Autors: Jānis Pēteris Bērziņš
Avots: BalticTravelnews.com/Lsm.lv
Rokforas siers – siers ar īpatnēju smaku un garšu – ir gana populārs arī mūsdienās. Taču tā pirmsākumi meklējami jau labi sen.
Francijā, gleznainā ielejā, kuru ieskauj kaļķakmens sienas, atrodas Rokforas ciemats. Vietēja leģenda vēsta, ka kādā karstā vasarā kāds gans apsēdies pie klints alas ieturēt maltīt – maizi un aitas sieru. Maltīte palikusi neapēsta. Pēc mēneša viņš atgriezies pie alas un bijis krietni izbadējies un atradis savas maltītes paliekas, kas jau dīvaini smakojušas. Taču viņš to pagaršojis un atzinis par labu esam.
Reklāma
Šī leģenda ir par to, kā radies Rokforas siers – tas, kas jau simtiem gadu tiek izturēts Kombalū klinšu alās Rokforā pie Sulzonas. Tikai tur ir īpašā pelējuma sēnīte Penicillium roqueforti.
Rofora ieguva monopoltiesības uz šī siera gatavošanu 1411. gada 4. jūnijā un šo privilēģiju piešķīra Francijas karalis Kārlis VI.
Par rakstu pārpublicēšanas noteikumiem lūdzam kontaktēties ar Travelnews.lv redakciju.