Atjauno vienu no Slīteres Nacionālā parka simboliem – Šlīteres bāku

Sagaidot Slīteres Nacionālā parka (SNP) simtgadi, Dabas aizsardzības pārvaldes (pārvaldes) uzdevumā Šlīteres bākā īstenoti remontdarbi. 2022. gada izskaņā veikts kosmētiskais remonts bākas 2. un 5. stāvā, kā arī atjaunota elektroinstalācija, lai jau pavasarī, kad bāka atkal būs atvērta, ikvienam nacionālā parka viesim apmeklējumu padarītu patīkamāku un drošāku.

Pērnā gada nogalē veiktie remontdarbi ir daļa no 2019. gadā uzsāktajiem bākas atjaunošanas darbiem. 2019. gadā veikts bākas 4. stāva remonts, 2020. gadā – 3. stāva remonts, 2021. gadā bākai nomainītas ārdurvis un logi. Šogad plānots izstrādāt un realizēt bākas pirmā stāva atjaunošanas projektu.

Vēsturiskā Šlīteres bāka, kas ir otra vecākā navigācijas būve Latvijā,  atrodas Šlīteres Zilo kalnu kraujas malā 5,3 km attālumā no jūras. Šlīteres bāku 1849. gadā uzcēla Dundagas muižas barons meža ugunsgrēku novērošanai un kā dienas orientieri kuģotājiem Baltijas jūras Irbes šaurumā. Bākuguns Šlīteres bākā atradās no 1961. gada līdz 1999. gadam. Mūsdienās bāka savu pamatfunkciju vairs nepilda, taču savulaik tā bija viena no augstākajām ugunīm Baltijas jūras piekrastē. Atrašanās Zilo kalnu kraujā noteikusi vēl vienu īpatnību – neviena no Latvijas bākām neatrodas tik tālu no jūras.

Kopš 2000. gada, kad Slīteres Valsts rezervāts ieguva nacionālā parka statusu, Šlīteres bāka ir kļuvusi par nacionālā parka tūrisma un dabas izglītības objektu. No 2016. gada Šlīteres bākas kompleksā darbojas pārvaldes SNP dabas centrs. Pēc pārvaldes ierosinājuma 2018. gadā Šlīteres bāka iekļauta valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā.

Bākas piecos stāvos izvietota informācija par SNP dabu un kultūrvēsturi, kā arī bāku vēsturi. Kopš 2020. gada šeit skatāma arī jauna ekspozīcija par putnu migrāciju un Kolkasraga nozīmi putnu tālajā ceļā uz ligzdošanas vietām. Ekspozīcijas galvenais varonis – neparastais putns līkšņibītis.

“Līdz ar Šlīteres bākas patīkamajām pārvērtībām jubilejas gadā nacionālā parka apmeklētājiem esam iecerējuši bākas telpās piedāvāt arī vairākas īslaicīgas ekspozīcijas gan par nacionālā parka meža iemītniekiem, gan nacionālā parka izveides vēsturi. Ceram, ka šis gads, kad lepojamies ar šīs īpaši aizsargājamās dabas teritorijas aizsardzības vēsturi, mudinās gan tuvus, gan tālus Latvijas ceļotājus paviesoties Šlīteres bākā un uzzināt ko jaunu,” pauž pārvaldes SNP dabas centra vadītāja Baiba Ralle.

No bākas augšējā stāva logiem paveras skaista ainava uz nacionālā parka meža masīvu un piecus kilometrus attālo Baltijas jūru. No bākas augstumiem var vērot gan Miķeļtorņa, Ovīšu, Kolkas un pat Sāmsalā esošās Sirves raga bāku, gan Irbenes radiolokatora šķīvi.

Bākas kompleksā atrodas arī SNP dabas centra Ozola namiņš, kurā apskatāma pastāvīgā ekspozīcija “Dzīvais koks” un interesentiem ir iespēja izzināt vecu, dobumainu koku nozīmi dabā, kā arī citus dabas noslēpumus, talkā ņemot interaktīvas spēles, video un audio ierakstus.

Bāka un Ozola namiņš darbojas sezonāli. Apmeklētājiem tie atvērti no 1. maija līdz 15. oktobrim.

Atjaunošanas darbu dēļ tuvākajā laikā īslaicīgi tiks slēgtas bākas tuvumā esošās dabas takas - Kukaiņu un Šlīteres dabas taka, lai jau pavasarī pavisam droši uzņemtu apmeklētājus.

Šlīteres bākas remontdarbi 2022. gadā veikti ar Latvijas vides aizsardzības fonda finansiālu atbalstu, kopējās izmaksas sasniegušas 14 988 eiro. Remontdarbus veica uzņēmums SIA “Būvfirma INBUV”.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
Latvija 5 EUR
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Zemgales pastalu izstāde Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
No 19. marta līdz 30. aprīlim Dzīvesziņas un arodu sētā, Vecpilsētas ielā 2 skatāma Zemgales pastalu izstāde. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 29.03.2024 Lielās Piektdienas tirdziņš  Engurē Tukuma TIC
Visu Lieldienu svētku galdam nepieciešamo, kā arī kaut ko sevis un savu mīļo palutināšanai varēs atrast Lielās Piektdienas tirdziņā Engurē 29 | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::1.13148403sec.