Smiltenes baltā Dievnama stāsts

„Nekur citur tik aicinoši, tik svētsvinīgi un mīlīgi pāri kalniem un lejām neplūda svētrītu zvanu skaņas, atbalsodamās birztalās un ļaužu sirdīs, kā no Smiltenes baltā Dievnama torņa.” Šie vārdi pieder ilggadējā Smiltenes mācītāja Kārļa Kundziņa dēlam, arhibīskapam prof. Dr.teol. Kārlim Kundziņam, kurš sava mūža nogalē Amerikā raksta tur izdotajā grāmatā „Atmiņas – mani tapšanas gadi” (1968).

Smiltenes evaņģēliski luteriskās baznīca, kas pēdējo reizi, pēc daudzkārtējas nopostīšanas, pilnībā pārbūvēta 1859. gadā, ir Valsts nozīme kultūras piemineklis. Tā ir lielākā lauku tipiska krusta veidā celtā baznīca Latvijā. Logi ir gotu stilā, iekšpusi rotā izcili kokgriezumi un baznīcas augšējās sienās viscaur vijas latvju raksti. Ērģeles ar 20 balsīm būvējuši Racmanis un Rollers. Baznīcas altārī rotājas Ernsta fon Liharda Itālijā, Venēcijā, tapusī altārglezna “Kristus augšāmcelšanās”. Baznīcas pulkstenis ir bijušā Latvijas valsts prezidenta Kārļa Ulmaņa dāvana.

2020. un 2021. gadā Smiltenes baznīca piedzīvojusi lielāko atjaunošanu un restaurāciju savas pastāvēšanas vēsturē.

Saskaņā ar Artūra Lapiņa izstrādāto Smiltenes baznīcas iekštelpu arhitektonisko-māksliniecisko izpēti, saglabājot vēsturisko 1926. gada dekoratīvo krāsojumu un SIA “Velve-AE” izstrādāto restaurācijas darbu aprakstu baznīcā atjaunotas iekštelpas, logi un durvis, tajā skaitā, restaurēta un atjaunota grīda un griesti, veikts iekšsienu dekoratīvais krāsojums ar tautisko motīvu ornamentētām polihromām horizontālām rakstu joslām, baznīcas dienvidu un rietumu spārnos veikta esošo balkonu koku virsmu krāsošana, izbūvēta trešā apaļā krāsns, veikti lustru un logu restaurācijas un sakristejas remonta darbi. Izremontētas arī papildus telpas, ierīkos logu apgaismojums, elektroinstalācija, video novērošana un apskaņošana.  

Zīmīgi, ka 11. martā Rīgā, Āgenskalna tirgū, norisinās Latvijas Būvniecības gada balvas 2021 svinīgā apbalvošanas ceremonija. Un Smiltenes evaņģēliski luteriskā baznīca ir tikusi nominēta kategorijā- Kultūras pieminekļa restaurācija 2021.

No 7. marta līdz 28. aprīlim Rīgā, Līvu laukumā, brīvdabas izstādes formā būs apskatāmi visi konkursam Latvijas Būvniecības gada balva 2021 pieteiktie objekti, tajā skaitā arī iekštelpu fotoattēls no Smiltenes baznīcas.

Šobrīd baznīca pieejama apskatei no ārpuses. Seko Smiltenes Tūrisma informācijas centram un pirmais uzzini informāciju par baznīcas iekštelpu apskates iespējām un laikiem, kā arī citu aktuālāko Smiltenes novada tūrisma informāciju.

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
,,Higiēna renesansē” Bauskas pilī Bauskas TIC
Bauskas pils rīkotā Senā dzīvesveida skolas nodarbība piedāvā uzzināt, kāda bija higiēnas kultūra renesansē. | Skatīt vairāk
Latvija
"Baroka mūzikas ģēniji" Rundāles pilī Bauskas TIC
Esi aicināts uz Liepājas Simfoniskā orķestra koncertprogrammu Rundāles pilī! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 18.03.2024 - 01.04.2024 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024” Valmieras TIC
31. martā no plkst.10.00-15.00 Kokmuižā “Kocēnu pavasaris 2024”. No plkst.11.00 svētku koncerts kopā ar pašdarbības kolektīviem. | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 15.03.2024 - 29.03.2024 Senioru vīru kora “Baltie bērzi” koncerts Valmieras TIC
28.martā plkst.19.00 Valmieras Kultūras centrā senioru vīru kora “Baltie bērzi” 30 gadu jubilejas koncerts. Īpašais viesis: Zigfrīds Muktupāvels. | Skatīt vairāk
5 EUR

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.39664006sec.