Latvijas Nacionālās operas balets viesosies Liepājā

No 13.-15.01.2011 Latvijas Nacionālais balets viesosies Liepājas teātrī ar divām izrādēm: Modernā baleta vakars ar svītu no baleta „Bīstamie sakari” un baleta viencēliens „Ceļojumi” būs skatāms 13. janvārī. Savukārt klasiskā baleta cienītājus 14. un 15. janvārī priecēs Pētera Čaikovska balets „Riekstkodis”.

Pētera Čaikovska balets „Riekstkodis” ir viens no populārākajiem iestudējumiem Latvijas Nacionālajā operā. Balets „Riekstkodis” ar lieliem panākumiem tradicionāli rādīts ziemas mēnešos gan Latvijas publikai, gan viesizrādēs ārvalstīs.

Horeogrāfs Aivars Leimanis: „Baletā skatītāji varēs redzēt ne tikai manus jaunievedumus, bet arī klasiskās pērles, piemēram, rožu valsi un sniegpārsliņu valsi, kurus pārveidot nav iedrošinājušies savos iestudējumos pat Barišņikovs un Nurijevs”.

Baleta „Riekstkodis” horeogrāfs inscenētājs ir baleta mākslinieciskais vadītājs Aivars Leimanis, scenogrāfiju un kostīmus veidojis krievu izcelsmes mākslinieks no Francijas Aleksandrs Vasiļjevs.

Kā par iestudējumu stāstīja A.Vasiļjevs, tad „„Riekstkoža” iestudējumam tika uzšūti 180 skatuves kostīmi, kuros atspoguļojas visa senlaicīgās dzīves kinematogrāfiskā patiesība. Daļa audumu ir atceļojusi no Francijas, daļa sameklēta tepat Rīgā. Arī eglei ir izmantoti tikai 19.gadsimta beigu rotājumu zīmējumi. Brīžiem baleta darbība norisinās zem galda, kur labprāt mēdz rotaļāties bērni, un tad mēbeles kļūst gigantiski lielas. Bet 2.cēliena pasakainajai saldumu pasaulei iedvesmu esmu smēlis latviešu gleznotāja Ludolfa Liberta daiļradē.”

Savukārt modernā baleta viencēliena „Ceļojumi” tapšanu lielā mērā arī iedvesmojusi mūzika. Horeogrāfs Maurisio Vainrots: „Jau sen esmu pētījis dažādu tautu mūziku. Iepazīstot šos skaņdarbus, kuru lielāko daļu radījuši nezināmi autori, bet kas saglabājušies cauri gadsimtiem, man radās ideja veidot baletu, kurā paust savu cieņu un mīlestību pret dažādajām kultūrām. Izvēlēties skaņdarbus nebija viegli, un es esmu pārliecināts, ka šis darbs nebeigsies ar „Ceļojumiem”. Esmu izvēlējies dziesmas, kas veltītas zemei un mīlestībai. Esmu izvēlējies Andu kalnu mūziku no Argentīnas, tāpat arī mūziku no Baltkrievijas, Mongolijas un Indijas, mūziku, kas tiek dziedāta jidišā un citās valodās, par kurām mēs tik maz zinām. Darbs pie šī baleta man bijis vienlaikus iekšējs un ārējs ceļojums, un saskare ar šo materiālu manī atbalsojusi kaut ko senatnīgu.”

Artura Maskata baleta „Bīstamie skarai” iestudējuma pirmizrāde notika 2006.gada 6. maijā. 2006. gadā „Bīstamie sakari” tika rādīti viesizrādēs Maskavā uz Staņislavska un Ņemiroviča - Dančenko vārdā nosauktās teātra skatuves, bet šogad balets iestudēts Polijā un 2011. gada vasarā tiks iestudēts Čehijā. Balets vairs nav aktīvajā Latvijas Nacionālās operas repertuārā, tāpēc liepājniekiem būs unikāla iespēja redzēt svītu no „Bīstamajiem sakariem”. Komponista Artura Maskata un horeogrāfa Kšištofa Pastora kopdarbs ar pirmo, vienīgo un ārkārtīgi veiksmīgo „de Laklo” romānu pamatā dramaturģiskās attiecības izspēlē un izdejo cauri dzīves lielo notikumu simboliem - ballēm. Bīstamās spēles ar cilvēkiem un jūtām neticami smalku intrigu arēnā spēlē kaislīgā marķīze de Merteija un aukstasinīgais vikonts de Valmons. Par viņu spēles kauliņiem kļūst dievbijīgā de Turvela kundze un naivie jaunieši Sesila Volanža un ševaljē Dansenī. Bet vai gan intriganti var iedomāties, ka paši kļūs par īstu jūtu ķīlniekiem...

Biļetes uz Latvijas Nacionālās operas viesizrādēm jau nopērkamas „Biļešu paradīzes” kasēs un Liepājas teātrī.

Papildus informācija atrodama mājas lapā: http://www.liepajaskultura.lv/ un http://www.liepajasteatris.lv/

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
“Baltijas kauss vindsērfingā" Burtniekos Valmieras novada Tūrisma pārvalde
8. un 9. jūnijā Burtniekos jau tradicionāli notiks Baltijas lielākās vindsērfinga sacensības “Baltijas kauss vindsērfingā 2024". | Skatīt vairāk
Latvija
KONCERTPROGRAMMA VIOLETS Jaunmoku pilī Tukuma TIC
Burvīgo solistu Ances Krauzes uz Zigfrīda Muktupāvela balsi papildinās Zigfrīda vijoles spēle, bet pie klavierēm uzstāsies pats komponists Jānis | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 23.05.2024 - 02.06.2024 Iepazīsti Piebalgu "Tava diena Piebalgā!" Cēsu TIC
Piedzīvo gleznaino Piebalgu kā vēl nekad ar "Tava diena Piebalgā" 1.-2. jūnijā! ☀️ Apmeklē 10 Piebalgas uzņēmējus aizraujošā spēlē un dodies | Skatīt vairāk
"Ragakrasts"  brīvdienu mājas Mērsragā Tukuma TIC
Ģimenēm ar bērniem draudzīgas, gaumīgas, labiekārtotas mājiņas Mērsragā www.ragakrasts.lv | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Liepājas reģiona TIB
,


Dobeles novada TIC
,


Jaunmoku pils
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40839005sec.