Alūksne aicina uz Eiropas Kultūras mantojuma dienām 2021

Cilvēks vienmēr ir vēlējies pārvietoties un redzēt tālāk, kas, savukārt, virza attīstību – ceļu krustpunktos veidojās pilsētas, pārceltuves veicināja tirdzniecību, pie dzelzceļa līnijām tapa strādnieku ciemati. Mobilitātei attīstoties, vēl nesen modernā transporta infrastruktūra kļuvusi par vēstures mantojumu, vienlaikus veidojot kvalitatīvu vidi mūsu dzīvei, kā arī iedvesmojot inovācijām un atklājumiem.

Lai popularizētu industriālo mantojumu un uzsvērtu Baltijā vienīgā regulāri kursējošā šaursliežu dzelzceļa Gulbene – Alūksne unikalitāti, Eiropas kultūras mantojuma dienu 2021 ietvaros, 18. septembrī apmeklētājiem durvis bez maksas vērs 3 līnijā esošajās dzelzceļa objekti - Stāmeriene un Kalniena stacijas ēkas, un Papardes stacijas ūdenstornis, kuri ikdienā apmeklētājiem nav pieejami vai pieejami ierobežoti.

Šaursliežu dzelzceļa līnijas Gulbenes – Alūksne pirmsākumi meklējami 19. un 20. gadsimta mijā, kad tiek uzsākta 210 kilometru garās līnijas Pļaviņas – Valka līnijas izbūve. Laika gaitā līnija piedzīvojusi daudz vēsturisku notikumu un līdz mūsdienām saglabājušies vien 33km, pa kuriem ik dienas tiek nodrošināti pasažieru pārvadājumi. Lai arī staciju ēku funkcija laika gaitā ir mainījusies, tās ir neatņemama dzelzceļa vēstures un industriālā mantojuma sastāvdaļa. Sarkano ķieģeļu Stāmerienes stacija, no kuras savos Eiropas ceļojumos devās baronese Aleksandra fon Volfa, apmeklētājiem 18. septembrī būs atvērta visas dienas garumā no pulksten 9:00 līdz 22:00 un tajā ikviens varēs aplūkot arī biedrības “Radošā apvienība “Piektā Māja”" cianotipijas tehnikā veidotu darbu izstādi "Saules iekrāsots”. Savukārt, līnijas viduspunktā esošā Kalnienas stacija, kuras apbūves būtiska sastāvdaļa ir  arī mūra pagrabs ātri bojājošiem produktiem apmeklētājiem atvērta no pulksten 10:00 līdz 18:00. Papardes stacijā no pulksten 10:00 līdz 17:00 atvērts būs ūdenstornis, kuru aizvien izmanto tvaika lokomotīves uzpildei. Papildus Papardē visu dienu būs apskatāma ekspresizstāde par stacijas vēsturi un interesentiem katrā apaļā stundā būs iespēja doties ekskursijā ar gidu pa stacijas apkārtni.

Viesošanos Kultūras mantojumu dienas objektos ikviens var apvienot ar braucienu Bānītī un greznās profesora P.Federa projektēta Gulbenes stacijas ēkas apmeklējumu, maltītes ieturēšanu Alūksnes stacijas ēkā iekārtotajā burgernīcā “Tvaiks x Ogle” un 10 stāstu izzināšanu Alūksnes stacijas bagāžas šķūnī esošajā starptautiski atzītajā multimediālā ekspozīcijā “Alūksnes Bānīša stacija”.

Eiropas kultūras mantojuma dienas tiek rīkotas ar mērķis sekmēt Eiropas iedzīvotāju izpratni par Eiropas kultūras bagātību un daudzveidību un veicināt lielāku iecietību Eiropā un ārpus tās. Šī gada Eiropas kultūras mantojuma dienas (Mantojuma dienas) Latvijā, kas norisināsies no 17. līdz 19. septembrim, būs veltītas transporta tēmai, izceļot vairāk nekā 80 objektus visā Latvijā un paverot plašu mantojuma spektru – sākot ar ceļiem, tiltiem, kanāliem un dzelzceļa stacijām, beidzot ar lidlaukiem,  bākām un pašu spēkratu kolekcijām.

Pasākuma sadarbības partneri: Nacionālā Kultūras mantojumu pārvalde, Alūksnes Tūrisma informācijas centrs, SIA “Gulbenes – Alūksnes bānītis” un Gulbenes Tūrisma un kultūrvēsturiskā mantojuma centrs.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 24.03.2024 - 01.04.2024 Svini Lieldienas Bauskas novadā! Bauskas TIC
Esam apkopojuši Lieldienu svinību norises vietas Bauskas novadā! Foto:N.Veiss | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” koncerts Valmieras TIC
12.aprīlī plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā norisināsies grupas “Pienvedēja Piedzīvojumi” akustiskais jubilejas koncerts kopā ar filmas | Skatīt vairāk
no 18 EUR
Lubānas mitrāja putnu vērošanas pastaiga Madonas TIC
Lubāna mitrājs un tā apkārtne var lepoties ar dažādām putniem un citām pievilcīgām dzīvotnēm. Aicinām braucienā uz Īdeņas un Kvāpānu zivju | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Gulbenes novada TIC
,


Alūksnes TIC
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.58024001sec.