Apdrošinātājs: lielākā apdrošināšanas atlīdzība ceļotājam pērn bijusi 80 000 eiro

Saskaņā ar apdrošināšanas sabiedrības BALTA (PZU grupa) datiem 2023. gadā palīdzību ārzemēs saņēmuši vairāk nekā 4000 klientu. Visbiežāk cilvēki vērsušies pēc apdrošinātāja palīdzības, lūdzot atlīdzināt zaudējumus, kas radušies saistībā ar ceļojuma laikā gūtu traumu vai akūtu saslimšanu (66%), bojātu, nozaudētu vai nozagtu bagāžu (16%) un neparedzētām izmaiņām lidojumu plānos (9%). Lielākā izmaksātā atlīdzība privātpersonai pērn sasniegusi 80 000 eiro.

Veselības aprūpe ārzemēs pērn bijusi ļoti dārga

2023. gadā izmaksātās atlīdzības par akūtām saslimšanām un traumām veidojušas gandrīz trešo daļu – 66% – no kopējā atlīdzību gadījumu skaita. Tai skaitā 25% gadījumu saistīti ar traumām: izmaksātā vidējā atlīdzība par palīdzību traumas gadījumā ir 678 eiro, bet, ja trauma gūta ceļu satiksmes negadījumā, vidējā atlīdzība pārsniedz 3 500 eiro. Savukārt vidējā atlīdzība par saslimšanu svārstās ap 550 eiro.

“Mūsu klientu pieredze ārzemēs pagājušā gada laikā ir labs atgādinājums, ka apdrošināšana ir drošas ceļošanas pamatu pamats. Ikviens, pat vispieredzējušākie ceļotāji, var nonākt neparedzētās situācijās, gūt traumas, pēkšņi saslimt vai piedzīvot hronisku veselības problēmu saasināšanos. Pat salīdzinoši nelielas ķibeles ceļotājiem svešā valstī var izmaksāt tūkstošiem eiro. Šāds slogs ir pa spēkam vien retajam, tāpēc bez apdrošināšanas laimīgā ceļojuma vietā var nākties saskarties ar ļoti nepatīkamu pieredzi. Protams, apdrošināšana negarantē, ka ar cilvēku nekas slikts nenotiks, sevišķi tad, ja ceļotājs aizraujas ar riskantiem sporta un aktīvās atpūtas veidiem, tomēr tas ir būtiski sirdsmieram un kvalitatīvai, bezrūpīgai laika pavadīšanai,” saka BALTA Personu produktu vadītāja un risku parakstītāja Ludmila Ščegoļeva.

2023. gadā izmaksātā lielākā atlīdzība sasniegusi 80 000 eiro par apdrošināšanas gadījumu pilnas apdrošināšanas summas apmērā: Ēģiptē kāds vīrietis pie baseina zaudējis samaņu un rezultātā guvis kakla traumu. Savukārt kādai klientei, kurai Marokā uz gājēju pārejas uzbraucis skūteris un tā rezultātā gūti smagi lūzumi, atlīdzībā izmaksāti vairāk nekā 56 000 eiro. Vēl kāds klients pēc lidojuma uz Turciju sācis sūdzēties par sāpēm elkonī, un bijušas nepieciešamas divas operācijas, lai izvairītos no sepses. Tas izmaksājis vairāk nekā 37 000 eiro. Vairāk nekā 17 000 eiro izmaksāti klientam par Ēģiptē gūtu kājas traumu, bet vairāk nekā 13 000 eiro – par ceļu satiksmes negadījumu Slovākijā.

Piedzīvoti arī apdrošināšanas praksē jauni gadījumi

Papildus regulārajiem atlīdzību pieteikumiem BALTA 2023. gada pavasari ar īpašu sabiedrības lēmumu 21 500 eiro apmērā ārpuskārtas palīdzēja jaunai ģimenei, kad topošajai māmiņai, atpūšoties Turcijā, priekšlaicīgi sākās dzemdības. Šī gadījumā iespaidā 2023. gadā jūlijā ieviests arī Latvijas apdrošināšanas nozarē līdz šim nebijis pakalpojums – vēl nedzimuša bērna apdrošināšana ceļojumu apdrošināšana ar limitu, vienlaicīgi paredzot lielāku potenciālo apdrošināšanas atlīdzību arī jaunajai māmiņai.

Apdrošinātāju pieredze liecina, ka vidējie izdevumi par palīdzību mātei šādā situācijā svārstās ap 3000 eiro, bet pāragri dzimušajam bērniņam ir vajadzīga ilgstoša – pat divus vai trīs mēnešus ilga – specializēta aprūpe, kas izmaksā vēl krietni vairāk. Ludmila Ščegoļeva atgādina, ka grūtniecība ceļojot nozīmē paaugstinātu risku, tāpēc apdrošinātāji vienmēr aicina topošās māmiņas izvērtēt nepieciešamību doties ceļojumā.

Kopumā, izvērtējot aizvadīto gadu, BALTA eksperte atgādina – ir jāapdrošina tas, ko ceļojumā patiešām paredzēts darīt, lai izvēlētā apdrošināšana sniegtu cerēto atbalstu negaidītās situācijās.

“Ja ceļojuma laikā plānojat nodarboties ar sportu, jāizvēlas segums, kas ietver konkrēto sporta veidu. Ja paredzētas sacensības – polisē jābūt atzīmei par sacensībām attiecīgajā sporta veidā. Ziemas sporta veidiem jāizvēlas ziemas sporta polises, kuru segums atšķiras no standarta piedāvājumiem un ietver papildu riskus tieši šim atpūtas veidam. Gadās arī, ka, sākot ceļojumu, nav paredzēts to pavadīt aktīvi, bet ceļotājs pārdomā un, piemēram, ieplāno braucienu ar veikbordu. Ja ceļojuma laikā plāni mainās un nolemjat kādu dienu nodarboties ar ekstrēmām izklaidēm, attiecīgajām dienām jāiegādājas segums, kas ietver iecerēto izklaidi, lai visi ceļojumi 2024. gadā būtu droši, aizraujoši un skaisti,” iesaka L. Ščegoļeva.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 26.04.2024 - 02.05.2024 NBS orķestra koncerts TUMĒ Tukuma TIC
2. maijā plkst. 19.00 Tumes Kultūras namā Baltā galdauta svētku koncerts kopā ar Nacionālo bruņoto spēku Štāba orķestra Estrādes ansambli. | Skatīt vairāk
Latvija
Karogu brauciens | Tukumā Tukuma TIC
Visi auto entuziasti, pasākumu apmeklētāji un aktīvās atpūtas cienītāji, sarosāmies! Tiekamies Tukumā 12.maijā plkst 12:00 Pauzera pļavā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Uz Tukumu pēc literatūras! Tukuma TIC
Pagājušajā gadā Tukums tika iekļauts UNESCO radošo pilsētu tīklā kā literatūras pilsēta. Esam lepni par iegūto statusu un aicinām uz pasākumiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.80268407sec.