Leģendu nakts Stāmerienas pilī – Koraļļu pils sākotne

Jau vienpadsmito reizi šī gada 29. oktobrī notiks tradicionālais un ikgadējais Latvijas piļu un muižu asociācijas organizētais pasākums “Leģendu nakts 2022”. Šogad pasākuma tēma – brīnumi un maģija un zinātnes atklājumi. Stāmerienas pils šajā dienā aicina uz pasākumu “Koraļļu pils sākotne”.

Andris Stavro, grāmatas “Koraļļu pils” autors, raksta:  “Floridas pussalā pie Maiami atrodas pasaulslavens megalīts, ko pielīdzina Ēģiptes un Meksikas piramīdām, Stounhendžas akmeņiem un Lieldienu salas statujām. Tā ir Koraļļu pils, kuru apmēram no 1920. – 1940. gadam uzcēla latvietis Edvards Liedskalniņš, kā veltījumu dzimtenē palikušajai līgavai.”

Iespējams, ka Koraļļu pils mistērija sākas Stāmerienā! 1887.gada 10.augustā Stāmerienas pagasta “Namsadu” mājās  rentnieka Andreja Liedskalniņa un Mīnes ģimenē dzimst piektais dēls Edvards. Stāmerienas pamatskolā Edvards pabeidz četras klases. Tā paliek arī viņa vienīgā oficiālā izglītība.

Runā, ka Edvards pamet Latviju nelaimīgas mīlestības dēļ, kur viņa 16 gadīgā iecerētā Hermīne kāzu dienā neatnāk pie altāra, tomēr, iespējams, ka patiesais iemesls Edvarda bēgšanai ir izvairīšanās no “melnās sotņas” par Stāmerienas pils dedzināšanu.  

Koraļļu pils būvniecības mistērija vēl joprojām ir neskaidra, jo līdz šai dienai nav zināms, kā viņš spēja izcirst un pārvietot desmitiem tonnu smagas koraļļu figūras. Brīnums vai zinātne?

Atzīmējot Edvarda Liedskalniņa 135 dzimšanas dienu, 29.oktobrī no plkst. 19:00 Stāmerienas pilī īpašā pils atmosfērā un noskaņā būs iespēja izzināt Koraļļu pils noslēpumus, ko vēstīs grāmatas “Koraļļu pils” autors Adris Stavro.

Savukārt sarunās un pārdomas par to, kas notika vai nenotika Stāmerienā 1905. un 1906.gadā un kas kopīgs Stāmerienas muižas krogā dzimušajai Zemgaliešu Birutai ar Gata Šmita filmu “1906” šķetinās pats filmas režisors. Pēc sarunas varēs skatīt filmu un piedzīvot maģiski trauksmainas sajūtas.

Arī šajā vakarā brīnumainas sajūtas Stāmerienas pilī var meklēt ikviens apmeklētājs, ļaujoties pils izstāžu un telpu burvībai, klausoties Indras Ieviņas vijolspēlē un malkojot kafiju un gardumus no “Valle Caffe” piedāvājuma.

Dalības maksa Leģendu nakts pasākumā Stāmerienas pilī – 10 EUR, biļešu rezervācija – pa tālr. 25755784.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 25.03.2024 - 05.04.2024 Pavasaris Lubānas mitrājā Madonas TIC
Aicinām sajust un sadzirdēt īstu pavasari 6. aprīļa putnu dienās pie Lubāna ezera | Skatīt vairāk
Latvija
Skolēnu pavasara ceļvedis Jelgavas reģionālais tūrisma centrs
Noderīgs materiāls skolēniem un ģimenēn plānojot pavasara atpūtu Jelgavas pusē. | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.92555904sec.