Pavasara saulgriežu svinības un tirdziņš «Ar Gardu Muti Valmiermuižā»

Lai sagaidītu pirmos pavasara vēstnešus, 21. martā no pl. 11:00 līdz 15:00 pie ''Valmiermuižas alus'' darītavas norisināsies Pavasara saulgriežu svinības ar mājražotāju labumu tirdziņu, radošajām darbnīcām, latviskām tradīcijām un vakarpusē, pl. 19:00, ar lustīgu danču vakaru.

Lauku labumu tirdziņš ''Ar Gardu Muti Valmiermuižā''

Kad dienas garums sāk pārspēt nakti, laiks sakopt savas mājas un gatavoties pirmajiem lauku darbiem. Pavasara saulgrieži ir laiks, kad mostas daba un svētku galdam sniedz svaigus zaļumus un pirmās dārza veltes. Šajos svētkos īpaša loma ir saulei, tamdēļ, godinot sentēvu tradīcijas, arī uz mājražotāju galdiem tiks celts ne viens vien apaļas formas cienasts – plāceņi, maizes rikas, siera rituļi, biezpiena bumbiņas. Savukārt, amatnieki un čaklie rokdarbnieki rūpēsies par to, lai, novelkot biezās ziemas drānas, pa rokai vienmēr būtu kāda krāšņa greznumlieta pašam un izsmalcināts rotājums mājai un sētai.

Latvisko Pavasara saulgriežu tradīciju izzināšana

Olu ripināšana un šūpoļu kāršana ir neatņemamas Lielās dienas tradīcijas, kuras izzināsim un piedzīvosim kopā ar tradīciju kopu ''Griezes'', veicot svinību rituālus, ejot rotaļās un pieskandinot sētu ar lustīgām Lielās dienas dziesmām. Savukārt, lai apgūtu kādu jaunu prasmi, kopā ar dabas izglītības centru ''Vecupītes'' un biedrību ''Zaļā pēda'' varēs pagatavot sev tīkamu putnu būrīti, piedalīties izzinošās spēlēs un radošajās darbnīcās par dabu. Un, ja pirkstu veiklība ļauj, tad kopā ar rokdarbu meistari Rutu varēs kā aplūkot rotāto matu lentu darināšanu, tā arī pagatavot. Bet par prieku latviskajiem gardēžiem, radošo darbnīcu pulkā nāks arī Valmiermuižas pavāri, kuri ierādīs siera siešanas un sviesta kulšanas prasmes. Bērnus kā allaž priecēs zirgu izjādes Valmiermuižas pils parkā un tradīcijām apvītā Lielās dienas šūpošanās.

Svētku mielošanās

Sendienās mūsu senčiem kvieši bija liels dārgums, tādēļ tos izmantoja tikai uz pašiem smalkākajiem godiem un svētkiem. Un, lai arī šo svētku galds kā īsteniem latviešiem būtu bagātīgi klāts, talkā nāks Valmiermuižas alus meistari, kuri pēc alus baudītāju ieteikumiem un ilgiem bagātīgas garšas meklējumiem, pirmo reizi galdā cels Valmiermuižas Kviešu alu, kurā jaušams iesala saldums, apiņu atspirdzinošais skābums un smalka, noturīga putu cepure. Savukārt, Valmiermuižas pavāri būs sarūpējuši Lielās dienas svētku smeķi – siltus un kraukšķīgus biezpiena plāceņus, garšas buķeti papildinot ar īstenu lauku krējumu.

/Ieeja bez maksas/

Pavasara saulgriežu tradīciju vakars

Kad dienas darbi paveikti, māja uzspodrināta un svētku galds jau klāts, tad laiks lekt dančus un lustēties, tamdēļ vakarpusē, pl. 19:00, Valmiermuižas klētī svinēsim svētkus kopā ar postfolkloras grupu ''Teikas Muzikanti''. Grupas sastāvā ir pieci jautri, muzicējoši jaunieši, kuri dzīvē dara to, kas viņiem patīk, reizē arī turpinot un izkopjot tautas tradīcijas, tautas mūziku un deju.

/Biļešu cena: 7,00 € , tās var iegādāt iepriekšpārdošanā ''Biļešu Pradīze'' kasēs un Valmiermuižas tirgotavā pie alus darītavas.

Galdiņu rezervāciju iespējams veikt Valmiermuižas tirgotavā pie alus darītavas vai pa tālruni +371 29135438/

Tirgotāju pieteikšanās dalībai tirdziņā līdz 18. martam, rakstot uz e-pastu [email protected] vai zvanot pa tālr. 20436868 (Sintija).

 

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Latvija
Ekskursija-pārgājiens Līgatnē! Cēsu TIC
Dodies izzinošā ekskursijā - pārgājienā pa pilsētas centra alām kopā ar Ansi Opmani, kas ir viens no Dabas retumu krātuves dibinātājiem! | Skatīt vairāk
6 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.04.2024 - 06.05.2024 Tukuma pilsētas Kultūras nama aktualitātes Tukuma TIC
Tukuma pilsētas kultūras nams šajā nedēļā piedāvā Latvijas NBS Jūras spēku orķestra koncertu, aicina uz Strūklakas modināšanas svētkiem, kā | Skatīt vairāk
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI - KARNEVĀLS Tukuma TIC
No 24. līdz 25. maijam tiekamies Kandavas pilsētas svētkos "Karnevāls Kandavā"! Būs gan pilsētas modināšana, gan svētku gājiens, amatnieku | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46067309sec.