Slikta pašsajūta pirms gaidāmā lidojuma jeb piecas situācijas un risinājumi

Ikviena ceļotāja ļaunākais murgs ir veselības pasliktināšanās tieši pirms gaidāmā lidojuma. To piedzīvot nevēlas neviens. Šobrīd saistībā ar Covid-19 infekcijas ierobežošanu, kas joprojām ir aktuāla, ceļot ar saaukstēšanās simptomiem neiesaka nevienam, bet ir vērts ieklausīties aptieku tīkla Apotheka farmaceites Madaras Krišjānes ieteikumos, lai zinātu, kā rīkoties, ja ceļotājam tomēr ir gadījusies kāda no piecām nepatīkamajām situācijām.

1.situācija: Rīt jālido, bet pēkšņi paaugstināta temperatūra

Ja sācies drudzis vai temperatūra paaugstinājusies virs 37 grādiem, tas var liecināt ne tikai par iekaisumu, bet arī par infekciju organismā. “Ja temperatūra ir ievērojami paaugstināta, jūtams izteikts nogurums, nespēks, paaugstināta jutība pret ārējiem apstākļiem, tas var liecināt arī par vīrusu organismā un, atrodoties cilvēkiem pilnā lidmašīnā, pastāv augsts risks inficēt arī citus,” brīdina Apotheka farmaceite Madara Krišjāne, aicinot izturēties un rīkoties atbildīgi. Pat ja Covid-19 tests ir negatīvs, paaugstinātas temperatūras gadījumā ir nopietni jāizvērtē, vai tiešām drošāk nebūtu lidojumu atcelt.

2.situācija: Pirms lidojuma – deguns ciet!

Tāds šķietams nieks kā aizlikts deguns un iesnas var padarīt lidojumu īpaši nepatīkamu. Aizlikts deguns ierobežota skābekļa apstākļos rada ne vien diskomfortu, bet var būtiski apgrūtināt elpošanu, kas īpaši bīstami ir astmas slimniekiem. Savukārt lidmašīnas sausais gaiss padara deguna un kakla gļotādas sausas, radot labvēlīgus apstākļus, lai baktērijas un vīrusi varētu vieglāk iekļūt organismā, izraisot saslimšanu.

Ja jau pirms lidojuma deguns ir aizlikts, mainoties gaisa spiedienam lidmašīnas pacelšanās un nolaišanās brīdī, tas var izraisīt diskomfortu, nepatīkamas sajūtas, spiedošu sajūtu, citos gadījumos pat stipras sāpes. Turklāt iekaisums no deguna blakusdobumiem spiediena rezultātā var nokļūt vidusausī, izraisot vidusauss iekaisumu. Tādēļ, ja deguns ir aizlikts vairākas dienas un situācija neuzlabojas, pirms lidojuma tomēr ieteicams konsultēties ar ārstu, bet izteikta blakusdobumu vai vidusauss iekaisuma gadījumā ārsts var ieteikt lidojumu atcelt, lai neradītu vēl lielākus riskus veselībai. Savukārt vienkāršu iesnu vai deguna gļotādas tūskas gadījumā profilaktiski lidojuma laikā var lietot deguna pilienus, kas mazinās tūsku.

3.situācija: Drīz jādodas uz lidostu, bet sākusies vemšana, diareja

Ja kuņģa-zarnu trakta darbības traucējumi radušies stresa apstākļos, tā nebūs lidojumam bīstama situācija. Taču, ja parādījušies tādi simptomi kā spēcīga diareja vai vemšana, ko pavada slikta dūša, nespēks, tas var liecināt par saindēšanos ar pārtiku vai vēdera vīrusu. Šādā situācijā būtu jāpaliek mājās un jāpalīdz organismam atgūties, nevis jādodas ceļojumā.

4.situācija: Sāp un dur krūtīs

Spēcīgas sāpes krūtīs ir viena no bīstamākajām pazīmēm, ko nekādā gadījumā nedrīkst ignorēt pat tad, ja paredzēts sen plānots un ilgi gaidīts ceļojums. Šīs pazīmes liecina par sirdsdarbības traucējumiem, kad var būt nepieciešama neatliekamā medicīniskā palīdzība. Sāpes krūtīs var izraisīt nepietiekama sirds apasiņošana, kas radusies artērijas nosprostojuma dēļ. “Lidojuma laikā ķermenī palielinās adrenalīna daudzums, paaugstinās arī asinsspiediens un nosprostoto asinsvadu dēļ var rasties miokarda infarkts, kas ir dzīvībai bīstama situācija. Jāatceras arī, ka lidmašīnā ir zems gaisa spiediens – ja gaidāms garāks lidojums, noteikti būtu jārod iespēja izkustēties, lai veicinātu asinsriti un samazinātu dziļo vēnu trombozes risku,” uzsver Apotheka farmaceite Madara Krišjāne.

5.situācija: Nesen veikta operācija vai bijusi nopietna saslimšana, bet tagad – ceļošu!

Pēc jebkuras operācijas ieteicams noskaidrot, pēc cik ilga laika droši atkal var plānot ceļojumus un lidot, noskaidrot, vai tam nav nepieciešama īpaša sagatavošanās. Tāpat pirms lidojuma obligāti jākonsultējas ar ārstu, ja ir zināms, ka cilvēkam ir sirds mazspēja vai citas nopietnas saslimšanas. Dodoties ceļojumā, katram pašam svarīgi apzināties savu veselības stāvokli un attiecīgi sagatavoties. Ja ir problēmas ar vēnām, pirms lidojuma jāsarūpē un jāuzvelk kompresijas zeķes, jo spiediena maiņas un ilgstošas sēdēšanas ietekmē var veidoties tūska un rasties dzīvībai bīstamā dziļo vēnu tromboze.

Farmaceite atgādina – pat tad, ja ar veselību šobrīd viss šķiet vislabākajā kārtībā, iepriekš sarūpēta ceļojuma aptieciņa dažādām iespējamām situācijām, dos papildu sirdsmieru.

Kas svarīgi pasažiera veselībai, ja lidmašīna jau ir gaisā:

    • Izkustēties! Lidojuma laikā piecelties no savas sēdvietas un nedaudz pastaigāt. Var arī mazliet pavingrot, sēžot krēslā – pastiepties, sasprindzināt un atkal atslābināt muskuļus.

    • Padzerties! Jāatceras, ka alkohols un kafija veicina atūdeņošanos, bet organismam ir svarīgi lidojuma laikā uzņemt pietiekamu šķidruma daudzumu, tāpēc noteikti ieteicams lidojuma laikā uzņemt ūdeni.

    • Uzlabot asinsriti! Ja lidojums paredzams garāks par četrām stundām, speciālisti iesaka iegādāties un pirms lidojuma uzvilkt kompresijas zeķes. Tās veicina asinsriti kāju vēnās, novērš tūsku, nogurumu un smaguma sajūtu kājās, kā arī mazina trombu veidošanās risku.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 24.03.2024 Kristapa Vanadziņa Trio LATVISKĀ ELEGANCE Valmieras TIC
23.martā plkst.18.00 kultūrtelpā Akustika aicinām uz Kristapa Vanadziņa Trio koncertprogrammu "LATVISKĀ ELEGANCE". | Skatīt vairāk
20 EUR
Īpaši piedāvājumi 𝐮𝐳 𝐌𝐚𝐝𝐞𝐢𝐫𝐮 Latvia Tours
Lieliskie klimatiskie apstākļi padara šo salu par īstu floras paradīzi. Šeit arī atrodas viens no skaistākajiem pasaules botāniskajiem dārziem Jardim | Skatīt vairāk
no 745.00 EUR
Pilna Servisa Līzings Passat Europcar
Pilna Servisa Līzinga piedāvājums VW Passat Variant MY24 Elegance. | Skatīt vairāk
Kemperu noma Eiropā Estravel Latvia
Plānojot atvaļinājumu - Kemperu noma Eiropā! Jauns un aizraujošs ģimenes ceļojumam! | Skatīt vairāk
no 71 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.65719819sec.