Liepājas muzejā atklās Andra Vītoliņa personālizstādi «Koki, krūmi un dzinēji»

Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē 1. augustā pulksten 16.00, Kūrmājas prospektā 16/18, notiks Latvijas laikmetīgā gleznotāja, Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības katedras vadītāja Andra Vītoliņa personālizstādes ''Koki, krūmi un dzinēji'' atklāšanas pasākums.

Andris Vītoliņš vislabāk zināms kā priekšmetiskās pasaules portretētājs. Tas būs redzams arī izstādē ''Koki, krūmi un dzinēji''. Mākslinieks gleznās iemūžinājis gan Liepājā, gan citviet Kurzemē augošus kokus un krūmus.

Mākslas darbi ir kā aicinājums apstāties un saskatīt skaisto, neparasto. Mākslinieka mērķis ir sabotēt mūsdienu pasaulei raksturīgo globālismu, un padarīt par ikonām un laikmeta simboliem ikdienišķas, vienkāršas, varbūt pat garlaicīgas lietas.

Ikdienas rutīnā cilvēki zaudē skaidru redzi un neierauga to, cik skaisti un labi ir šeit un tagad. Daudzajos ceļojumos redzētais un piedzīvotais Andrī Vītoliņā radījis pārliecību, ka šeit un tagad ir ideāla vieta, kur likt lietā prasmes un pacietību, veicināt garīgo un profesionālo izaugsmi.

Bez Kurzemes kokiem un krūmiem, Andris Vītoliņš izstādes darbos iekļāvis arī sava auto dizaina elementus. Pēc tam, kad automašīna smagi cieta avārijā, mākslinieks pieņēma lēmumu iesaistīties tās atjaunošanā. Darbs prasīja vairākus mēnešus, taču auto, pēc paša mākslinieka domām, kļuvis par simbolu aizgājušajam mehānikas laikmetam.

Atšķirībā no mūsdienās valdošā patērētāju laikmeta, kuram raksturīgi meklējumi pēc īsā mirkļa laimes, mehānikas ērā cilvēki salūzušo laboja nevis izmeta.

Lielākā daļa izstādes lielformātu darbu tapuši iedvesmojoties no Liepājas muzeja izstāžu zāles plašuma. Personālizstādes atbalstītāji ir Valsts Kultūrkapitāla fonds un uzņēmums ''Latvijas Balzāms''. Izstādes ''Koki, krūmi un dzinēji'' darbus Andris Vītoliņš veidojis gan sev raksturīgajā akrila, gan reti izmantotajā eļļas tehnikā. Neviens no izstādes darbiem iepriekš Latvijā nav ticis eksponēts, tas ir mākslinieka jaunradīts cikls pēc trīs gadu pauzes.

Personālizstādes apmeklētājiem Andris Vītoliņš sagatavojis īpašu performanci – gaismas, skaņas, krāsas, gaisa un ūdens instalāciju. Tas ir mākslinieka veidots dzīvās glezniecības procesu izzināšanas eksperiments. Instalācija būs procesuālas mākslas paraugs ar alķīmisku, spirituālu darbību un maģisku scenogrāfiju, aicinot izstādes apmeklētājiem apzināties esošo mirkli, būt lieciniekam dzīvam, tamdēļ arī zūdošam procesam.

Latvijas Mākslas akadēmijas Glezniecības katedras vadītājs asoc. prof. Andris Vītoliņš (1975) ir dzimis liepājnieks. Māksliniekam bijušais vairākas personālizstādes gan Latvijā, gan ārvalstīs – Dānijā, Zviedrijā, Austrijā, Vācijā, Francijā, Igaunijā, Slovēnijā.

Andra Vītoliņa darbi atrodas daudzās privātās un publiskās kolekcijās, piemēram, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Baku Modernās mākslas muzejā (Azerbaidžānā), Igaunijas Mākslas muzejā KUMU, kā arī Red Bull dibinātāja Dītriha Matešica (Dietrich Mateschitz) prestižajā privātkolekcijā ekspozīciju paviljonā Hangar-7 Zalcburgā, Austrijā.

Andris Vītoliņš ir ne tikai gleznotājs, bet arī talantīgs dizaineris. Mākslinieks veidojis dizainu Latvijas Bankas 2012. gadā klajā laistajai viena lata monētai ar eža attēlu, kā arī uzņēmuma ''Latvijas Balzāms'' 2014. gada elitārai dāvanu kārbai dzērienam ''Rīgas Melnais balzams ELEMENT''.

Andra Vītoliņa izstādes Liepājas muzeja lielajā izstāžu zālē skatāma no 1. augusta līdz 31. augustam. Ieeja izstādē – bezmaksas.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk
Latvija
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 04.05.2024 Pavasara stādu tirgus Šlokenbekas muižā Tukuma TIC
4. maijā plkst. 10.00–15.00 Šlokenbekas muižā Stādu, amatnieku un mājražotāju gadatirgus. | Skatīt vairāk
Sējas svētki Ausekļu dzirnavās! Bauskas TIC
Baudi notikumiem bagātu dienu Ausekļu dzirnavās! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.23305011sec.