Autors: Inga Bite
Avots: Rimibaltics.com
Par gaumi nestrīdas, un svētkos katrs ceļ galdā to, kas garšo vislabāk, tomēr ir daži produkti, bez kuriem kārtīga Jāņu svinēšana nav iedomājama. Dodies iepirkties kopā ar Rimi Gardēdi Mārtiņu Sirmo un uzzini, kas noteikti jāsagādā svētku cienastam!
Šašliks un kečups – pašu gatavots ir vislabākais!
Reklāma

“Gatavais šašliks? Sliņķiem!” saka Rimi Gardēdis Mārtiņš Sirmais un iesaka vienkāršu šašlika recepti, kas būs gudra izvēle arī no taupības viedokļa. “Būs vajadzīga cūkgaļa, noteikti kakla karbonāde. Veikalā var iegādāties jau sagrieztu šķēlēs, tad griešana veiksies ātrāk. Gaļu sagriez kubiņos – apmēram trīsreiz lielākos nekā rasolam.
Vajadzēs arī daudz sīpolu, apmēram pusi uz pusi ar gaļu. Tos sagriez smalkos pusmēnešos. Un vai zini, kas ir Jāņu aromāts? Etiķis! Ņem parasto balto galda etiķi, lej klāt gaļai un sīpoliem, etiķi nežēlo. Pieliec sāli, cukuru, melnos piparus, smaržīgos piparus un mazos lociņus no dobes vai no veikala. Ja loku nav, varbūt dārzā ir kāds ķiploka vai dilles kāts. Nebaidies lietot garšaugus! Tad visu samasē, sapako ar vakuuma mašīnu. Ja tādas nav, – iedod bērniem, lai kārtīgi sakrata, un liec ledusskapī. Pēc stundiņas jau varētu ēst,” stāsta Mārtiņš Sirmais.
Kas pie šašlika obligāti vajadzīgs? Protams, kečups! “Kečupa pasaule ir ļoti bagātīga. Bet var ņemt parastu tomātu pastu vai kečupu un pielikt Vidusjūras garšvielu maisījumu, tur parasti ir rozmarīns, timiāns, mazliet ķiploku, raudene. Var arī viegli pagatavot savu kečupu: iesaku ņemt pēc iespējas neitrālu tomātu mērci vai tomātu pastu, atšķaidīt ar ūdeni, pievienot Svanetijas sāli vai savu iecienīto garšvielu. Neko nevajag cept vai vārīt, visi dievinās tavu kečupu!” iesaka Rimi Gardēdis.
Iepirkumu grozā – arī siers un augļi
“Es vienmēr sienu jāņusieru, un jāņusiers bez Ķelmēnu maizes ir negaršīgs,” atzīst Mārtiņš Sirmais. “Kaut reizi mūžā jāņusieru sasien pats, bet, ja ne, vismaz nopērc! Sviestiņš, rupjmaizīte, jāņusiers, alus – un dzīve ir skaista!”
Ir vērts piestāt arī pie augļu stenda – Jāņiem piestāv arbūzs un ķirši. Un noteikti nevajag aizmirst par kafiju, ar ko no rīta stiprināt līgotājus jaunai dienai!
Visbeidzot, kad visi pārtikas produkti sagādāti, ir svarīgi neaizmirst pašu galveno – ogles. “Ja tev Jāņos nav ogļu, tev nav nekā! Ne šašlika, ne ugunskura. Tāpēc noteikti nopērc ogles!” atgādina Mārtiņš Sirmais.
Mārtiņa Sirmā produktu tops līgotāja svētku galdam:
- šašlikam: cūkgaļas kakla karbonāde, sīpoli, loki vai citi garšaugi, galda etiķis un ogles pagatavošanai;
- mērcītei: tomātu pasta vai kečups, Vidusjūras garšvielu maisījums (vai tam raksturīgās garšvielas – rozmarīns, timiāns, ķiploki, raudene);
- uzkodām: jāņusiers, sviests, rupjmaize, arbūzs, ķirši;
- brokastīm: kafija;
- un, protams, alus!
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.