ES mājā notiks Višegradas valstu filmu dienas

Atzīmējot 10 gadus kopš Eiropas Savienībai pievienojās desmit jaunas valstis un 25 gadus kopš komunisma sabrukuma Centrālajā Eiropā, Ungārijas vēstniecība Višegradas grupas prezidentūras ietvaros sadarbībā ar Čehijas, Polijas un Slovākijas vēstniecībām no 19. līdz 22.maijam organizē Višegradas valstu filmu dienas, kas notiks ES mājā, Aspazijas bulvārī 28, Rīgā.

19.maijā pulksten 18.00 ciklu atklās režisores Kristinas Godas filma "Brīvība, mīla" (Ungārija, 2006.g.).

Ungārija ir tikai viena maza satelītvalsts padomju blokā, bet savā ziņā arī lielvalsts: ungāru ūdenspolo izlases komanda ir neuzvarama. Ūdenspolo puiši un jaunā zvaigzne Karči jūtas kā karaļi arī aiz dzelzs priekškara. Komanda gatavojas gaidāmajai Melburnas olimpiādei, bet vēsturiskie notikumi izjauc visus plānus. Budapeštā sākas revolūcija. Tomēr komanda dodas uz olimpiādi pārstāvēt jauno Ungāriju un, kamēr mājās padomju tanki grauj barikādes, ungāru ūdenspolo komanda pusfināla sacensībās stājas pretī padomju komandai.

20.maijā pulksten 18.00 režisora Juraja Nvota filma "Pašpaļāvīgais" (Slovākija, Polija, Čehija, 2012.g.).

Pēc karadienesta pabeigšanas Ādams strādā par dispečeri vietējā lidostā netālu no rietumu robežas ar Čehoslovākiju. Neilgi pēc bruņotā iebrukuma 1968.gada augustā visa valsts ir karaspēka, lielākoties Padomju Savienības, okupēta. Pašam nenojaušot, Ādams tiek ierauts notikumu virknē, kuri dramatiski maina viņa dzīvi. Lai glābtu viņa iemīļoto Evu no Slepenā Servisa represijām, viņš paraksta "paktu ar velnu" un kļūst par profesionālu aģentu-pašpaļāvīgo.

21.maijā pulksten 18.00 režisora Jaceka Bromska filma "Biļete uz mēnesi" (Polija, 2013.g.).

Filmas darbība norisinās 1969.g. jūlijā. Jauns puisis Ādams tiek iesaukts Polijas Tautas armijā un nosūtīts dienēt jūras flotes zemūdeņu vienībā. Kopā ar vecāko brāli Antoniju viņš dodas pāri visai Polijai uz dienesta vietu Svinoujscē, pa ceļam apciemojot Antonija paziņas un iepazīstoties ar jauniem draugiem. Brāļu piedzīvojumi norisinās uz 60.gadu beigu vēsturisko notikumu fona.

Filmu ciklu 22.maijā pulksten 18.00 noslēgs režisora Jana Hržebejkas filma “Ligzdiņas” (Čehija, 1999.g.).

Nostalģiska čehu komēdija atskatās uz 60.gadu satraucošajiem notikumiem, kad remdenajām cerībām punktu pielika "draudzīgo valstu" karaspēka iebrukums. Stāstā savijas vairāku daudzveidīgu personu likteņi, un šīs personas atšķiras gan ar politiskajiem uzskatiem, gan temperamentu. Filmā akcentēti galvenokārt ģimenes rituāli. Svarīga stāsta sastāvdaļa ir arī to laiku dziesmas.

Visas filmas būs skatāmas oriģinālvalodās ar subtitriem angļu valodā.

Atgādinām, ka visi pasākumi ES mājā ir bezmaksas.

Višegradas valstu (Čehija, Slovākija, Polija un Ungārija) grupa izveidota 1991.gada 15.februārī. Šīs savienības mērķis ir stiprināt sadarbību ES valstu starpā, it īpaši kaimiņvalstīs, kā arī sekmēt demokrātisko attīstību.

Filmu vakari tiek organizēti tematiskā mēneša ietvaros – maijā ES mājā īpaša uzmanība tiek pievērsta Eiropas dienai un Latvijas 10 gadiem ES, kā arī Eiropas Parlamenta vēlēšanām.

Šogad 1.maijā  Latvija atzīmē tieši desmit gadus kopš iestāšanās Eiropas Savienībā. Gadadienai veltītus pasākumus Latvijas pilsētās un novados meklējiet www.esmaja.lv LV10ES pasākumu kalendārā.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Sējas svētki Ausekļu dzirnavās! Bauskas TIC
Baudi notikumiem bagātu dienu Ausekļu dzirnavās! | Skatīt vairāk
Latvija
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Tornī gleznu izstāde “Gaismas frekvences” Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 23. aprīļa līdz 26. maijam Jelgavas Sv. Trīsvienības baznīcas torņa izstāžu zālē skatāma gleznu izstāde “Gaismas frekvences”. | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.66054988sec.