Jaunmoku pils jumts «atdzimis» tā vēsturiskajā izskatā

Pēc 9 mēnešu ilga darba ir pabeigta Jaunmoku pils jumta seguma nomaiņa, atjaunojot tā sākotnējo vēsturisko izskatu. Šobrīd pili no jauna rotā divu krāsu jumts ar ornamentu, kas veidots no sarkaniem un melniem māla dakstiņiem, un vairākām jumta izbūvēm, kā to sākotnēji bija iecerējis pils projektētājs Vilhelms Bokslafs. Jumta atdzimšanas svinīgais pasākums Jaunmoku pilī notiks 30. septembrī, uz kuru ir aicināti visi interesenti.

Pils jumta seguma nomaiņas un atjaunošanas darbi tika uzsākti 2021. gada nogalē. Tie tika veikti etapos, saglabājot pils nepārtrauktu darbību un pieejamību apmeklētājiem. Būvdarbus iepirkuma konkursa rezultātā veica SIA “ReRe Meistari”, piesaistot pieredzējušus speciālistus vēsturisko objektu rekonstrukcijā. Darbu ietvaros tika veikta jumta konstrukciju atjaunošana, dakstiņa seguma pilnīga nomaiņa, skursteņu mūru atjaunošana,  skārda iesegumu un pieslēgumu uzstādīšana. Projektu izstrādāja arhitekte Ināra Caunīte ar komandu (SIA “Arhitektes Ināras Caunītes birojs”), kura šogad apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeni arhitektūras mantojuma saglabāšanā. Projektā tika rekonstruēts oriģinālais jumta seguma klājuma ornaments no māla dakstiņiem sarkanā un melnā krāsā. Šo krāsu ornaments ir saglabājies arī pils ķieģeļu fasādē, tādējādi šobrīd veidojot vienotu kompozīciju. Kopējās būvdarbu izmaksas sastādīja 474 647,25 EUR.

Gadu gaitā daudzkārt ir mainījušies gan pils īpašnieki, gan tās izmantošanas mērķi un dažādu periodisku remontdarbu dēļ tika zaudēts arī pils jumta vēsturiskais izskats. Šobrīd pili apsaimnieko SIA “Jaunmoku pils”, kas ir AS “Latvijas valsts meži” meitas uzņēmums.

“Jaunmoku pilij šis ir lielākais atjaunošanas projekts kopš 80-tajiem gadiem. Tad arī  pēdējoreiz tika remontēts iepriekšējais jumta segums ar dažādas izcelsmes un nolietojuma dakstiņiem. Tāpēc šobrīd esam ļoti gandarīti par pilnīgi jaunu segumu, kas dos būtisku pienesumu ēkas tālākajā saglabāšanā. Darbu gaitā tika izvēlēti ilgtspējīgākie jumta ieklāšanas risinājumi, kā arī ļoti precīzs meistaru darbs, kuru var redzēt un novērtēt arī no malas, nemaz neatrodoties uz paša jumta. Tas ir dubults ieguvums Latvijas vēsturisko ēku arhitektūrai – gan pils saglabāšana, gan vēsturiskā izskata rekonstrukcija,” komentē Jaunmoku pils valdes locekle Aiva Logina.

Jumta atklāšanas un prezentācijas pasākums ir plānots 30. septembrī, plkst. 14.00 Jaunmoku pilī, uz kuru ir aicināti visi interesenti, kā arī procesā iesaistītās personas. Pasākuma laikā plānotas sarunas par, ap un uz jumta, tā ieskandināšana Rīgas Saksofonu kvarteta pavadībā, “Jumta stāsts” caur video formātu, kā arī G. Dukštes izstādes “Lidojumā” atklāšana pils tornī.

Jaunmoku pils ir celta pēc arhitekta Vilhelma Bokslafa  1898. gadā izstrādātā projekta kā Džordža Armitsteda medību pils. Pils celtniecība tika pabeigta 1901. gadā, kad Džordžs Armitsteds kļuva par Rīgas pilsētas galvu. Armitsteda īpašumā pils palika līdz 1904. gadam, kad tā tika pārdota.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 22.03.2024 - 01.04.2024 Lieldienas Tukuma novadā  Tukuma TIC
Lieldienas rītā, saulei lecot, jāmazgā mute, jo tad tiekot skaists. Nu, kad mute nomazgāta, var doties svinēt Lieldienas. Svini Tukuma novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 27.03.2024 - 02.04.2024 Lieldienu brīvdienas Liepājā Liepājas reģiona TIB
Gaidot pavasari, Liepāja priecēs ar Lieldienu rotājumiem – svētku olām un čivinošiem putniem, kā arī lielus un mazus aicinās uz svētku pasākumiem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Uzņēmumi


Jaunmoku pils
,

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.50832915sec.