Dabas muzejā notiks tematisks vakara pasākums «Ak tu manu dvēselīt!»

Ceturtdien, 28. novembrī, Dabas muzejā notiks tematisks vakara pasākums „Ak tu manu dvēselīt!”, kurā antropoloģijas un folkloras speciālisti stāstīs, kas ir veļi un kādas mūsdienās zināmās mirušo piemiņas tradīcijas sakņojas veļu godāšanas rituālos.

Kopš seniem laikiem cilvēki ievērojuši cikliskumu dabā un savā ikdienā. Rudenī, kad vakari kļūst krēslaini un pār pļavām laižas migla, kad kāzas nosvinētas, lauku darbi apdarīti un zeme atstāta atpūtā, mūsu senči vairāk pievērsās garīgiem rituāliem. Mirušos latvieši īpaši godājuši, un veļu laiks jeb dievaines bijis gada svētākais posms – tajā netrokšņoja, nevērpa dziju, izvairījās no kalšanas un citu skaļu darbu darīšanas. Veļi, vecajie, velēnieši, ēni, māžekļi, manikļi, iļģi, pauri ir tikai daži no vārdiem, kādos senāk latvieši saukuši mirušos.

Par veļu aicināšanu un mielastiem vēsta tautasdziesmas un teikas, savukārt arheoloģiskajos un etnogrāfiskajos materiālos saglabājušās liecības par simboliem, kas saistīti ar dzīvību un nāvi. Piemēram, lielie ūdensputni – zosis un gulbji –, rudenī aizlidojot, ar skumjajiem kliedzieniem simbolizēja dvēseļu aiziešanu, bet to atgriešanās pavasarī – dvēseļu atdzimšanu.

Tomēr – kas īsti ir veļi? Dabas muzejā kopā ar muzeja vecāko antropoloģi Aili Marnicu, Dr. geol. Sandi Laimi un folkloristi Ilzi Kļaviņu ielūkosimies latviešu tradicionālajos priekšstatos par mirušajiem, uzzināsim, kā veļi atšķiras no nelaimīgām dvēselēm, kādas tautas tradīcijas saistītas ar veļu laikiem, un klausīsimies Amandas Jātnieces un draugu dziedātās tautasdziesmas. Vakara gaitā tiks prezentēta Sanda Laimes jaunā grāmata „Nakts raganas”. Pasākums notiks muzeja konferenču zālē, sākums plkst. 18:00, ieejas maksa – 1.00 Ls (1.42 €).

Laipni aicināti Latvijas Dabas muzejā – Rīgā, K. Barona ielā 4!

 

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.05.2024 - 12.05.2024 Māmiņu dienas šokolādes meistarklase Tukuma TIC
Par godu Māmiņdienai Šokolādes muzejs Pūrē piedāvā ekskursiju ar meistarklasi - 12.maijā pulksten 12:00 | Skatīt vairāk
Latvija
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Baudi Cepļa muzikālos ceturtdienu vakarus! Bauskas TIC
Ieskandināsim vasaru, pavadot kopā burvīgu vakaru un izbaudot priekpilnu gaisotni | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 02.05.2024 - 10.05.2024 Baudi Raxtu Raxti spēka dziesmas Bauskas TIC
Iepazīsti koncertprogramma "Spēka dziesmas" Mazmežotnes muižā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.43972301sec.