Svinēsim Ķēniņa Tālivalža svētkus Trikātā

Svinēsim Ķēniņa Tālivalža svētkus Trikātā

2024. gada 6. jūlijā Trikātā pavērsim laika priekškaru, lai ielūkotos viduslaikos, kad senajā Tālavā valdīja ķēniņš Tālivaldis. Diena būs piepildīta ar viduslaiku tematiskām un sportiskām aktivitātēm, bet vakarā svētku viesus priecēs Latvijā pazīstamās bungu un dūdu mūzikas grupas “Auļi” koncerts, pēc kura zaļumballi spēlēs grupa “Zeļļi”.

Svētku svinīgā atklāšana notiks plkst. 12.00, bet jau no plkst. 11.00 varēs iegādāties dažādus labumus mājražotāju un amatnieku tirdziņā, piedalīties sportiskās norisēs, apskatīt Tautas lietišķās mākslas studijas “Trikāta” darinājumus un mednieku kluba “Trikāta” medību trofejas, kā arī Baibas Vaskas ziedu gleznu izstādi.

Visas dienas garumā vēstures izpētes un rekonstrukcijas klubs “Rodenpoys” ļaus svētku viesiem ielūkoties viduslaiku dzīves noslēpumos - zobenu cīņu paraugdemonstrējumi, loku šaušana, šķēpmešana, monētu kalšana un spēles, kas bija iecienītas pirms vairākiem gadsimtiem. Autentiskā vidē tiks gatavoti arī viduslaiku ēdieni, ļaujot apmeklētājiem izbaudīt unikālas senatnes garšas. Savukārt ar muzikālu priekšnesumu priecēs etnomūzikas grupa “Dzilna”, un sveicienu svētkos nodos arī bērnu pop grupas “Notiņas” un “DoReMi”.

Plkst. 14.30 jau tradicionāli veiklību un izturību varēs pārbaudīt šķēršļu skrējienā “Tālivalža taka”, savukārt plkst. 16.30 jautrajā aktivitātē “Uznes kalnā ķēniņieni” vīri varēs demonstrēt dāmām savu spēku. Šī gada svētku jaunums – Tālivalža dārgumu lādes meklēšana, kas spēs aizraut kā lielus, tā mazus svētku apmeklētājus.

Vietējā zirgaudzētava “Trikātas staļļi” piedāvās svētku apmeklētājiem doties izjādēs, Valmieras Kennelklubs iepazīstinās ar dažādām suņu šķirnēm un priecēs ar paraugdemonstrējumiem. Ikviens, kurš vēlēsies, varēs izrotāties ar hennas zīmējumu, bet paši mazākie svētku dalībnieki – izpriecāties piepūšamajā atrakcijā. Svētkos tiks noskaidroti arī “Rona” kausa izcīņas pludmales volejbolā uzvarētāji, prasmīgākie novusa spēlētāji un individuālo aktivitāšu precīzākie un izveicīgākie dalībnieki.

Svētku dienas kulminācija būs plkst. 19.00, kad Trikātas pilskalna estrādē skanēs bungu un dūdu mūzikas grupas “Auļi” koncerts, radot spēcīgu un pozitīvu enerģijas lādiņu, kas aizrauj katru klausītāju. “Auļi” ir plaši pazīstami arī ārvalstīs, taču savas radošās darbības pamatā nezaudē saikni ar latviešu tautas mūziku. Pēc koncerta vakaru turpinās grupas “Zeļļi” spēlētā zaļumballe. Ieeja koncertā bez maksas, ballē – 5 EUR.

Tālava (latīņu: Tholowa, latgaliešu: Tuolova) bija seno letgaļu jeb letu zeme mūsdienu Ziemeļlatgales un Ziemeļvidzemes teritorijās, kam cauri plūda svarīgais Gaujas tirdzniecības ceļš. Indriķa hronikā Tālava bieži apzīmēta kā Letu zeme (terra Lettorum), jo to apdzīvoja latgaļi. 13. gadsimtā tās valdnieks bija Talibalds jeb Tālivaldis, un viņa pēdējā dzīvesvieta ir bijusi Trikātā.

Uz svētku dalībniekiem noraudzīsies arī pats ķēniņš Tālivaldis. Kopš 2011. gada viņš sēd granītakmens krēslā, lai ar likteņputnu vanagu uz pleca būtu liecinieks cilvēku darbiem un domām par savas zemes kopšanu un attīstīšanu.

Aicinām mājražotājus un amatniekus pieteikties tirdziņam līdz 18. jūnijam, aizpildot veidlapu tīmekļvietnē valmierasnovads.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.06.2024 - 23.06.2024 JĀŅU NAKTS MISTĒRIJA Tukumā Tukuma TIC
Dziesmu cikls “Jāņu nakts mistērija” būs 22.jūnijā pulksten 23:00 Talsu ielā 4 Tu | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.06.2024 - 23.06.2024 Līgo zaļumballe ar grupu "ZUŠI" Tukuma TIC
Lapmežciema parka estrādē 23.jūnijā pulksten 23:00 būs Līgo zaļumballe ar grupu "ZUŠI". | Skatīt vairāk
Rundāle aicina iepazīt Tropu tauriņu māju! Bauskas TIC
Blakus Rundāles pils parkam šovasar ir atvērta tropu tauriņu māja! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 07.06.2024 - 20.06.2024 Apceļo Svitenes pili! Bauskas TIC
Svitenes pils piedalās akcijā "Apceļosim Latvijas pilis un muižas"! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.45658398sec.