Pīterdīna Rogovkā – ar jaunu ekspozīciju, piemiņas brīdi un teātra izrādi

Pīterdīna Rogovkā – ar jaunu ekspozīciju, piemiņas brīdi un teātra izrādi

Sestdien, 2024. gada 29. jūnijā, Rēzeknes novada Rogovkā notiks ikgadējā Pēterdienas (Pīterdīnas) svinēšana, kurā šogad paredzēta bijušās Zaļmuižas muižas celtajiem krogiem veltītas ekspozīcijas atklāšana, piemiņas brīdis pie Pētera Jurciņa kapa Desetnīkos, amatierteātra “Bykovīši” izrāde un Pētera Jurciņa piemiņai rīkotā literātu konkursa noslēgums. Pīterdīnu, kurā tiek gudināts dzejnieks, novadnieks Pēteris Jurciņš un visi pagasta Pēteri, nautrēnieši svin jau vairāk nekā 20 gadus.

Literārais konkurss, lai godinātu dzejnieka, izcilā novadnieka Pētera Jurciņa piemiņu, aizsākās 2005. gadā un nu ir kļuvis par ierastu kultūras notikumu gada sastāvdaļu, “Pīterdīnā Rogovkā” izceļot arī mūsdienu literātu darbus. Pēteris Jurciņš (1932–2004) bija labi pazīstams gan kā dzejnieks, gan jauno literātu atbalstītājs, bet mazāk zināms ir fakts par viņu kā scenāristu (pēc Jurciņa scenārija 1973. gadā tapusi Rīgas kinostudijas dokumentālā filma “Klātbūtne”), tādēļ šogad literāru konkursā kā jaunie, tā pieredzējušie literāti bija aicināti iesniegt līdz šim nepublicētus dramaturģijas darbus latgaliski. Konkursā tika saņemti deviņi dažādu dramaturģijas žanru darbi, un uzvarētāji, apkopojot žūrijas vērtējumu, tiks paziņoti Pīterdīnas pasākumā Nautrēnu kultūras namā-sporta hallē 29. jūnijā plkst. 19.00. Labākos konkursa darbus pēc tam varēs izlasīt latgaliešu kultūras ziņu portālā lakuga.lv.

Pēc literātu konkursa apbalvošanas pasākuma apmeklētājiem būs iespēja noskatīties Gaigalavas amatierteātra “Bykovīši” izrādi – Hermaņa Paukša lugas “Ar spaini pa galvu” versiju latgaliski. Komēdija stāsta par kādu pārpratumu, kurā slaucēja prāta zuduma brīdī iesit deputātam ar spaini pa galvu, taču šis pārpratums tiek atrisināts visbrīnišķīgākajā veidā.

Kā tradīcija Pīterdīnā ir arī piemiņas brīdis pie Pētera Jurciņa kapa Desetnīku kapos, kas notiks 29. jūnijā plkst. 18.00. Gribētājiem piedalīties visās Pīterdīnas aktivitātēs tiks nodrošināts transports – plkst. 17.45 paredzēta izbraukšana no Rogovkas, bet 18.45 no Desetnīku kapsētas.

2024. gads Nautrēnu pagastam un Rogovkai ir īpašs ar vairākiem faktiem – kaut arī ciema nosaukums rakstos parādās nedaudz agrāk, tiek uzskatīts, ka šogad būs 225 gadi kopš Rogovkas sākšanās, kad 1799. gadā Rogovkā uzcelta pirmā koka baznīca. Šī brīža Nautrēnu Romas katoļu baznīca svin 110 gadu jubileju kopš iesvētīšanas 1914. gadā. Tāpat šogad paiet 205 gadi no 1819. gada, kad Rogovkā uzcelts pirmais krogs. Pirms Pēterim Jurciņam veltītajiem pasākumime Pīterdīnā, 29. jūnijā, plkst. 17.00 veikalā “Sils”, kas Rogovkas galvenajā krustojumā atrodas bijušajā kroga ēkā, tiks atklāta vietējās jaunietes Amandas Ludboržas ar latgaliešu kultūras kustības “Volūda” palīdzību veidotā ekspozīcija “Iz krūdzeņu gluds bej’ ceļš”, kas stāstīs par savulaik vietējā Zaļmuižas muižnieka celtajiem krogiem. Ekspozīcija veikala darbalaikā turpmāk būs apskatāma katram interesentam un tā papildinās jau esošos stāstus par Rogovku un tās apkārtnes kultūrvēsturi.

Uz pasākumiem Pīterdīnā aicina Nautrēnu apvienības pārvalde un latgaliešu kultūras kustība “Volūda”. Literātu konkurss notiek ar Valsts kultūrkapitāla fonda atbalstu, bet ekspozīcijas īstenošanu atbalsta Rēzeknes novada pašvaldība un “Volūdas” jauniešu izaugsmes un Latgales izzināšanas programma “LTG tu dū!” ar Sabiedrības integrācijas fonda no Kultūras ministrijas piešķirtajiem Latvijas valsts budžeta līdzekļiem.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 30.05.2024 - 29.06.2024 ROKA DZIESMU SVĒTKI | Džūkstē Tukuma TIC
29. jūnijā pie Džūkstes Kultūras nama pirmie “ROKA DZIESMU SVĒTKI” sadarbībā ar Latvijas Rokmūzikas Asociāciju. | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 11.06.2024 - 30.06.2024 Piedzīvo mākslas burvību izstādēs TUKUMĀ Tukuma TIC
Tukuma novads aicina mākslas cienītājus un kultūras entuziastus jūnijā apmeklēt daudzveidīgās izstādes | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 04.06.2024 - 04.07.2024 Rundāle aicina iepazīt Tropu tauriņu māju! Bauskas TIC
Blakus Rundāles pils parkam šovasar ir atvērta tropu tauriņu māja! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.06.2024 - 02.07.2024 "ILGA" & "ROCK SYMPHONY"  Jaunpilī  Tukuma TIC
5.jūlijā plkst. 19:00 Jaunpils pils iekšpagalmā uz skatuves kāps divas leģendāras apvienības: Dailes teātra dziedošie aktieri u.c. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48613191sec.