Viedoklis: Kādam ir jābūt ideālam viesmīlim?

Izvēloties baudīt maltīti kādā restorānā, mēs nonākam vidē, kur atmosfēru rada ne vien restorāna dizains, tajā skanošā mūzika un ēdiena pasaule, bet arī viesmīļi, kas tajā darbojas ar visu sirdi un dvēseli.

Jautājām Latvijas restorānu vadītājām, kādi, viņuprāt, ir ideālie viesmīļi.

Restorāna vadītāja Dace Lagzdiņa, La Tour de Marie

Pirmā īpašība, kas man saistās ar vārdu "viesmīlis", ir laipnība, kas ir pirmais noteikums viesu apkalpošanas kultūrā – sākot no tā sagaidīšanas brīža, līdz pat mirklim, kad tas dodas no restorāna projām. Otrā, un, šķiet, pati svarīgākā lieta ir informētība par visu, kas attiecas uz konkrēto restorānu. Tam jāpiemīt spējai atbildēt uz jebkuru jautājumu, kas radies viesiem – gan par ēdieniem, gan dzērieniem un to kombināciju kopā ar maltīti. Viesmīlim ir jābūt cilvēkam, kas pilnība izjūt un kontrolē restorānā esošo situāciju. Kā spilgtu piemēru varu minēt savu pieredzi restorānā Francijas dienvidos, kur ieņemot vietu pie galdiņa, viesmīlis parūpējās par papildus sēdvietu, kur ērti varam novietot somas. Novēroju, ka tur pārsvarā strādā viesmīļi, sākot no 30 gadu vecuma. Katru maltīti tie pārvērta gluži vai par šovu – ne vien lieliski pārzinot restorāna virtuvi, bet arī paužot īpašu attieksmi pret saviem viesiem. Kas attiecas uz mūsu restorānu – vidējais vecums viesmīļiem ir 25 – 30 gadi. Divi no viesmīļiem darbojas restorānā kopš tā atvēršanas dienas – tātad – jau 6 gadus.

Restorāna direktore Inese Vīcupa, Cup&Cino

Īstam un izcilam viesmīlim jābūt profesionālam un sava loma jāspēlē gluži kā orķestrim, kas orientējas ik sīkumā, kas attiecas uz restorānu. Tam jāpārzina pasaules notikumi, lai viegli spētu komunicēt ar viesi, neatkarīgi no tā, kuru pasaules valsti tas pārstāv. Viesmīlim noteikti jābūt psiholoģiski stabilam, spējot sajust viesu raksturu un vēlmes, atbilstoši reaģējot. Dzīvesprieks un laipnība ir lielisks papildinājums visam iepriekšminētajam. Viesmīlis, kas apvieno jaunības entuziasmu un pieredzi, kas uzkrāta gadu laikā, ir ne vien kompetents savā jomā, bet arī aizraujošs saviem viesiem, ko tas apkalpo – gan ar runas manierēm, gan spēju viegli ļaut iejusties restorāna vidē. Pati pirms kāda laika ar draugiem paviesojos Igaunijas labākajā restorānā Noa's chef's place, kur par mums parūpējās patiešām izcila viesmīle, kas ar savām zināšanām, raksturu un runas manierēm izcili paveica savu darbu. Šis gadījums apstiprina, ka restorāna vārdu pasaulē nosaka ne vien zvaigzne virtuvē, bet arī cilvēki zālē, kas rada ik viesim patīkamu atmosfēru.

Restorāna vadītāja Ilze Silova, Gastrobārs T73

Viesmīlim noteikti jābūt apveltītam ar labām komunikācijas prasmēm. Tam jāmāk pielāgoties viesiem ar tik dažādajiem raksturiem, spējot viesošanos restorānā pārvērst par patīkamu piedzīvojumu. Ja gadās asāka kritika, viesmīlim jāspēj tā neuztver personiski un psiholoģiski līdzsvaroti jāmāk situācija izlīdzināt tā, lai abas puses ir apmierinātas. Noteikti izcila ir prasme ātri noreaģēt dažādās situācijās – gan saistībā ar restorāna iekšējās vides jautājumiem, gan viesu vēlmēm. Labs viesmīlis nezina vārdu "Nē" un jebkuru radušos situāciju spēj pārvērst tā, ka abas puses ir apmierinātas. Pie pozitīvajām spējām varu minēt arī redzes atmiņu – viesmīļi, kas atceras pastāvīgos viesus, tos ar smaidu sagaida un apkalpo, tiek attiecīgi novērtēti katrā tā apmeklējuma laikā. Pēc pieredzes varu teikt, ka izcils viesmīlis ir tāds, kurš gadu gaitā veiksmīgi uzkrājis savu pieredzi, veidojot izkoptu stilu, apzinoties, ka viesmīlības nozare ir tā īstā sirdslieta. Gan restorānā, gan banketos bez bažām varu uzticēties viesmīļiem vecumā no 28 gadiem, zinot, ka tie profesionāli tiks galā ar savu darbu un jebkuru radušos situāciju.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Sapņu brīvdienas. Atpūta viesnīcā Ezeri Estravel Latvia
Nakšņošana 2 personām Luksa numurā un romantiskais piedāvājums relaksācijai | Skatīt vairāk
Latvija no 180 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.04.2021 - 20.04.2021 HERCOGS Slāvu garšu ceļojums - Brančs 2+2! Hercogs Mārupe
Brančs Slāvu garšās pieejams katru dienu un visas dienas garumā! Pasūtīt nepieciešams 2h pirms. Maltīte pietiek 2 pieaugušajiem un 2 bērniem! Cena | Skatīt vairāk
45 EUR
Atpūta Hestia Hotel Draugi, Vecrīga Estravel Latvia
nakšņošana divvietīgā numurā 2 personām, uzkodu plate un vīns numurā, brokastis | Skatīt vairāk
no 60 EUR
Informācijas diena gidiem Cēsīs  Cēsu Kultūras un Tūrisma centrs
Katru gadu pavasarī, pirms aktīvās tūrisma sezonas sākuma Cēsīs notiek informācijas diena gidiem. Šogad tā pirmo reizi notiks tiešsaistē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2021 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2021 1st-studio.com

 
Total Timed::0.46108007sec.