Operdziedātāja ar rokzvaigznes dvēseli. Emīlija D’Andželo uz LNSO vasarnīcas skatuves

No 19. līdz 21. augustam Ventspils iedzīvotājus un pilsētas viesus koncertzālē "Latvija” priecēs Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) festivāls “LNSO vasarnīca”. Festivāla noslēgumā, 21. augustā, uz skatuves kāps klasiskās mūzikas sensācija, kanādiete ar itāļu saknēm — mecosoprāns Emīlija D’Andželo (Emily D'Angelo). Vien 28 gadu vecumā D’Andželo regulāri viesojas labākajos pasaules opernamos. No daudzām citām savām kolēģēm viņa atšķiras ar oriģinālo skaņdarbu izvēli, neatkarīgo domāšanu, robežu neatzīšanu un palaikam arī ar personīgo stilu, uz skatuves nereti kāpjot, piemēram, armijas zābakos. Kopā ar LNSO viņa dziedās dziesmas no sava debijas albuma enargeia un Albana Berga vokālo ciklu. Koncerta diriģents — Ainārs Rubiķis.

Emīlija D’Andželo ir jauna operdziedātāja, kura nepakļaujas noteikumiem. Lai gan viņa tiek augstu novērtēta par Mocarta, Hendeļa un Rosīni interpretācijām, neviens no šiem komponistiem nav iekļauts viņas neparastajā debijas albumā enargeia, kura skaņdarbus dzirdēsim “LNSO vasarnīcā”. Māksliniece tajā izpilda “Oskaru” ieguvušās Hilduras Gudnadotiras (Gudnadóttir), viduslaiku mūķenes svētās Bingenes Hildegardes (Hildegard von Bingen), Misijas Mazoli (Mazzoli) un Sāras Kirklendas-Snaideres (Kirkland Snider) skaņdarbus. Albums iekļuvis National Public Radio 2021. gada TOP 50. Savukārt Canadian Broadcasting Corporation to atzina par 2021. gada labāko Kanādas klasiskās mūzikas albumu. Kā saka pati māksliniece — klavieru pavadījumā viņai patīk izmēģināt jaunas kompozīcijas un opusus, kas neskan bieži.

Ventspilī klausīsimies CD enargeia dziesmas Berlīnē dzīvojošā somu komponista Jarko Rīhimeki (Riihimäki) aranžējumā — esam pagodināti, ka tieši “LNSO vasarnīcā” piedzīvosim šo aranžiju pirmatskaņojumu uz skatuves.

No 2016. līdz 2018. gadam D'Andželo guvusi panākumus daudzos starptautiskos konkursos, tostarp Ņujorkas Metropoles operas konkursā, Kanādas Operas konkursā, Džordža Londona konkursā, Gerdas Lisneres konkursā, Insbrukas baroka konkursā un Operalia konkursā, kurā tika gūta vēsturiska uzvara, iegūstot balvas četrās konkursa kategorijās.

Emīlija D’Andželo uz skatuves kāps kopā ar Latvijas diriģentu Aināru Rubiķi, kurš noslēdzis karjeras posmu kā Berlīnes Komiskās operas muzikālais vadītājs un gatavojas nākošās sezonas notikumiem: Verdi “Aīdas” iestudējumam Monpeljē operā, “Borisa Godunova” iestudējumam Insbrukā un koncertiem Insbrukā un Adelaidā.

21. augusta koncertā dzirdēsim arī Albana Berga “Septiņas agrīnās dziesmas”. Bergs līdzās Arnoldam Šēnbergam un Antonam Vēbernam ir viens no Jaunās Vīnes skolas pārstāvjiem — sava laika modernists ar romantiķa garu. Cikls sarakstīts no 1905. līdz 1908. gadam, kad Berga skolotājs bijis Arnolds Šēnbergs. Šajā skaņdarbā nevar nepamanīt atsauces uz citu tajā laikā zināmu mūziķu darbiem, no kuriem ietekmējies komponists, —  Rihardu Štrausu un Klodu Debisī.

Festivāla “LNSO vasarnīca” vakara koncertu (arī koncerta “Operdīva Emīlija D’Andželo un LNSO”) laikā koncertzālē notiks iesaistošās mūzikas studijas Orff bezmaksas nodarbības bērniem. Pasniedzēja Rebeka Busule parūpēsies par mazākajiem ģimenes locekļiem, ļaujot vecākiem mierīgi baudīt koncertu.

“LNSO vasarnīca” ir Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra vasaras festivāls, kurā vienkopus satiekas akadēmiskās un neakadēmiskās mūzikas stihijas. Festivāla galvenā iecere ir doties prom no galvaspilsētas tuvāk Latvijas reģionālo koncertzāļu klausītājiem. “Vasarnīca” iepriekš skatītājus priecējusi gan Cēsīs, gan Rēzeknē, bet astotajā norises gadā tā atgriežas Ventspilī, kur festivāls norisinājās arī 2020. gadā. “LNSO vasarnīca” ir festivāls ģimenei un draugiem, LNSO pastāvīgajiem klausītājiem un visiem, kas gatavi izbaudīt skaistu, tajā pašā laikā neparastu un izmeklētu muzikālo programmu.

Šogad notikuma īpašie viesi ir arī pianists Andrejs Korobeiņikovs un par popmūzikas princi dēvētais Šons Nikolass Sevidžs. Koncertus diriģēs Andris Poga, Guntis Kuzma un Ainārs Rubiķis. Tradicionāli festivālā plānota īpaša programma bērniem un jauniešiem: mazākos klausītājus LNSO aicina uz muzikālu meistarklasi, kā arī pasaku ģimenei “Kaķpēdiņu skola”, savukārt jauniešiem sagatavots jauniestudējums – laikmetīgās dejas izrāde “Tīklā” ar komponista Riharda Zaļupes mūziku, Artūra Dīča dramaturģiju, Lienes Gravas horeogrāfiju un Līgas Zepas vizuālajiem risinājumiem.

Festivālu “LNSO vasarnīca 2022” rīko LNSO un koncertzāle "Latvija". Šogad par festivāla koncertu dalībniekiem rūpēsies arī jaunais LNSO sadarbības partneris “Audi Latvija”.

Festivāls tapis ar Valsts kultūrkapitāla fonda finansiālu atbalstu.

Pilna festivāla programma atrodama šeit: https://www.lnso.lv/vasarnica.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Aicina uz putnu vērošanas ekskursiju Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
7.aprīlī, pulksten 9.30 no Jelgavas Sv.Trīsvienības baznīcas torņa pagalma sāksies velo ekskursija “Braucam vērot putnus”. Pieteikšanās 63005447 | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 28.03.2024 - 01.04.2024 Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpilī!  Jēkabpils novada TIC
Pavadi Lieldienu brīvdienas Jēkabpils novadā! Esi aktīvs, dodies dabā, apmeklē pasākumus! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.40247011sec.