Siguldā jau astoto reizi notiks Latvijā vienīgais Šūpoļu festivāls

Siguldā jau astoto reizi notiks Latvijā vienīgais Šūpoļu festivāls

Lieldienās, no 2024. gada 30. marta līdz 1. aprīlim, Siguldā norisināsies jau astotais Šūpoļu festivāls, priecējot kā vietējos, tā arī iebraucējos vienīgajā šāda veida pasākumā visā Latvijā. Tradicionāli būs iespēja izšūpoties dažādās Siguldas šūpoļu festivāla meistaru radītajās šūpolēs, kā arī apskatīt mākslinieku veidotos vides objektu. Šogad festivāls pārsteigs arī ar vairākiem jaunumiem.

Šūpoļu festivāla objekti tiks izvietoti galvenajos pilsētas laukumos – Siguldas dzelzceļa stacijas un Svētku laukumā, bet atsevišķi objekti atradīsies arī citās pilsētas un Siguldas novada teritorijās, kā arī iecienītākajās skatu vietās Gaujas Nacionālā parka teritorijā. Īpašā šūpoļu ceļa karte būs pieejama digitāli “Sigulda aizrauj!” mobilajā lietotnē.

Sadarbībā ar SIA “Yes We Can” komandu Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā tiks radīts jau otrais Lieldienu objekts – festivāla Zaķis, kurš, nu jau duetā ar lielo brāli, dāvās prieku, iemūžinot festivāla apmeklējumu jautrās atmiņu fotogrāfijās. Savukārt mierpilniem atpūtas brīžiem dzelzceļa stacijas laukumā būs ierīkota “Šūpo lasītava”, kura ļaus apvienot grāmatu lasīšanu un šūpošanos vienotā harmonijas procesā.

Svētku laukumā atradīsies tematiskās šūpoles. Katra no tām nesīs savu stāstu, vēstījumu un īpašo māksliniecisko ietērpu. Sigulda turpina ceļu uz UNESCO radošās pilsētas statusu literatūras jomā, tāpēc arī šogad Svētku laukuma šūpoļu tematiskā līnija būs balstīta literatūrā – “Teikas. Leģendas. Varoņi.”. Apmeklētāji varēs izšūpoties Siguldas, Krimuldas un Gaujas teiku vēstījumos, literāro leģendu stāstos, kā arī sajust sevī Lāčplēša, Ziemeļmeitas, Spīdolas, Turaidas Maijas un Zelta Zirga episko varoņspēku. Noskenējot QR kodu, varēs iepazīties ar katru no šūpoļu varoņu portretiem, kurus radīs Siguldas Mākslu skolas “Baltais flīģelis” jaunie talanti, un noklausīties īsu teikas kodolu, ierunātu skanīgās siguldiešu balsīs. Kuru? Nāc uz festivālu, skenē QR kodu un uzzini!

Tāpat vērts pieminēt – pirmo reizi festivālā būs iespēja pārbaudīt kopdares spēku komandu šūpolēs “Čūska” un izaicināt līdzsvara sajūtu “Šūpo ping-pongā”.

Šūpoļu festivāls tiks atklāts sestdien, 30. martā, ar košā Zaķu dueta atklāšanu un tradicionālo Zaķu olimpisko skrējienu. Skrējiena un vienlaicīgi arī festivāla atklāšanas starts tiks dots plkst. 13.00 Siguldas dzelzceļa stacijas laukumā.
Savukārt Siguldas Svētku laukumā sadarbībā ar iniciatīvu “Mūsu Bio Tirgus” divas dienas norisināsies Lieldienu tirdziņš. Sestdien, 30.martā, no plkst. 13.00 līdz 17.00 un svētdien, 31. martā, no plkst. 11.00 līdz 16.00 apmeklētāji varēs sagādāt gardumus svētku galdam un iegādāties noderīgas amata meistaru radītās lietas mājai un dāvanām. Tāpat būs iespēja arī pašam kļūt par amatnieku festivāla leģendārajā “Zum – Zum” darbnīcā, kurā šoreiz visdažādākajās formās čiepstēs pavasara putni.

Šūpoļu festivāls radīs iespēju atbalstīt ukraiņu kopienu, kas šobrīd par savām mājām sauc Siguldas novadu. Tirdziņā apmeklētāji arī šogad varēs nobaudīt nu jau tik populāro ukraiņu boršču un neatlaidīgi turpināt kopīgi veidot īpaši Ukrainas uzvarai veltītās šūpoles “Uzvaras spārni”.

Sestdien un svētdien apmeklētājus no dzelzceļa stacijas uz Svētku laukumu un pretējā virzienā lepni vizinās festivāla Zirgu pajūgs, bet mazākos apmeklētājus Svētku laukumā iepriecinās ponija izjādes.

Ja apmeklē Šūpoļu festivālu, vērts izbaudīt arī citas Siguldā pieejamās kultūras iespējas. Piemēram, šobrīd Siguldas novada Kultūras centra “Siguldas Devons” Silva zālē festivāla apmeklētājus pavasarim modinās mākslinieces Kristīnes Nuķes-Panteļejevas izstāde “Zemenītes sniegā”, bet Siguldas Jaunās pils salonā – Lienes Gustas izstāde “Meža epifānijas”.

#LieldienasŠūpojasSiguldā

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Latvija
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 21.04.2024 - 28.04.2024 Dubultā virdžināla skanējums Bauskas pilī! Bauskas TIC
Esi aicināts uz Bauskas pili, lai bez maksas baudītu 17. gadsimta mūzikas instrumenta, dubultā virdžināla, skanējumu. | Skatīt vairāk
Glika dienas Alūksnē Alūksnes TIC
Godinot Bībeles tulkotāju Ernstu Gliku 370. gadskārtā un svinot Bībeles tulkojumam 330 gadus, Alūksne aicina uz “Glika dienām”! | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.48840189sec.