienu Ausekļu dzirnavās! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.72012591sec.