Noslēgusies akcija "Latvijas akmens sēklas Kastaņolai"

2015. gada 19. aprīlī Lugano, Šveicē tēlnieks Ojārs Feldbergs kopā ar māksliniekiem un domubiedriem no Latvijas īstenoja Raiņa un Aspazijas jubilejas gadam veltītās akcijas "Latvijas akmens sēklas Kastaņolai" noslēdzošo daļu – akmens sēklu stādīšanu. Akmentiņi, kuri no Raiņa un Aspazijas bērnības vietām atceļoja uz Kastaņolu kopā ar tiem nodotajiem vēlējumiem un vēstījumiem simboliski augs un briedīs vietā, kuru Rainis trimdas laikā izvēlējās savam radošajam darbam.

Akcija "Latvijas akmens sēklas Kastaņolai" sākās ar Ojāra Feldberga un Talsu novada mākslinieku grupas kopīgu ceļojumu uz Aspazijas Daukšu mājām un Raiņa Tadenavu. No šī ceļojuma Ojārs Feldbergs uz Pedvāli pārveda divas akmens sēklas – akmentiņus, kuri atrasti dzejnieku bērnībās māju pamatos. 11. aprīlī Pedvāles Brīvdabas mākslas muzejā ar māksliniecisku rituālu notika vēstījumu nodošana akmens sēklām – visi interesenti varēja akmentiņiem sūtīt savas labās domas, idejas un vēlējumus. Vēstījumu nodošana akmens sēklām ir rituāls, kurā akmenim var uzticēt kādu vēlēšanos, ieceri, novēlējumu. Līdzīgi kā auga sēklu arī akmens sēklu var iestādīt zemē, un domās to kopt un aprūpēt, līdz doma, kura iestādīta zemē kopā ar sēklu, izaug un piepildās.

Raiņa un Aspazijas bērnības vietu akmens sēklas 16. aprīlī no Pedvāles uzsāka ceļu uz Šveici, un 19. aprīļa rītā tās tika iestādītas Brē kalnā, Kastaņolā. Stādīšanās rituālā kopā ar Ojāru Feldbergu piedalījās un savus vēstījumus nodeva Talsu mākslinieku grupa un domubiedri. Vieta, kurā iestādītas akmens sēklas, atrodas kalna nogāzē, ar skatu uz Lugano ezeru un Sansalvatores kalnu – saskaņā ar Raiņa trimdas laika atmiņām, šo vietu viņš labprāt izvēlējies, lai brīvā dabā, iedvesmojošajā ainavā rakstītu.

"(..) pusdesmitos jābūt jau kalnā, darba vietā. Aspazija strādā labprāt istabā vai dārza ēnā; viņa saules versmi nepanes. Es atkal īsts saules brālis. Pēc pusstundas gājiena klusā, nomaļā vietā, kurp neatmaldās pat neviens forestiers – svešnieks, kur arī reti atnāk kāds zemnieks; es nometos un izplešos plaši ar saviem darba rīkiem (..)."

J. Rainis "Kastaņola. Pa atmiņu pēdām otrā dzimtenē". No nodaļas "Seno laiku darba diena".

Īpaša akmens sēkla ceļos arī no Brē kalna uz Pedvāli, kur notiks jauna akcija – "Kastaņolas akmens sēkla Latvijai". Arī šī sēkla gaida vēlējumus un vēstījumu, un 30. maijā, Pedvāles radošās sezonas atklāšanā tā tiks iestādīta vietā, kur paredzēts veidot Rainim un Aspazijai veltītu vides mākslas objektu "Saules ceļš".

Foto: Pie Raiņa un Aspazijas pieminekļa Kastaņolā. No kreisās: Ojārs Feldbergs, Andris Kārkluvalks, Guna Millersone, Ina Strazdiņa, Zigurds Poļivkovs, Andris Biezbādris.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Sējas svētki Ausekļu dzirnavās! Bauskas TIC
Baudi notikumiem bagātu dienu Ausekļu dzirnavās! | Skatīt vairāk
Latvija
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
MOSTIES DABĀ Cēsu novadā! Cēsu TIC
Brīvdienu ceļevdis līdz ar pavasara ienākšanu dabā palīdzēs arī Tev mosties no ziemas miega un baudpilni tvert neskaitāmās iespējas, ko piedāvā | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.53173995sec.