Vecais Tīss, vilkatis - vēstures iedvesmota koncertstāsta pirmatskaņojums Koncertzālē «Cēsis»

Sestdien, 2024. gada 27. janvārī, Koncertzāle “Cēsis” savu desmito jubilejas gadu atklās ar Latvijas Radio kora koncertstāsta pirmatskaņojumu, ko iedvesmojis patiess vēstures notikums. Šogad aprit tieši 333 gadi kopš kādas Cēsu apgabala tiesas sēdes, kurā kāds no lieciniekiem - astoņdesmitgadnieks Tīss atklāja, ka lielāko savas dzīves daļu ir bijis vilkatis. Prāvas pierakstos fiksētie vecā vīra vārdi iedvesmojusi radīt muzikālu vēstījumu mūsdienu klausītājiem.

Kā atzīst Latvijas Radio kora mākslinieciskais vadītājs Kaspars Putniņš, projekts lolots jau labu laiku un tapis, iesaistoties daudziem radošajiem spēkiem. Koncertuzveduma pamatā ir sens un patiess notikums – tiesas sēde, kurā vecs vīrs vārdā Tīss (vai Matīss) atzīstas, ka ir vilkatis. Viņa liecība tiesnešiem izvērtusies par labi dokumentētu interviju.
Vecais Tīss: “Labības un koku ziedus un pārējo, ko no velna pagrābj, vilkaši met gaisā, un tā nāk atkal svētība pār visu zemi un pār bagātiem un nabagiem.”

Tiesas protokolā nolasāmais Tīsa pasaules redzējums iedvesmojis Kasparu Putniņu to aktualizēt mūsdienīgā koncertuzvedumā, kas veidots kā saruna ar veco vīru. Tam par pamatu likts prāvas tekstuālais materiāls, ko interpretējusi Guna Zariņa, mūziku jaundarbam komponējuši Matīss Čudars un Mārtiņš Viļums - liels folkloras pazinējs, kurš izraudzījies arī vēstījumu papildinošas, dziļiem simboliem pilnas latvju dainas. Stāstu iedzīvināt palīdzēs režisore Inga Tropa, uz skatuves būs Latvijas Radio koris, sitaminstrumentālists Ivars Arutjunians, un kāds mūsdienu Tīss - Matīss Čudars spēlēs ģitāru. Vēstījumu papildinās Friča Kalveļa videoprojekcijas.

“Tīsa teiktajā skan mūsu laikmetā pazaudēta pasaules izjūta. Vecā vidzemnieka izpratnē cilvēku dzīves ir integrētas lielākā, plašākā dzīvības lokā, kur visām dzīvajām būtnēm, dabas norisēm ir dvēseles, kur, lai izdzīvotu, nepieciešams izprast šīs dažādās būtnes un spēkus, respektēt tās. Tīss par savu dzīves uzdevumu uzskata kalpošanu saviem līdzcilvēkiem un Dievam. Līdzīgā pasaules izjūtā, iespējams, dzīvojuši tādi cilvēki kā Sv. Asīzes Francisks, kurš esot pratis sarunāties ar putniem un zvēriem. Šķiet, ka mēs, mūsdienu ļaudis, kuriem arvien labāk un skaidrāk atklājas ne tikai mūsdienu civilizācijas sasniegumi, bet arī tās trūkumi un ēnas puses, no šī mūsu senča varētu iemācīties ko ļoti vērtīgu,” koncertstāsta ideju pamato Kaspars Putniņš.

Biļetes nopērkamas Koncertzāles “Cēsis” kasē, Biļešu Paradīzes tirdzniecības vietās un internetā www.bilesuparadize.lv.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI Tukuma TIC
24.,25.MAIJĀ KANDAVAS PILSĒTAS SVĒTKI 2024 "KARNEVĀLS KANDAVĀ". | Skatīt vairāk
Latvija
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.56090593sec.