Melnkalne no A līdz Z: kas jāzina, pošoties ceļojumā uz šo valsti

Melnkalne no A līdz Z: kas jāzina, pošoties ceļojumā uz šo valsti

Balkānu centrā esošā Melnkalne ir nedudz apslēpts dārgakmens, kas gaida izpēti. Ar savu satriecošo Adrijas jūras piekrasti, varenajiem kalniem un burvīgajām viduslaiku pilsētām šī mazā, bet daudzveidīgā valsts piedāvā kaut ko ikvienam ceļotājam. Neatkarīgi no tā, vai esi piedzīvojumu meklētājs, vēstures cienītājs vai kāds, kurš vēlas atpūsties pie tirkīza ūdeņiem, Melnkalnei ir viss. Tūroperators “Novatours” ir apkopojis būtiskākos faktus, kas noderēs tiem, kas plāno vai apsver ceļojumu uz daudzpusīgo Melnkalni.

Melnkalnes varenā daba, sirsnīgie un viesmīlīgie vietējie iedzīvotāji apvienojumā ar tās garšīgo virtuvi un plašajām atpūtas iespējām padara to par ideālu galamērķi vasaras atpūtai. No gleznainām piekrastes pludmalēm līdz kalnu ainavām Melnkalne sola neaizmirstamu pieredzi. Melnkalne gaida, solot ceļojumu, kas vēl ilgi paliks labāko atmiņu topa virsotnē.

Fakti, kurus vērts zināt

Valoda - melnkalniešu.

Nauda - eiro.

Laika zona - Centrāleiropas vasaras laiks (-1 viena stunda Latvijas laikam).

Cenas - maltīte vienai personai vidējas klases restorānā izmaksā aptuveni 20 EUR, kapučīno - aptuveni 1.90 EUR, 0.33 l tilpuma ūdens pudele - 1.31 EUR.

Dzeramnauda - apkalpošanas maksa viesnīcās un restorānos nav iekļauta rēķinā, tādēļ pateicība par labu apkalpošanu 10% apmērā tiks atzinīgi novērtēta. Sīkās tirdzniecības vietās sagaida, ka pircējs atstās izdoto sīknaudu.

Lidojuma ilgums - aptuveni 2.5 stundas no Rīgas.

Ieceļošana

Latvijas pilsoņi var ieceļot Melnkalnē ar eID karti un uzturēties līdz 30 dienām bez vīzas. Savukārt Latvijas pilsoņiem, ieceļojot Melnkalnē ar pilsoņa pasi, vīza nav nepieciešama, ja uzturēšanās valstī nepārsniedz 90 dienas pusgada laikā.

Latvijas nepilsoņi var ieceļot valstī tikai ar pasi un uzturēties līdz 30 dienām bez vīzas.

Ceļošana uz Melnkalni ar tūrisma operatoru, kad tiek nodrošināta nakstmītne viesnīcā vai oficiālā tūrisma mītnē, ieceļotājiem atceļ vienu ļoti būtisku noteikumu, proti, ikvienam ieceļotājam 24 stundu laikā ir jāreģistrējas tuvākajā policijas iecirknī, tāpat vismaz vienu dienu pirms ir jāinformē par izceļošanu no Melnkalnes. Šo izdarīs izvēlētā naktsmītne. Indivudāliem ceļotājiem par šo būs jāparūpējas pašiem. Par šīs prasības neievērošanu var tikt piemērots naudassods.

Pasei jābūt derīgai vēl vismaz 6 mēnešus pēc plānotā brauciena beigām.

Viesnīcu specifika

Melnkalnes kūrorti, kas gūst aizvien lielāku popularitāti, pēdējo gadu laikā ātri attīstās - tiek būvētas jaunas viesnīcas, atjaunoti vecie atpūtas kompleksi, tiek uzlabota kūrortu infrastruktūra. Šīs valsts viesnīcas tiek iedalītas atkarībā no zvaigžņu skaita, biežāk sastopamas ir trīs un četru zvaigžņu izmitināšanas iestādes. Viesnīcas ar lielu zvaigžņu skaitu parasti ir jaunbūves vai atjaunotas ēkas un atrodas tuvāk jūrai, savukārt, divu un trīs zvaigžņu viesnīcas var būt ierīkotas vecās ēkās un ar vecu interjeru, tās ir nelielas, piedāvā maz pakalpojumu un atrodas tālāk no jūras krasta un pludmales. Dažās viesnīcās, it īpaši tajās, kas atrodas centrā, nav savas teritorijas vai tā ir maza, taču visās ir atvērtie vai slēgtie peldbaseini.

Labākie atpūtas reģioni

Tivata - atrodas pašā Kotoras līča centrā, piesaistot tūristus ar izklaižu bagātību. Blakus līcim iekārtojušās 17 pludmales, kuru kopējā platība sasniedz 31 km2. Piekrastē ir daudz bāru, restorānu, kaitu, vindsērfinga, smailīšu nomas vietu, skolu un bērnu rotaļlaukumu. Kūrorta piekrastē sev nodarbi atradīs zemūdens nirēji un noslēpumaino alu pētnieki. Tiem, kam patīk naktsdzīve un ballītes, Tivatas centrs nodrošinās plašas izklaides iespējas.

Bečiči - nelielā kūrorta lepnums ir izcila Adrijas jūras pludmale 3 km garumā. Šeit ir daudz dažādu viesnīcu, lieliski attīstīta ūdens atrakciju infrastruktūra, ir bāri, kafejnīcas, suvenīru veikali. Šeit nav vērts cerēt uz ļoti mierīgu atpūtu, bet arī aktīvās atpūtas cienītājiem Bečiči nebūs labākā izvēle. Šis nelielais un omulīgais kūrorts vislabāk patiks tiem atpūtniekiem, kam patīk sauļoties un peldēties ļoti dzidrā ūdenī. Dažu kilometru attālumā vairāk izklaides iespēju piedāvā Melnkalnes lepnums – Budva, līdz kurai no Bečiči var ātri nokļūt kājām.

Budva - kūrorts piesaista tūristus ar autentisku vecpilsētu un kūsājošu naktsdzīvi. Lai baudītu mierīgu atpūtu un sauļotos jūras piekrastē, var izvēlēties vienu no Budvas 17 pludmalēm, Lielākā un labākā Budvas pludmale Jaz no vecpilsētas atrodas aptuveni dažu kilometru attālumā. Kopējā piekrastes zona šajā kūrortā sasniedz 21 km. Mūzika un ritms tajā skan gan dienā, gan novakarē. Pašā kūrortā, galvenajā ielā lielākā daļa bāru un restorānu ir atvērti līdz vieniem naktī, taču daļa tikai tad arī ver durvis apmeklētājiem.

Ulciņa - unikāls kūrorts, ko caurvij austrumniecisks gars, brīnišķīga arhitektūra un pludmales, kuru kopējais garums sasniedz 18 km. Pludmales izceļas ne tikai ar smalkajām smiltīm, bet arī ar lielisko piekrasti, tādēļ šeit bez liela riska var peldēties arī bērni. Šajā kūrortā ir sieviešu pludmale, kas ir slavena ar ārstniecisko dabīgo avotu ūdeni. Vīriešiem ir stingri aizliegts apmeklēt šo pludmali. Pludmalē ir daudz ūdens atrakciju, aprīkojuma nomas punktu un niršanas centru. Tieši Ulcinjas piekrastēs ūdens ir visdzidrākais visā Melnkalnē.

Petrovaca - neliela omulīga pilsēta ar skaistu vēsturisko mantojumu, lieliskām pludmalēm, naktsdzīvi bez kņadas un draudzīgām cenām. Netālu atrodas nelielas klinšainas salas, kurās iespējams paviesoties, dodoties ceļā ar nomātu kanoe laivu. Maršruts līdz šīm salām šķērso pirmo Melnkalnes zemūdens nacionālo parku.

Herceh Novi - viens no valsts svarīgākajiem tūrisma galamērķiem. Skaistā piekrastes pilsēta ir slavena ar savām jūras dūņu un minerālūdens procedūrām un skaistajām pludmalēm. Herceg Novi izceļas arī ar savu bagātīgo arhitektūru. Nozīmīgākie pilsētas apskates objekti ir vecpilsēta ar vairākiem laukumiem un cietokšņa celtnēm - Forte Mare cietoksni, Kanli Kula cietoksni un Spanjolas cietoksni.

Kotora - mājīga pilsēta Adrijas jūras piekrastē, ko ieskauj divas milzīgas kalnu grēdas - Lovčenas nacionālais parks un Orijen nacionālais parks. Pilsēta, kas pazīstama kopš Romas Republikas laikiem, lepojas ar pārsteidzošu ainavu un Venēcijas stila arhitektūras mantojumu. Pilsēta ir slavena ar labi saglabājušos viduslaiku vecpilsētu, kuru ieskauj 4,5 km garš aizsargmūris, kas ir iekļauts UNESCO pasaules mantojuma sarakstā. Pilsēta ir bagāta arī ar mājīgiem veikaliem, maiznīcām un senlietu tirgiem.

Sveti Stefana - maza un mājīga pilsētiņa, Melnkalnes lepnums. Šis kūrorts atrodas uz nelielas salas Adrijas jūrā, kas bēguma laikā pārvēršas par pussalu. Salas platība ir 12 400 m2, un piekraste stiepjas aptuveni 2 kilometru garumā. Šeit valda maģiska atmosfēra, kur savijas unikālais dabas skaistums, mazas salas mājīgums un varena greznība.

Ko nogaršot

    Kacamak (polenta) – mīksts un sātīgs plācenis no kviešu, griķu, miežu vai kukurūzas miltiem, ko pasniedz ar sieru un skābpienu.

    Cicvara – kondensēts jaunas govs piens (kajmak) ar miltiem.

    Japraci – tīteņiem līdzīgs ēdiens, kura pagatavošanai tiek izmantoti vietējo kāpostu saimes dārzeņu rastan lapas, gaļa, rīsi, dažādas garšvielas.

    Melnkalnes jēra gaļa pienā – gaļu vāra pienā ar garšvielām un kartupeļiem.

    Popeci no Pogroricas – teļa gaļas steiks pildīts ar sieru, kajmak šķiņķi vai pršuto, kas pēc cepšanas vēl tiek gatavots eļļā.

Noderīgi vārdi un teicieni

Labrīt - Dobro jutro

Labdien - Dobar dan

Labvakar - Dobro veče

Lūdzu - Molim

Paldies - Hvala

Cik tas maksā - Koliko to košta

Vasaras ceļojumu sezona uz Melnkalni ir jau sākusies un ilgs līdz pat septembra vidum. Laiks lūkoties pēc labākā piedāvājuma un posties ceļā!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.06.2024 - 21.06.2024 Liepājas pusmaratons Liepājas reģiona TIB
Liepājas pusmaratons atgriežas Liepājas centrā šī gada 29. jūnijā, aicinot visus skriešanas entuziastus piedalīties vienā no vasaras gaidītākajiem | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.06.2024 - 23.06.2024 Tiksimies Rožu laukumā! Liepājas reģiona TIB
Katru dienu plkst. 12:00 liepājniekiem un pilsētas viesiem ir dota iespēja kopā ar zinošu gidu doties divu stundu garā pastaigā, lai iepazītu | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.06.2024 - 23.06.2024 Līgosim Augšdaugavas novadā TAKA
Apmeklējiet Augšdaugavas novadu! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.54783797sec.