Kosmosa kuģu kapsēta: ērmīgā vieta, kuru skatīt nav lemts nevienam

Kopš aizvadītā gadsimta vidus cilvēks izplatījumā palaidis simtiem dažādu kosmisko aparātu – no zinātniskās pētniecības satelītiem līdz pat automātiskajām starpplanētu zondēm. Nav noslēpums, ka daļa savu laiku nokalpojošo kosmosa kuģu, atgriežoties Zemes atmosfērā, gluži vienkārši sadeg. Taču ne katram zināms, ka uz mūsu planētas atrodama vieta, kur kosmisko aparātu atlūzu sastopamība pielīdzināma lietotu rezerves daļu klāstam autokapsētā.

Civilizācijas neskarti ūdens plašumi Klusā okeāna dienvidu daļā, aptuveni 4 000 kilometru attālumā no Jaunzēlandes galvaspilsētas Velingtonas, pamatoti tiek dēvēti par "kosmosa kuģu kapsētu". Šim nolūkam teritorija, kur okeāns sasniedz vismaz četru kilometru dziļumu, izvēlēta, jo tā atrodas drošā attālumā no jūras ceļiem un cilvēku apdzīvotiem rajoniem.

Lai gan vairums satelītu sadeg, atgriežoties atmosfērā, lielāko objektu atlūzas tomēr mēdz nonākt uz Zemes. Viens no ievērojamākajiem kosmiskajiem aparātiem, kāds jebkad nogremdēts Klusā okeāna dienvidos, ir aptuveni 135 tonnu smagā Krievijas orbitālā stacija "Mir". Tā no orbītas tika izvadīta 2001. gadā, kad tur bija nokalpojusi 15 gadus. Savukārt 2008. gadā par "pēdējo atdusas vietu" šis apvidus kļuva Eiropas Kosmosa aģentūras (ESA) agregātam "Jules Verne Automated Transfer Vehicle" (attēlā), kas Zemes atmosfērā atgriezās pēc piecu mēnešu ilgas misijas, kuras ietvaros tika nogādātas nepieciešamās kravas Starptautiskajā Kosmosa stacijā (SKS).

Kā izrādās, lielākā daļa Klusajā okeānā nogremdēto kosmisko aparātu savulaik piederējuši Padomju Savienībai un Krievijai. Kopš 1978. gada cilvēkam neaizsniedzamās dzīlēs nokļuvuši 80 "Progress" tipa kosmosa kuģi, kā arī piecas kosmosa stacijas "Saļut". Piemēram, arī pērn pēc misijas uz SKS tiem pievienojās kosmosa kravas kuģis "Progress M-18M", uz kura klāja, atgriežoties Zemes atmosfērā, atradās arī atkritumi un citi, stacijas apkalpei vairs nevajadzīgi priekšmeti.

Jāatzīmē, ka SKS, kuras pirmie moduļi izplatījumā nonāca 1998. gadā, vēl aizvien ir lielākais cilvēka radītais objekts orbītā ap Zemi. Ņemot vērā, ka tā sver aptuveni 450 tonnas, dienā, kad stacija pievienosies ērmīgā zemūdens kosmosa muzeja ekspozīcijai Klusajā okeānā, pie debess būs vērojams gluži neparasts un, pavisam noteikti, iespaidīgs skats.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
🇬🇷 𝐑𝐎𝐃𝐀𝐒 𝐒𝐀𝐋𝐀 Latvia Tours
Ceļo uz pasakaino Rodas salu Grieķijā! Izbaudi vēsturiskas ainavas un krāšņu kultūru. Rezervē ceļojumu jau tagad! | Skatīt vairāk
no 485 EUR
Svinam Vācijas futbola vasaru Europcar
Apvieno savu futbola braucienu ar apskates ekskursiju pa Vāciju! Mēs piedāvājam ekskluzīvu atlaidi visiem faniem, kas ceļo uz Vāciju, lai atbalstītu | Skatīt vairāk
Iedvesmojies savam sapņu ceļojumam! Latvia Tours
NORĀDI VĒLMES -> SAŅEM PIEDĀVĀJUMU ČARTERCEĻOJUMAM 30 MIN LAIKĀ MĒS PALĪDZĒSIM SAPŅIEM ĪSTENOTIES! ;) | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 01.05.2024 - 07.05.2024 Svētku koncerts J. Čakstes laukumā Liepājas reģiona TIB
Lai 4. maijā kopā atzīmētu Brīvības svētkus, ikviens liepājnieks un pilsētas viesis plkst. 15.00 Jāņa Čakstes laukumā būs gaidīts uz svētku | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.63626599sec.