Jaunmoku pilī svinēs Pīterdīnu jeb latgaliskuos nūtikšonys Jaunmūkuos!

Jaunmoku pilī svinēs Pīterdīnu jeb latgaliskuos nūtikšonys Jaunmūkuos!

Pēterdienā, 2024. gada 29. jūnijā, Jaunmoku pils aicina latgaliešus un latgaliskā cienītājus satikties Kurzemē pasākumā “Pīterdīna jeb latgaliskuos nūtikšonys Jaunmūkuos”, lai baudītu latgalisko kultūru, valodu, teātri, mūziku un ēdienu visas dienas garumā - viesosies Baltinavas amatierteātris "Palādas", koklētāja Jadviga Mežniece, folkloras kopa “Grodi”, tirgotāji un amatnieki.

Lai iepazītu šai pusei neierasto, ielūkotos latgaliskajā, Jaunmoku pils piedāvā plašu programmu. No plkst. 14:00 līdz 20:00 viesiem būs iespēja apmeklēt tirdziņu, kurā Latgales un latgaliešu amatnieki, mājražotāji būs sagādājuši dažādus gardumus un izstrādājumus. Līdz 22. jūnijam no tuvākas un tālākas apkaimes aicinām pieteikties tirdziņa dalībniekus, nolikums pieejams www.jaunmokupils.lv.  

Plkst. 15:00 ar kurzemniekiem raksturīgo viesmīlību sagaidīsim apmeklētājus un notiks atklāšanas pasākums, kurā latgaliešu dzejas kolāžu, izpildīs Tukuma E. Birznieka - Upīša 1.pamatskolas skolēni, latgaliešu valodas skatuves runas konkursa ”Vuolydzāni” uzvarētāji un Jadvigas Mežnieces un Aijas Monikas Vainiņas  kokles koncerts “Morguošona”. Tajā tiks dziedātas dziesmas Latgales tradicionālo instrumentu pavadījumā, tautasdziesmai savijoties ar muzicēšanas brīvību un kokles skaņām.

Plkst. 16:00 pils viesi aicināti uz ikdienā neierastu pils vēstures ekskursiju – latgaliešu valodā ar gidu -  varēs izzināt pils vēsturi un tās noslēpumus. Dalības maksa – ieeja muzejā – 5 EUR personai.   

Plkst. 16:45 notiks kokles meistarklase, kuru vadīs Jadviga Mežniece un asistēs Aija Monika Vainiņa. Aicināts piedalīties ikviens interesents ar savu kokli. Dalība meistarklasē būs ar ierobežotu skaitu, tādēļ tā iepriekš jāpiesaka Jaunmoku pils Informācijas centrā, rakstot [email protected] vai zvanot 26187442.  

Plkst. 18:00 notiks dienas gaidītākais notikums – Baltinavas amatierteātra “Palādas” izrāde Danskovīte “Ontans i Anne” 1. daļa “Ontans i vampīri” - Anna, izdzīvojusies atraitnes lomā, piekrīt kaimiņienes ieteikumam un ar viltību  dabū sev Antonu par vīru. Amatierteātris piedalās pasākumos, popularizējot latgaliešu valodu, vērtības un tradīcijas. Pazīstamākā un spēlētākā kolektīva izrāde ir sadzīviska komēdija “Ontans i Anne” 10. daļās, kuras autore ir amatierteātra režisore  Anita Ločmele (ar pseidonīmu Danskovīte). Šī gada sākumā amatierteātris saņēma Latgaliešu kultūras gada balvas “Boņuks 2023” skatītāju simpātiju balvu “Žyks”. Pēc Danskovītes viencēliena komēdijas motīviem Latvijas Nacionālais teātris iestudēja tautas komēdiju “Latgola.lv” Valda Lūriņa režijā. Teātra izrādes biļešu cena – 10 EUR personai.  

Plkst. 20:00 aicinām turpināt baudīt Pēterdienu ar dziesmām, dejām un spēlēm Vakarēšanā pie ugunskura kopā ar folkloras kopu “Grodi”. Kopas repertuāru veido gadskārtu ieražu, ģimeņu godu, darba, sadzīves un citu tematu dziesmas, mūzika, rotaļas un dejas no visiem Latvijas novadiem. Īpašu daļu sastāda dziesmas no dalībnieku senču dzimtā novada - Latgales. Biļešu cena 10 EUR personai.  

Visas dienas garumā no plkst. 13:00 līdz 22:00 vasaras dārza terases kafejnīcā apmeklētājiem būs iespējams nobaudīt “Latgales garšas” ar tādiem tradicionālajiem latgaliešu ēdieniem kā asuškas jeb kļockas saldā krējuma mērcē,  buļbu bleiņi skābā krējuma mērcē, guļbešnīki, skābu kāpostu zupu un varēs baudīt citus gardus latgaliešu ēdienus.

Svētku baudītājiem no plkst. 13:00 līdz 20:00 būs iespēja apskatīt izstādes Jaunmoku pilī – “Rakstu raksti” no Latgales etnogrāfiskās vēstniecības – zīmējumi uz sviesta papīra un etnogrāfiskie cimdi, izstāde “Čošņī deči”  - krāsainas segas no Ziemeļlatgales -  Baltinavas muzeja un privātpersonu krājumi, kā arī izstāde “Sakrālais Tevī un apkārt”. Sakrālie priekšmeti ļaus ielūkoties latgalieša un tam apkārt esošo cilvēku dvēselēs un pasaules redzējumā. Vienreizēja iespēja Meža muzejā – tikai šajā dienā aplūkot 20. gs. 70.un 80. gados sagatavotos Latgales mežrūpniecības saimniecību albūmus no  Jaunmoku pils muzeja krājuma.  

Dienas biļete pasākumā (ekskursija ar gidu latgaliešu valodā, teātra izrāde un vakarēšana) -  20 EUR. Bezmaksas ieeja līdz 7 gadu vecumam. Ģimenes goda apliecības īpašniekiem, skolēniem, pensionāriem, personām ar invaliditāti: II, III grupa, biedrības “Latvijas Piļu un muižas asociācija” biedriem, kā arī, uzrādot dzimšanas apliecību ar dzimšanas vietu Latgalē – 20% atlaide. Biļetes iespējams iegādāties www.jaunmokupils.lv un Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās.  

Baudi, piedalies, iepazīsti, klausies vai vienkārši vēro no malas, ko nozīmē īsti latgaliski Kurzemē!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.06.2024 - 21.06.2024 Lai skan bugi BURZMĀ Burzma
70. un 80. gadu latviešu hīti pie manis! Ieskandini saulgriežus virs Vecrīgas jumtiem, kad vēl, ja ne tagad? Gaidām Tevi 21.jūnijā jau 19.00! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.06.2024 - 23.06.2024 Līgo zaļumballe ar grupu "ZUŠI" Tukuma TIC
Lapmežciema parka estrādē 23.jūnijā pulksten 23:00 būs Līgo zaļumballe ar grupu "ZUŠI". | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.06.2024 - 23.06.2024 JĀŅU NAKTS MISTĒRIJA Tukumā Tukuma TIC
Dziesmu cikls “Jāņu nakts mistērija” būs 22.jūnijā pulksten 23:00 Talsu ielā 4 Tu | Skatīt vairāk
Rundāle aicina iepazīt Tropu tauriņu māju! Bauskas TIC
Blakus Rundāles pils parkam šovasar ir atvērta tropu tauriņu māja! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.42408705sec.