Latvijā pirmo reizi norisināsies pasaules mēroga MTB orientēšanās sacensības

Latvijā pirmo reizi norisināsies pasaules mēroga MTB orientēšanās sacensības

Jau pēc mēneša, no 2024. gada 4. līdz 7. jūlijam, Smiltenes pievārtē esošajā sporta kompleksā “Teperis” pirmo reizi Latvijā norisināsies pasaules līmeņa sacensības MTB orientēšanās sportā (MTBO), kur vienlaicīgi tiks aizvadīts kā Pasaules kausa 2. posms, tā arī U23 pasaules čempionāts. Plānots, ka kopumā sacensībās piedalīsies ap 200 dalībnieku no aptuveni 20 valstīm.

Jau šobrīd norisinās aktīvi sagatavošanās darbi, lai Latvija varētu uzņemt Pasaules labākos MTB orientieristus no tādām valstīm kā Čehija, Somija, Vācija, Francija, Spānija, tostarp pieteikušies arī Jaunzēlandes sportisti. Sacensības norisināsies trīs dažādās disciplīnās: sprintā, kur sportisti Smiltenē veiks aptuveni 6-8km apmeklējot 23-30 kontrolpunktus; garajā distancē, kur uzvarētāji distancē pavadīs tuvu divām stundām un pieveiks 40-47 km mežā; un jauktajā stafetē ar masu startu. Paralēli Pasaules kausa un U23 pasaules čempionāta ieskaitēm, visās distancēs norisināsies arī publiskās sacensības, kurās līdz pat 15. jūnijam dalību var pieteikt ikviens interesents.

Kā stāsta Ildze Straume Latvijas Orientēšanās federācijas viceprezidente un pasākuma direktore: ”Līdz šim Latvijā nav norisinājušās tik liela mēroga sacensības MTBO sportā, līdz šim aizvadīti Baltijas mēroga pasākumi, tāpēc šobrīd no organizatoru puses varu apgalvot, ka norisinās aktīvi gatavošanās darbi. Par sacensību vietu izvēlētais Smiltenes apvidus atbilst šāda līmeņa sacensību kritērijiem un sportistiem trase būs pietiekami izaicinoša. Turklāt, Smiltenē ir senas gan orientēšanās, gan velo tradīcijas, tāpēc esam priecīgi, ka sacensības aizvadīsim tieši tur. Ja vērtējam starptautisko konkurenci, tad jāatzīmē, ka pēdējos gados visspēcīgāk šajā orientēšanās paveidā sevi pieteikušas tādas valstis kā Čehija, Somija, Itālija, atzīstami startē arī mūsu kaimiņi lietuvieši, tomēr arī 12 Latvijas sportistiem, kas plāno dalību PK posmā un U23 čempionātā, šī būs lieliska iespēja sevi parādīt. Ikvienu šāda mēroga sacensību organizēšana Latvijā ir būtiska sportistu izaugsmei, kā arī orientēšanās sporta popularizēšanai un attīstībai kopumā.”

Kā gatavojoties gaidāmajām sacensībām, stāsta viens no vadošajiem Latvijas MTBO sportistiem Andris Sarksņa: “Mans mērķis ir pirmo reizi iekļūt TOP10, bet, protams, pats ambiciozākais mērķis - nokļūt uz goda pjedestāla. Mana stiprā puse ir sprints, īpaši pilsētas sprints, kur ļoti nozīmīga ir spēja balansēt braukšanas ātrumu ar precīzu orientēšanos. Arī šajās sacensībās vislielākās cerības lieku tieši uz šo disciplīnu. Čempionātam gatavojoties, uzmanību vēršu izturības palielināšanai – tāpēc visai lielā skaitā veicu dažāda garuma un intensitātes velobraucienus gan tepat Latvijā, gan ārpus tās. Maija beigās arī pārbaudīju savas spējas Eiropas MTBO čempionātā, iegūstot 25. vietu vidējā distancē. Konkurence izlašu un sportistu vidū ir sīva, bet esmu pārliecināts, ka Latvijas sportistiem Smiltenes apvidus šķitīs pierastāks un piemērotāks gan reljefa, gan ceļu ziņā. Arī skatītājiem, esmu pārliecināts, sacensības būs interesantas.”

MTB orientēšanās sports (MTBO) ir izturības sporta veids, kas apvieno divus sporta veidus: orientēšanos un kalnu riteņbraukšanu. Dalībnieki izmanto karti, lai orientētos cauri vairākiem kontrolpunktiem dažādā un bieži vien nelīdzenā apvidū. Mērķis - pabeigt distanci pēc iespējas īsākā laikā, izvēloties visefektīvāko maršrutu starp kontrolpunktiem. Sporta veids pieprasa gan fizisko noturību uz velo, gan ātru domāšanu precīzai spējai orientēties.

Pasākumu organizē Starptautiskā Orientēšanās federācija, Latvijas Orientēšanās federācija sadarbībā ar Smiltenes novada pašvaldību un orientēšanās klubu "Azimuts". Sacensības piektdien (sprints) un svētdien (stafete) būs iespējams skatīties arī TV pārraidē un tiešsaistē. Detalizēta informācija pieejama: https://mtbo-wcup.lv. Jāpiebilst, ka šīs sacensības norisinās “10 MTBO dienas Latvijā” ietvaros, kur pirms PK posma, orientēšanās sacensību “Kāpa 2024” apvidos norisināsies arī MTBO Latvijas un Baltijas čempionāti .

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 17.06.2024 - 23.06.2024 JĀŅU NAKTS MISTĒRIJA Tukumā Tukuma TIC
Dziesmu cikls “Jāņu nakts mistērija” būs 22.jūnijā pulksten 23:00 Talsu ielā 4 Tu | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 10.06.2024 - 21.06.2024 Limuzīns Jāņu nakts krāsā TUMĒ Tukuma TIC
21. jūnijā, paredzēts ekskluzīvs koncertuzvedums "Limuzīns Jāņu nakts krāsā", koncerts norisināsies pie Tumes kultūras nama | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.06.2024 - 21.06.2024 Ielīgošana Lapmežciema "Gaiķos" Tukuma TIC
Jāņu ielīgošana 21.jūnijā no pulksten 21:00 būs Lapmežciema seno zvejnieku sētā "Gaiķi" ar teātra izrādi | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 14.06.2024 - 20.06.2024 Koncertuzvedums “Likteņzīmes. Māra Zālīte” Aizkraukles novada TIC
5. jūnijā plkst.19.00 Likteņdārzā, neparastā vietā - uz Saieta nama jumta, norisināsies literāri muzikālā cikla “Likteņzīmes” pirmais | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.92281103sec.