5 izplatītākās kļūdas, fotografējot ar viedtālruni

Ja fotografējot ar telefonu neizdodas iemūžināt kadrus tā, kā esat paredzējuši, ir vērts izvērtēt, vai darāt to pareizi. Profesionāla cilvēku, portretu un dzīves notikumu fotogrāfe Dagne Puncule dalās ar biežāk pieļautajām kļūdām, uzņemot ikdienas fotogrāfijas. No tām var viegli izvairīties, ievērojot pāris vienkāršus noteikumus, kas uzlabos attēla kvalitāti uzņemšanas brīdī un vēlāk – to rediģējot.

    1. Netīrs kameras objektīvs

Pirms fotografēšanas vienmēr notīri objektīvu – dienas laikā tālruņa virsmu mēdz noklāt pirkstu nospiedumi un putekļi, un netīrās lēcas dēļ fotoattēli izplūdīs. Pārliecinies, vai kameras objektīvs ir tīrs, pirms uzņem kadru, notīrot objektīvu ar speciāli tam paredzētu lupatiņu vai mīksta apģērba gabalu, kas neskrāpē virsmu.

    2. Attēls nav fokusā

Ja neatvēlēsi viedtālruņa objektīviem pietiekami daudz laika, lai tie pielāgotos kadram, visdrīzāk iegūsi izplūdušu attēlu. Fotografējot ar viedtālruni, pavisam vienkārši iespējams pielāgot ekrānā redzamo kompozīciju, tostarp noteikt fokusu atsevišķiem objektiem, kas redzami bildē. Ekrānā pieskaries objektam, kuru vēlies izcelt – kad objekts ir fokusā, vari uzņemt fotoattēlu. Var izmantot arī AE/AF funkciju, kas fiksē kameras ekspozīciju, tādējādi objekts tiek uzņemts maksimāli augstā kvalitātē.

Ņem vērā, ka nepietiekošā apgaismojumā kameras fokusēšana var aizņemt ilgāku laiku. Brīžos, kad ir tumšs, pagaidi nedaudz ilgāk, līdz tālruņa kamera automātiski iezīmē objektus. Jaunākās paaudzes viedtālruņi, tādi kā Samsung Galaxy S22 sērijas viedtālruņi, piedāvā nakts kameras funkciju, kas samazina zibspuldzes radīto pārgaismojumu un padara attēlu skaidru un spilgtu, savukārt kameras pikseļu sensors piesaista attēlam vairāk gaismas, lai izceltu detaļas pat tumsā.

    3. Zibspuldze pārgaismo foto

Nepietiekamā, vājā apgaismojumā ir vērts padomāt, kādu fotogrāfijas efektu vēlies panākt. Ja padomā ir 90. gadu stila foto, kamera ar zibspuldze panāks vēlamo efektu. Tomēr, fotogrāfijās ar cilvēkiem un portretos zibspuldze nereti acīm liek izskatīties sarkanām. Šādos gadījumos jādodas labākas vietas meklējumos ar piemērotu apgaismojumu. Ja attēls ar zibspuldzi šķiet nedabīgs, labu kadru iegūsi arī ar nakts režīmu.

    4. Traucējoši objekti attēla fonā   

Jaunāko viedtālruņu kamerās ir pieejama bieži izmantota un lietotāju iecienīta funkcija – portreta režīms. Brīžos, kad kadrs ir noslogots ar daudziem, traucējošiem objektiem, portreta režīms ļaus uzņemt profesionāla izskata un sajūtu foto, kur objekts ir fokusā, bet fons – izplūdis. Tomēr, ja šāda funkcija telefonā nav pieejama, veiksmīgs risinājums portreta fotogrāfijām ir vienkāršs fons, piemēram, neitrāla siena vai dabas fons, kas uzreiz izcels galveno objektu attēla priekšplānā.

Lielisks veids, kā izlabot neizdevušos kadru, ir Erase jeb dzēšgumijas funkcija, kas pieejama Samsung jaunākajos viedtālruņos. Īpaši ērti to var izdarīt ar viedo pildspalvu jeb S Pen, ar kuru izdzēsīsi pat sīkākās, traucējošās detaļas.

    5. Nepareiza foto rediģēšana

Lai gan dažādi attēlu filtri būtiski atvieglo bilžu rediģēšanu, tie tiek izmantoti tik bieži, ka sabojā patiešām labas fotogrāfijas. Lai iegūtu vienmērīgu Instagram attēlu joslu savā kontā, es izmantoju Samsung kameras lietotnes piedāvāto iespēju izveidot unikālu attēla filtru. Izvēlos kontrastu, krāsu tonalitāti un saglabāju filtru lietotnē, lai katru reizi, kad vēlos augšupielādēt attēlu Instagram, varu uzlikt savu iecienītāko filtru.

Ja šāda iespēja nav pieejama viedierīcē, labākās fotoattēlu rediģēšanas lietotnes telefonos šobrīd ir VSCO un Adobe Photoshop. VSCO ir vislabākā lietotne kvalitatīvu filtru lietošanai un ekspozīcijas iestatījumu mainīšanai. Ja nepieciešams izmantot sarežģītākus rīkus, piemēram, attēlā noņemt traipu, Adobe Photoshop būs piemērotākais rīks.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 16.03.2024 - 22.03.2024 Laivošana Latgalē Latgale.travel
Aktīvā laivošanas sezona ir gaisā! Dodies izbaudīt piedzīvojumus Latgalē | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.03.2024 - 23.03.2024 Satriecošs piedāvājums atpūtai ŠRILANKĀ! Latvia Tours
Viena no skaistākajām un interesantākajām Āzijas valstīm, kuru ir vērts apmeklēt kaut reizi dzīvē. Šo salu raksturo ārkārtēja dabas un kultūras | Skatīt vairāk
no 793.00 EUR
6 trending travel destinations for 2024 airBaltic
Venture beyond the ordinary and enjoy the picturesque views, historical sights, and pristine nature of the Balkans. | Skatīt vairāk
79 EUR
Kruīzs uz Visbiju, no Tallinas Estravel Latvia
Pirmatnīgā un neatkārtojamā - Gotlandes sala // Vietu skaits ierobežots, kruīzs no Tallinas // 2 naktis // | Skatīt vairāk
no 121 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.49735904sec.