Kapenes ar mūku kauliem, katakombas jeb Romas biedējošā daļa

Neatkarīgi no tā, kuru reizi viesojies Itālijas galvaspilsētā Romā, šī romantiskā un dzīvīguma pilnā pilsēta apbur vienmēr. Kolizejs, Spāņu kāpnes, Vatikāns, Siksta kapela – tās visas ir tūristu iemīļotas un lolotas vietas, taču patiesībā Roma sevī slēpj vēl ko daudz vairāk. Proti, zem tās pazemē vijas kilometriem garas katakombas un kapenes.

Lai arī sākotnēji tas var izklausīties biedējoši, katakombas nevajadzētu uztvert tikai kā cilvēku apbedījuma vietas. Patiesībā lielākā daļa no tām satur aizraujošas liecības par Romas vēsturi, un tajās ir brīnumaini skaistas skulptūras un māksla.

Populārākās katakombas un kapenes, ko apskatīt Romā:

Kapuciešu kapenes (Capuchin Crypt)

Kapuciešu kapenes, kuras mēdz saukt par “kaulu kapelu”, noteikti var dēvēt par dīvaināko Senās Romas apbedījumu vietu – šo kapeņu sienas ir klātas mirušu mūku kauliem. Kapenes ir izveidotas 1645 gadā, un tās rotā un vairāk kā četri tūkstoši mūku kauli, kuri dažādos dīvainos ornamentos, tai skaitā arī kā pulkstenis izvietoti uz kapeņu sienām un griestiem.

Kad apciemo kapuciešu kapenes, ieteicams aiziet arī uz netālu esošo baznīcu, kur varēsi uzzināt ko vairāk fascinējošo kapuciešu mūku slepenajām dzīvēm.

Sv.Kalisto katakombas (Catacombs of St. Callixtus)  

Sauktas par the Catacombe di San Callisto, Sv.Kalisto ir Romā lielākās un populārākās katakombas. Tās tuneļi stiepjas vairāk kā 20 kilometru garumā un 20 metru dziļumā. Sv.Kalisto katakombas, kuras ir nosauktas kapsētas uzrauga un nākamā pāvesta vārdā, ir atdusas vieta ne mazāk kā 16 agrīnajiem pāvestiem. Deviņi no viņiem atrodas īpaši viņiem izbūvētās kapličās.

Šajās katakombās ir apglabāti arī mocekļi, ģimenes un augstmaņi, jo tā bijusi Romas oficiālās kapsētas baznīca. Tāpat šīs katakombas ir mājvieta brīnišķīgai senu zīmējumu, fresku un statuju kolekcijai.

Kalisto katakombas, kuras atrodas tuvu Romas vislavenākajam vēsturiskajam ceļam - Apijas ceļam-, ikvienam sniedz aizraujošu, tomēr intriģējošu ieskatu Romas vēsturē.

Domitillas katakombas (Catacombs of St. Domitilla)

Netālu no Kalisto katakombām un slavenā Apijas ceļa atrodas visvecākās, spocīgākās un vislabāk saglabājušās Romas katakombas – San Domitillas katakombas.

Ieejot pazemē caur ceturtā gadsimtā celtu baznīcu varēsi ieraudzīt otrā gadsimta fresku "Pēdējās vakariņas". Taču, pirms steidzies to aplūkot, skaties, kur kāp – Domitillas katakombas ir vienīgās, kurās vēl joprojām ir kauli.

Daudzi uzskata, ka šīs ir pilsētas biedējošākās katakombas, tādēļ ir gana daudz tuneļu, kuri apmeklētājiem ir slēgti, lai viņiem nebūtu jāpiedzīvo baiss ceļojums tajos. Tiesa, ņemot vērā, ka šajos tuneļos jāpārvietojas prātīgi kaulu dēļ, kā arī jāpieliec galva zemo griestu dēļ, nav brīnums, ka prātā rodas biedējošas domas par to, kas varētu slēpties kādā no katakombas vietām.

Zem Kolizeja

Nebūtu jābrīnās, ka vietā, kur norisinājās barbariskās un vardarbīgās gladiatoru cīņas, tika izpildīti publiski nāves sodi, ir arī daži noslēpumi, kas slēpjas pazemē. Ir aprēķināts, ka arēnas sienās laikā no 80 gada līdz pat viduslaikiem, kad Kolizejs romiešu dzīvēs sāka spēlēt krietni cilvēciskāku lomu, bojā gāja tūkstošiem cilvēku.

Mūsdienās apmeklētāji var doties ekskursijās Kolizeja pazemē un ieraudzīt paši savām acīm tuneļus, kuros krātiņos reiz tika turēti gan cilvēki, gan dzīvnieki, līdz tos caur šahtām un liftiem nogādāja arēnā. Bojā gājušie ķermeņi pēc kaujām ātri vien tika atbrīvoti no bruņām un ieročiem, un, ja var ticēt stāstiem, tika iemesti Tibras upē vai izbaroti baram izsalkušu savvaļas dzīvnieku.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Pavasara Vidusjūras kruīzi ar Costa Estravel Latvia
Vidusjūras kruīzs ar Costa / no Savonas uz Romu / 6 naktis / aprīlis - maijs / pilna ēdināšana | Skatīt vairāk
no 519 EUR
Atlaides auto nomai Ungārijā Europcar
Nomā auto ar Europcar Budapeštā un saņem atlaidi! Izbaudi Budapeštas daudzveidību. | Skatīt vairāk
“ŠEFA UZKODAS” pasākumu mājas Dvietē TAKA
Dvietē atrodas pasākumu māja, kuru var rezervēt un rīkot pilnīgi jebko! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.04.2024 - 01.05.2024 Brokastu ēdienkarte visas dienas laikā! Jurmala Golf Club & Hotel
Tas brīdis ir pienācis! Jauno sezonu uzsācis Jurmala Golf Club & Hotel mājīgais restorāns! Ar lielāko prieku uzņemsim un parūpēsimies par tavām | Skatīt vairāk
no 6.50 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42186904sec.