LATVIJA | Aizkraukle

2023. gada sezonas atskats Aizkraukles novadā

Kā skaists vadmotīvs tūrismā 2023.gadu caurvija norises ar saukli #Atklāj Aizkraukles novadu. Ceļojošā fotogrāfiju izstāde ar tādu pašu nosaukumu gada laikā apceļoja visu novadu. 30 lielformāta fotogrāfijās aplūkojami novada apskates objekti, kuru skaistumu noķēris I. Pugačova fotoobjektīva skats. Fotogrāfiju stāsts rosina doties ceļā un atklāt gan jau zināmas, gan jaunas vietas.

Atklāt Aizkraukles novadu savām acīm pirmo reizi aicināja vienotais novada  stends starptautiskajā tūrisma izstādē - gadatirgū “Balttour 2023” Rīgā. Stenda apmeklētāji varēja uzzināt vērtīgus faktus par novadu, tā daudzpusīgo tūrisma piedāvājumu, iepazīt Vidusdaugavas kultūrvēstures bagātības un Sēlijas tūrisma objektu šarmu. Viesi uzzināja tūrisma jaunumus, ieguva informāciju un iedvesmu lielāko novada pasākumu apmeklējumam, baudīja garšu klāstu no vietējo ražotāju piedāvājuma un saņēma aicinājumu izvēlēties Aizkraukles novada tūrisma objektus kā ceļojuma galamērķi.

Aizkraukles novada tūrisma jomas pārstāvji informāciju par novadu sniedza tirdziņos un tūrisma izstādēs Latvijā un ārpus tās. Novads bija pārstāvēts IV Sēlijas Tūrisma tirgū Bebrenē un  Tūrisma tirgū Ogrē. Tūrisma informācija tika piedāvāta stendos Aizkraukles pilsētas svētkos, Pļaviņu pilsētas pasākumos un Piektdienas pēcpusdienas piknikā Pļaviņu pļavā, Sēlijas kopienu un nevalstisko organizāciju pārstāvju tikšanās laikā Neretā. Senā Hanzas pilsēta Koknese ir aktīva Hanzas savienības locekle un šogad pirmo reizi tā bija pārstāvēta Igaunijas pilsētas Vīlandes Hanzas dienu tirdziņa pasākumos. Koknese piedalījās 43. Starptautiskajās Hanzas dienās Toruņā un Limbažu 800 gadu jubilejas svinību ietvaros organizētajā Hanzas laiku tirdziņā Limbažu viduslaiku pilsdrupās, sniedzot informāciju arī par Aizkraukles novadu. 

Aicinājumam apmeklēt Aizkraukles novadu bija daudz sekotāju aktīvās tūrisma sezonas laikā, kad bija redzams, ka ceļotāji ļāvās vilinājumam atklāt Aizkraukles novadu. To iepazina un tūrisma piedāvājumu baudīja tūristi, kas līdzīgi, kā pēdējos divos gados ceļoja nelielās grupās,  ģimenes un draugu lokā. Ceļotāju bija daudz, apmeklētāju skaits daudzos objektos pārsniedza iepriekšējā gada līmeni. No ārzemju viesiem visvairāk tika uzņemti kaimiņzemes Lietuvas ceļotāji. Tūristus no Lietuvas varējām iepriecināt ar Aizkraukles novada tūrisma karti lietuviešu valodā.

Likteņupe Daugava vairāk kā 50 km garumā plūst pa Aizkraukles novadu. Senais tirdzniecības ceļš mūsdienās ir vieta, kur gaisma Daugavā dzimst. Norises uz upes 2023. gadā radīja interesi doties ceļā. Aprīlī Pļaviņu hidroelektrostacijā tika atvērti ūdens pārgāznes aizvari un elektroenerģijas ražošanā neizmantotais ūdens no ūdenskrātuves tika pārvadīts pār pārgāzni. Varenā Daugavas ūdens mutuļojošos skatus vērot ieradās apmēram 15 tūkstoši apmeklētāju, no kuriem daudzi iegriezās arī apkārtnes tūrisma objektos. No jūlija līdz septembrim tika pazemināts ūdenslīmenis Pļaviņu hidroelektrostacijas ūdenskrātuvē. Iespēju vērot atsegtos Daugavas krastus upes posmā no Pļaviņām līdz Aizkrauklei, vienlaikus izbaudīt ūdenstūrisma piedāvājumu izmantoja daudz ceļotāji. Ikdienā cilvēka skatienam paslēptās ainavas rosināja aizdomāties par to, kā Daugava izskatījās pirms 60 gadiem un senāk. Lielisku iespēju redzēt un iepazīt kādreizējo Daugavu posmā no Pļaviņām, gar Koknesi un Aizkraukli, līdz Jaunjelgavai piedāvā interaktīvie informācijas stendi “Daugavas laivinieka stāsts”, kas izvietoti Kokneses tūrisma informācijas centrā, Jaunjelgavas tūrisma informācijas punktā un Staburaga saieta namā. Stendos aplūkojamais virtuālais ceļojums un kādreizējo ievērojamāko apskates objektu 3D modeļi atklāj Daugavas senleju ar abiem upes krastiem pirms ūdens uzpludināšanas, kā arī piedāvā ieraudzīt Jaunjelgavu kā senu tirdzniecības pilsētu.

Aktīvā tūrisma sezona sākās ar Sama modināšanas svētkiem maijā Koknesē. Pirmo reizi Sama svētku ietvaros notika pārgājiens “Nāc modināt Kokneses Samu”. Pārgājiena dalībnieki kopā ar Lielo Samu deva startu autorientēšanās sacensību “Brauc modināt Kokneses Samu” nakts posma dalībniekiem. Pavasara gadatirgus, pašdarbības kolektīvu koncerts, aktivitātes visas dienas garumā Kokneses pilsdrupās, Tvīda brauciens pa Kokneses ielām ar A. Vintera dziesmu stāstu noslēgumā, un pirmā zaļumballe estrādē caurvija Sama modināšanas svētkus. Vakarpusē Vecbebros ikviens varēja piedalīties muzeju nakts pasākumos V. Jākobsona memoriālajā mājā un Latvijas Biškopības vēstures muzejā.
Kā skaists turpinājums aktīvi uzsāktajai sezonai bija tūrisma punkta telpu atklāšana Skrīveros. Saulainā jūnija dienā, pēc svinīgās atklāšanas lentes pārgriešanas,  interesenti devās velopārgājienā “Čaks. Milda. Ceriņi.”, pārceļoties ar kuģīti pāri Daugavai uz kreiso krastu, Jaunjelgavu.

Pērn aizvadīta trešā “Mājas kafejnīcu dienu” sezona. Vidusdaugavas garšu viļņos 22. un 23. jūlijā savas durvis vēra 23 mājas kafejnīcas - Skrīveros, Aizkrauklē, Koknesē un Pļaviņās un to apkārtnēs. 9. un 10.septembrī norisinājās mājas kafejnīcu dienas Sēlijā. Aizkraukles novada Jaunjelgavā, Ērberģē, Sunākstē, Staburagā un to apkārtnēs uz gastronomisko baudījumu ciemos gaidīja astoņas kafejnīcas. Iespēju nogaršot vietējos ēdienus un dzērienus, baudīt unikālo atmosfēru un piedāvāto kultūras programmu izmantoja vairāki simti apmeklētāju.

Neierasti siltajā septembrī Eiropas kultūras mantojuma dienu 2023 pasākumi norisinājās Kokneses pilsdrupās un Strūves ģeodēziskā loka punktā “Bristen”. Kokneses pilsdrupu priekšpils teritorijā tirdziņā tikās vietējie amatnieki un mājražotāji. Pilsdrupu Moku kambarī varēja izspēlēt spēli “Izlaušanās no Moku kambara”. Apmeklētāji varēja aplūkot vēsturisko ekspozīciju, doties izbraucienos ar kuģīšiem, baudīt muzikālu noskaņu dzejkoncertā. Interesentiem bija iespēja iesaistīties biedrības “Pērses krasts” piedāvātajās aktivitātēs un tikties ar novadpētniekiem. Eiropas kultūras mantojuma dienu laikā Strūves ģeodēziskā loka punktā “Bristen” Seces pagastā ap 50 skolēnu no Jaunjelgavas, Daudzeses un Seces iepazinās ar Strūves ģeodēzisko loku un veica praktiskās nodarbības ģeodēzijā Latvijas Ģeoeotelpiskās informācijas aģentūras speciālistu vadībā.

Latvijas piļu un muižu asociācijas organizēto pasākumu "Leģendu nakts" atbalstīja Kokneses pilsdrupas. Krāsainu gaismu un starmešu ieskautajās pilsdrupās. multimediāls gaismu uzvedums aizveda ceļojumā “Laimi meklējot”, kas bija interpretācija par tautā zināmā pasaku varoņa Sprīdīša piedzīvojumiem.

Novembris, kā ierasts, pagāja valsts svētku zīmē un ļoti īpašs tas šogad bija Likteņdārzā. Te risinājās vērienīgākais valsts svētku pasākums Latvijā – gaismas uzvedums “Lāčplēsis”. No 10. līdz 19. novembrim Andreja Pumpura eposs “Lāčplēsis” pirmo reizi 135 gadu laikā iemirdzējās gaismas, videomākslas, mūzikas, skaņu pasaules, dabas un aktieru balsu saspēles izrādē – divu kilometru garā pastaigu takā, kurā 17 multimediālos objektos ikviens mūsu tautas brīvības ceļu varēja mērot blakus Lāčplēsim un viņa līdzgaitniekiem.

Šogad Aizkraukles un Jēkabpils novadus iepazina 22 tūroperatori, apmeklējot vairākus eksportspējīgus tūrisma objektus abos novados. Latvijas tūroperatoru reģionālā vizīti organizēja LIAA Tūrisma departaments, sadarbībā ar Zemgales tūrisma asociāciju un Aizkraukles un Jēkabpils novadu tūrisma informācijas centriem un ir pamats domāt, ka nākotnē novados ieradīsies tūristi no visas Latvijas un izbaudīs novadu piedāvājumu tūrismā.

Par tradīciju izveidojušās tūrisma uzņēmēju tikšanās gan Aizkraukles novada apvienību pārvaldēs, gan kopīgi novadā, kuru laikā uzņēmēji apmainās viedokļiem, dalās pieredzē un savstarpēji tīklojas.

2023. gadā Aizkraukles novadā paplašinājies tūrisma piedāvājums. Durvis vērušas 8 jaunas naktsmītnes un 2 ēdināšanas uzņēmumi, atvērta viena dziednīca. Atjaunoti vai atklāti vairāki apskates objekti – tikšanās telpa “Cornelius”, kurā baudīt degustācijas un mirkli atelpas, izzinot vietējās vēstures līkločus, skulptūru ansamblis “Gaismas vārti” Sunākstē, melnās keramikas ceplis “Velniņš” Daudzeses pagastā, labiekārtots Bulandu pilskalns Iršu pagastā, Mazzalves pagastā atvērta vēstures istaba un interesantu pudeļu kolekcija. Aktīvās atpūtas cienītājiem pieejamas izjādes un izbraucieni ar kamanām “Lances stallī” Sunākstē, vasaras sezonā izbraucieni ar SUP dēļiem no “Go Sup!” Aizkrauklē. Daudzveidīga, ar jaunām idejām un piedāvājumiem pildīta rosība notiek reiz visā Latvijā zināmā “Klidziņā”, kur  nākotnē paplašināsies piedāvājums. Gada pašā nogalē durvis vēra Smiltsērkšķu namiņš pie Iršupītes. Šī gada sākumā uz laiku Mākslas studijas Mtelpa ir pārtapusi par unikālu nakšņošanas vietu.

Daudzveidīgie un augstvērtīgie tūrisma pakalpojumi pērn pirmo reizi tika novērtēti, pasniedzot “Zemgales Tūrisma gada balvas” sešās nominācijās, kurās tika izvirzīts 21 pretendents. Balvas pasniegšanu organizēja un finansēja biedrība “Zemgales Tūrisma asociācija”. Tās mērķis ir izcelt un sumināt aizvadītā gada labākos, unikālākos, daudzveidīgākos un eksportspējīgākos tūrisma pakalpojumu sniedzējus, kuri darbojas Zemgales tūrisma nozarē un veicina kopējo reģiona atpazīstamību un tēlu. Aizkraukles novads lepojas ar četriem balvu ieguvējiem: nominācijā “Zemgales Zelta rokas” 2023  balvu ieguva Skrīveru mājas saldējums, nominācijā “Zemgales Zelta atspere” 2023 – kuģītis “Vīgante” un “Sēlis”,  nominācijā “Zemgales Zelta grauds” 2023 – Likteņdārzs, “Zemgales Zelta dukāts” 2023 – mini zoo “Karlīnas”. Dodoties atklāt Aizkraukles novadu, aicinām ikvienu iegriezties un novērtēt nominantu lielisko piedāvājumu.

Aizkraukles novads lepojas arī jo simpātijas balvu ieguvušo Vecmēmeles muižu Latvijas Piļu un Muižu Asociācijas organizētajā akcijā "Apceļo Latvijas pilis un muižas 2023", kurā piedalījās arī Kokneses pilsdrupas.

Atklāt Aizkraukles novadu tūristiem palīdz 2023.gadā izdotās tūrisma kartes. Kopējā Aizkraukles novada tūrisma informācija apkopota Aizkraukles novada tūrisma kartē, savukārt vairāk informācijas par tūrisma piedāvājumu katrā apdzīvotā vietā var uzzināt Aizkraukles un Skrīveru, Neretas, Kokneses, Jaunjelgavas un Pļaviņu apvienības tūrisma bukletos un kartēs.

Atklāt Aizkraukles novada jaunumus un tūrisma aktualitātes aicinām iepazīt www.visitaizkraukle.lvwww.facebook.com/VisitAizkraukle, un www.instagram.com/visitaizkraukle.

2024. gadu sagaidām ar cerībām, ka Aizkraukles novadu atklās arvien vairāk tūristu, tādēļ plānojam jaunus tūrisma maršrutus, un aktualizējam esošos. Plānojam, ka šī gada laikā darbību sāks tūrisma punkts Neretā, kas būs būtisks ieguvums tūrismam Sēlijā un Latvijas - Lietuvas pierobežā, aicinot apmeklētājus no abām valstīm. Plānots, ka arī novada centrā Aizkrauklē tūrisma informācijas punkts iekārtosies jaunās telpās, kas atradīsies pilsētas centrā un būs labi pieejamas tūristiem.

Lai izdodas 2024. gada ceļojumu galamērķos iekļaut Aizkraukles novadu! Uz tikšanos!

KOMENTĀRI

(vārds) Ieraksti rezultātu

SADAļU ATBALSTA:

 
Ceļojumu un atpūtas piedāvājumi:
Iepazīsti Bausku no skatu torņu augstumiem Bauskas TIC
Tūrisma Informācijas Centrs ir apkopojis apmeklētājiem pieejamos skatu torņus Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Latvija
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Gūsti pavasarīgu iedvesmu izstādēs Tukumā Tukuma TIC
Aprīlis uzņem apgriezienus. Mostas daba. Mostas krāsas. Atsprāgst pumpuri, un dzīvība zied. Ļauj iedvesmai ieplūst tevī caur mākslu Tukumā un | Skatīt vairāk
Iedvesmojies laivot Bauskas novadā! Bauskas TIC
Ieskaties, kādas ir laivošanas iespējas Bauskas novadā! | Skatīt vairāk
Atpūtas un ceļojumu piedāvājumi 13.04.2024 - 30.04.2024 Laivojiens pa Gauju 25.maijā Gulbenes novada TIC
25.maijā norisināsies jau otrais aktīvās atpūtas pasākumu cikla “Normāls notikums” posms – laivojiens pa Gauju no Lejasciema līdz Pukstiem. | Skatīt vairāk

Par mums / about us | Ētikas kodekss | Reklāma un Sadarbība | Kontakti | Autortiesības | Partneriem
All rights reserved © 2002 - 2024 BalticTravelnews.com | Design & maintenance © 2000 - 2024 1st-studio.com

 
Total Timed::0.66432691sec.