Taizemē slēdz niršanas vietas koraļļu izbalošanas dēļ

Vairāk nekā 10 niršanas vietas Taizemes nacionālajos jūras parkos ir slēgtas plašas koraļļu izbalošanas dēļ. Šāds lēmums pieņemts, lai saudzētu dabu un saglabātu kaut daļu no koraļļu agrākā skaistuma.

Kā stāsta Taizemes Nacionālo jūras parku nodaļas direktors, šī gada koraļļu balošana ir sliktākā pēdējo sešu gadu laikā, pārņemot 40% līdz 80% koraļļu gan austrumu krastā (Taizemes līcī), gan rietumu krastā (Andamanu jūrā). Vissliktāk ir klājies Koh Ma Prao un Koh Chumpon teritorijās, kur līdz pat 80% koraļļu ir kļuvuši balti.

Balošana notiek tad, kad aļģe, kas atrodas koraļļa iekšienē un dod tam krāsu, pārstāj funkcionēt  – vai nu paaugstinātas jūras temperatūras dēļ vai arī ekstrēmu laikapstākļu dēļ. Koraļļi var sākt balot tad, kad ūdens temperatūra ir virs 34 grādiem un tāda paliek divas līdz trīs nedēļas. "Jūras temperatūra ir bijusi neierasti augsta, vienā brīdī sasniedzot par 34 grādu temperatūru pēc Celsija," stāsta direktors,"tas notika aprīļa sākumā un ilga vairākas nedēļas līdz pat maija sākumam." 

Taču precīzs izbalojušo koraļļu skaits vēl joprojām nav noskaidrots. Nacionālo jūras parku nodaļa ir lūgusi palīdzību niršanas kompānijām informācijas savākšanā un zemūdens foto veikšanā, lai būtu iespējams uzsākt padziļinātu problēmas izpēti.

Koraļļu rifi ir ļoti svarīga ekosistēmas daļa un turpmāka koraļļu balošana iznīcinās zivju sugas, kas dzīvo rifos, nepasargās krastus no viļņiem un vētrām, kā arī iedragās valsts budžetus, kas balstās uz eko-tūrismu.

Nacionālo jūras parku nodaļa jau apsver vairāku citu salu slēgšanu, lai glābtu atlikušos koraļļus. Ar dažiem izņēmumiem, lielākā daļa jūras parku jau tagad nepieņem tūristus, gan monsūnu jeb lietus sezonas dēļ, gan arī tāpēc, lai atjaunotu koraļļus. Departaments ir ieteicis tūristiem un tūrisma operatoriem nebarot zivis un netuvoties koraļļu rifiem, lai ekosistēma varētu atjaunoties dabiskā veidā. Taču, vēl joprojām pastāv gidi, kas piedāvā tūristiem apmeklēt šīs ekoloģiski jūtīgās vietas, jo sods par noteikumu pārkāpumu nav lielāks par 27 eiro.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu


 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
"Ragakrasts" holiday houses in Mersrags Tukuma TIC
Well-furnished cottages near the sea with fireplace, sauna in Mersrags. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 05.06.2024 - 01.07.2024 Jūnijs- jaunas atlaides Piedzīvojumu tūrēm Estravel Latvia
Atlaide līdz 30% pēdējā brīža ceļojumiem // līdz 10 - 25% piedzīovoju tūrēm 2024.gadā // AKCIJA līdz 30.06. | Skatīt vairāk
no 363 EUR
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.06.2024 - 29.06.2024 “Pīterdīna"Jaunmoku pilī Jaunmoku pils
Pēterdienā, 29. jūnijā, Jaunmoku pils aicina latgaliešus un latgaliskā cienītājus satikties Kurzemē “Pīterdīna jeb latgaliskuos nūtikšonys | Skatīt vairāk
no 10 EUR
Skaistākie Lietuvas dārzi Nikos Travel
Pašā vasaras vidū dosimies uz skaistakajiem Lietuvas dārziem- Babilona dārzs un Japāņu darzs! Pievienojaties! 29.06.2024, 35 EUR | Skatīt vairāk
no 35 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.4180789sec.